Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Wake-up Lights 2022

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Heb je ook altijd zo’n moeite met ‘s ochtends vroeg je bed uitkomen? En vind je jouw wekker maar irritant? Dan wil je misschien wel een wake-up light kopen. Wake-up lights zijn één van de nieuwste innovaties op slaapgebied. Ze zorgen voor nagebootst zonlight, waarmee je lichaam volgens verschillende onderzoeken op een meer natuurlijke wijze wakker wordt dan met het doordringende geluid van je wekkeralarm. Philips was de eerste die wereldwijd met deze technologie op de markt kwam. Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende soorten wake-up lights op de markt te vinden. Wij helpen je daarom een weg te vinden in dit doolhof van aanbod, en geven je tips om op te letten als je eenmaal klaar bent voor je aankoop.

Wat is een wake-up light en wat doet het?

Wij hebben niet alleen de beste eigenschappen van wake-up lights onderzocht, maar ook gekeken naar hoe een wake-up light eigenlijk werkt en of ze effectief zijn. Je wilt natuurlijk niets iets kopen waarvan je later ontdekt dat het helemaal niet goed werkt.

Hoe werkt een wake-up light?

Wake-up lights zijn de laatste in een rij van talloze wekker-innovaties die de afgelopen jaren zijn gedaan. Er kwamen armbanden op de markt die gingen trillen als het tijd werd om op te staan, maar ook wekkers die je niet uit kon zetten zonder eerst een puzzel op te lossen. Alles om je maar wakker te laten worden. Er is maar één trend die echt is gebleven, en dat zijn wake-up lights.

Een wake-up light werkt volgens het principe dat wij mensen biologisch geprogrammeerd zijn op zonlicht. Het betekent dat ons lichaam, bij bepaalde lichtsterktes, automatisch actiever wordt. Een wake-up light simuleert daarom de zonsopgang. Van een klein, bijna flakkerend lichtje, verandert de wake-up light in verloop van tijd in een felle ‘mini-zon’ op je nachtkastje. Dit gebeurt al dan niet onder begeleiding van een zacht deuntje, natuur- of regengeluiden. De wake-up light geeft dus, vanaf een vooraf ingestelde tijd, steeds meer licht, waardoor jij op rustige en meer natuurlijke wijze wakker zult worden.

En, werkt het eigenlijk wel?

Dit klinkt natuurlijk allemaal erg mooi, maar werkt het eigenlijk ook? Er zijn verschillende tests en onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van wake-up lights. Hoewel de resultaten verschillen zijn de meeste onderzoekers het erover eens: een wake-up light is net zo effectief, zo niet effectiever, dan een normale wekker met geluid. Het nagebootste zonlicht zorgt er bovendien voor dat mensen op een rustiger tempo wakker worden, en dat ze zelfs vóór het daadwerkelijk wakker zijn hogere activiteitsniveaus tonen.

Dit betekent dat kunstmatig light dus wel degelijk effectief is om je op een andere, meer natuurlijke manier wakker te laten worden. En, waar mensen bij een normale wekker nog wel eens op de snooze knop willen drukken is dat bij een wake-up light véél minder vaak het geval. Mensen staan daadwerkelijk al klaar naast hun bed op het moment dat ze normaal zich nog een keertje zouden omdraaien!

Wat is de beste wake-up light?

Nu je weet hoe een wake-up light werkt, en dat ze dus daadwerkelijk werken, ben je vast benieuwd wat nu de beste wake-up lights zijn. Je wilt natuurlijk wel weten waar je het over hebt als je eenmaal in de winkel bent en een wake-up light aanbieding voor je ziet.

Wake-up lights werken in de basis allemaal hetzelfde. De één geeft net iets mooier licht af dan de ander, maar in principe hebben ze allemaal een lichtsterkte die variëert tussen de 100 en 300 lux. Dit betekent dat het de extra eigenschappen zijn van een wake-up light, op basis waarvan jij je keuze zult moeten maken. Wij hebben daarom deze extra functies en kenmerken voor je op een rij gezet.

Je wilt natuurlijk zeker weten dat de wake-up light die je koopt uiteindelijk voor jou geschikt is. Dit hangt onder meer af van de moeite die je normaal gesproken hebt met opstaan, of zelfs in slaap vallen. Daarover latere meer. Laten we maar eens gaan kijken naar alle mogelijkheden die er zijn. Het beste kun je te werk gaan door jezelf een aantal vragen te stellen.

Kan ik zelf instellen hoe lang de zonsopkomst duurt?

Niet alle modellen bieden deze optie. Maar het is wel voor veel mensen een belangrijke functie. Niet iedereen vindt het immers fijn om binnen een vast ingesteld tijdspad wakker te worden. Sommige mensen hebben langer de tijd nodig, andere mensen korter. Dat je de kunstmatige zonsopkomst zelf kunt instellen is daarom belangrijk voor de effectiviteit van de wake-up light

Kan ik ook een zonsondergang instellen?

Ja, je leest het goed. Sommige lichtwekkers hebben een functie die je helpt om ‘s avonds ook gemakkelijk in slaap te komen. Hier werkt het proces precies omgekeerd. De lichtsterkte neemt steeds een stukje af, je slaapkamer wordt donkerder en je wordt vanzelf geleidelijk aan meer ontspannen.

Heeft de wake-up light een radio- of geluidssignaal?

Sommige mensen vinden het gewoon erg fijn om ‘s ochtends wakker te worden met een beetje muziek. Voor hen zijn er wake-up lights met een radiofunctie, waardoor je, nadat je door het licht langzaam wat wakkerder bent geworden, alsnog naar je favoriete zenders kunt luisteren. Ook zijn er modellen waarbij je zelf je eigen muziek kunt laten afspelen. Je koppelt dan een smartphone of USB-stick, en luistert vervolgens naar je favoriete hits bij het wakker worden (of als je inmiddels onder de douche staat!).

Is er een back-up?

Stel je voor, je hebt een bijzonder korte of onrustige nacht achter de rug, maar je moet toch je bed uit. Dan wil je de zekerheid hebben dat je ook écht wakker wordt! Bepaalde modellen hebben daarom de functie dat, als je niet goed wakker wordt en de wake-up light aan blijft staan, er automatisch een alarm- op wekkersignaal klinkt. Dit is vaak een rustig deuntje, dat in sterkte toeneemt, zodat je ook hierdoor niet abrupt, maar juist op een rustig tempo wakker wordt.

Tot slot

De beste wake-up light voor jou is het model met de kenmerken die bij jou passen. Luister je graag naar muziek in de ochtend? Kies dan voor een model die deze optie aanbiedt. Slaap je vaak maar kort, en wil je echt ontspannen wakker kunnen worden? Kies dan voor een model met een variabele zonsopgang en een back-up signaal. Zo zal je nooit meer liggen te dralen met de gedachte of je wel op tijd wakker zult worden. Tot slot telt ook het design van de wake-up light. Deze moet natuurlijk ook in je interieur passen! En natuurlijk de prijs. Want je hebt modellen van minder dan 100 euro op de markt. Maar ook modellen die de 100 euro ver overstijgen. Succes met het doen van je aankoop, en veel slaapplezier!

Back to top button