TOP 10 Beste Monitoren 2021

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

 AfbeeldingNaamBeoordelingCheck prijzen op

1 de 10

BenQ PD2705Q

5.0

Check prijzen opon www.bol.com

2 de 10

HP EliteDisplay E243

4.9

Check prijzen opon www.bol.com

3 de 10

DELL P2419H

4.8

Check prijzen opon www.bol.com

4 de 10

LG 27GN750-B LED

4.8

Check prijzen opon www.bol.com

5 de 10

AOC 24G2U5

4.7

Check prijzen opon www.bol.com

6 de 10

BenQ GW2480

4.7

Check prijzen opon www.bol.com

7 de 10

Samsung LS24R350FHUXEN

4.6

Check prijzen opon www.bol.com

8 de 10

BenQ GL2780

4.6

Check prijzen opon www.bol.com

9 de 10

ASUS TUF VG279QM

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

10 de 10

HKC MR17S

4.4

Check prijzen opon www.bol.com
1 di 10
Beoordeling
5.0
Check prijzen opon www.bol.com
2 di 10
Beoordeling
4.9
Check prijzen opon www.bol.com
3 di 10
Beoordeling
4.8
Check prijzen opon www.bol.com
4 di 10
Beoordeling
4.8
Check prijzen opon www.bol.com
5 di 10
Beoordeling
4.7
Check prijzen opon www.bol.com
6 di 10
Beoordeling
4.7
Check prijzen opon www.bol.com
7 di 10
Beoordeling
4.6
Check prijzen opon www.bol.com
8 di 10
Beoordeling
4.6
Check prijzen opon www.bol.com
9 di 10
Beoordeling
4.5
Check prijzen opon www.bol.com
10 di 10
Beoordeling
4.4
Check prijzen opon www.bol.com

Het kan een groot verschil maken: het beeldscherm dat je gebruikt voor jou pc. De zoekterm “pc monitor kopen” scoort daarom ook in deze tijden van laptops en tablets nog altijd bijzonder goed. En misschien wel des te meer: want de beste monitor beperkt zich niet alleen tot desktop pc’s, maar kan ook op een laptop of zelfs tablet worden aangesloten. Met alle voordelen van dien.

Wij helpen je in je zoektocht naar een goede en, liefst, goedkope monitor. Dit doen wij door je te vertellen waar je allemaal op moet letten bij het beeldscherm kopen. Wij wensen je daarom alvast veel leesplezier!

Welke soort monitor kies je?

Goed, je gaat een nieuwe monitor kopen voor je pc of laptop. De eerste vraag die je jezelf dan moet stellen is welk type scherm je wilt aanschaffen. Wij maken in dit artikel onderscheid tussen de drie voornaamste en modernste technologie├źn die je tegenwoordig op de markt vindt. Ondanks de veelvoud aan modellen wordt een computerscherm kopen zo echt een eitje.

Eerst helpen we graag een misverstand uit de wereld. Veel mensen denken een LCD ├│f een LED monitor te kopen. In de praktijk is dit echter niet het geval. Nagenoeg alle monitors op de markt bestaan namelijk uit een LCD-scherm. Een scherm dat wordt aangeprijst als LED-scherm heeft ook diezelfde LCD-technologie. Echter wordt hier van LED-licht gebruikgemaakt om de achtergrond van je beelscherm te verlichten.

Een goede middenmotor: Vertical Alignment

Vertical alignment (VA) is een technologie die vaak gebruik wordt. Deze technologie is qua prijs een ware middenmotor. De kleuren en inkijkhoek van het scherm zijn prima te noemen; niet uitstekend, maar zeker ook niet slecht. Uniek is dat bij deze technologie de zogeheten zwartwaarde ontzettend goed is. Dit houdt in dat je op VA-schermen heel erg goed films en series kunt kijken, zonder dat je ogen vermoeid raken of het beeld diepte lijkt te missen.

Duur maar wel geweldig: In-Plane Switching

In-Plane Switching (IPS) geeft beeld van de hoogste kwaliteit. De kleuren worden erg mooi weergegeven, en de inkijkhoek is zelfs uitstekend te noemen. Ben je iemand die uitgebreid met video- of fotobewerking werkt? Of wil je games op de hoogste kwaliteit spelen? Kies dan voor IPS. Let wel op, want de IPS-technologie is de nieuwste op de markt. Hierdoor is de framerate doorgaans nog wel lager dan de andere technologie├źn. Zeker bij de zwaarste games merk je dit. Er zijn ook IPS-schermen met een hoge framerate, maar die zijn wel aardig aan de prijs.

Niet de beste maar goedkoop: Twisted Nematic

Twisted Nematic (TN) is de goedkoopste van de drie technologie├źn. Ben je op zoek naar een goedkope monitor met HDMI, dan is een TN-scherm je beste vriend. TN-schermen zijn de goedkoopste modellen op de markt, en dat merk je wel in de beeldkwaliteit. Deze is een stuk minder dan IPS of zelfs VA. Echter, de framerate is vaak goed of zelfs uitstekend, en ook onder TN-schermen vind je pareltjes die echt goede beelden opleveren.

Waar je allemaal op moet letten

Niet alleen de onderliggende beeldtechnologie telt. Er zijn nog heel wat andere factoren om goed mee te nemen in het maken van je keuze.

Resolutie

Een van de belangrijkste kenmerken van een beeldscherm is haar resolutie. Hiermee worden het aantal pixels bedoeld die in de hoogte en breedte van je scherm passen. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld.

Een resolutie van 1920 x 1080 is zo’n beetje de hedendaagse standaard. Deze resolutie kennen de meeste mensen onder de naam Full HD. Hogere resoulties bestaan echter ook. Zo zijn er 2550 x 1440 schermen, die WQHD worden genoemd. De allerbeste schermen zijn echter UHD-schermen: ze hebben liefst 3840 x 2160 pixels in beeld. Daarmee is zo’n scherm ongelofelijk scherp, iets dat zeker bij grotere beeldformaten een ware pr├ę is.

Formaat

Kijk ook naar het fysieke formaat van het scherm. De tijd dat 19 inch schermen standaard waren is lang voorbij; tegenwoordig is een minimum van 24 inch gebruikelijk. Ook grote schermen kun je tegenwoordig voor een prima prijs vinden. Veel mensen kiezen er daarom voor een scherm van 27 inch te nemen: de perfecte combinatie van een groot beeld en kwaliteit.

Wil je ├ęcht in de wereld van je pc gezogen worden? Of heb jij altijd veel tabbladen tegelijk open of meerdere programma’s aan het draaien? Dan kun je ook kiezen voor een 32 inch beeldscherm. Dit is echt een joekel van een scherm, maar je kunt er wel op veel verschillende manieren mee uit de voeten. En het is ook wel indrukwekkend, zo’n mooi groot scherm.

Aansluitingen

Als je een monitor gaat kopen tellen ook de aansluitingen mee. Een pc monitor met HDMI aansluiting is tegenwoordig echt wel de standaard. Al ligt in de nabije toekomst alweer een uitdager op de loer die je, zeker bij desktop PC’s, steeds vaker ziet: Displayport.

Eerst HDMI: het is al sinds een aantal jaar de standaardaansluiting waarmee beeld en eventueel ook geluid (bij een scherm met ingebouwde speakers) van je apparaat naar het scherm gaan. Het biedt een prima beeldkwaliteit.

Dan Displayport: deze verbinding heeft meer bandbreedte, wat ertoe leidt dat de framerate en vooral verversingssnelheid van je scherm een stuk hoger kan liggen. Natuurlijk moet dan wel ook je desktop of laptop dit ondersteunen. Maar is dat het geval, dan heb je ook echt wat in handen.

Een PC-scherm kopen is zo gepiept

Met de tips in ons artikel wordt het kopen van een beeldscherm een eitje. Want, heb je een monitor aanbieding op het oog, dan weet je nu helemaal waar je op moet letten. Kijk als eerste naar de achterliggende technologie, omdat deze beeldbepalend is: TN, VA of IPS hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Let vervolgens ook op een aantal specifieke factoren: de resolutie, het formaat en tenslotte de aansluitingen zijn basiselementen om goed in de gaten te houden. Ben je het hele puntenlijstje uit dit artikel netjes nagelopen? Waar wacht je dan nog op? Kijk snel verder, en vind de monitor die helemaal bij je past.

Delen: