Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Trampolines 2024

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
4 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
7 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
9 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl

Het is iets dat je niet bepaald elke dag doet: een trampoline kopen. Rechthoekig of rond, mét of zonder vangnet, op poten of ingegraven.. Door het grote aanbod aan trampolines weten veel mensen gewoon niet goed waar ze moeten beginnen. Daarom hebben wij voor jou deze koopgids geschreven. Zodat je weet waar je moet zoeken, en waar je op moet letten als je een trampoline aanbieding bent tegengekomen.

Veiligheid boven alles

Veel mensen beginnen hun zoektocht naar een goede trampoline door zichzelf allerlei vragen te stellen over de vorm, grootte of prijs van de trampoline. Wil ik een mini trampoline kopen, of juist een grotere trampoline? Rechthoekig? Aanbieding of niet? Of ga ik toch voor een rond model?

Wij zijn van mening dat de eerste vraag die je jezelf moet stellen een heel andere vraag is. En wel, hoé veilig is het model trampoline dat ik op het oog heb? We hebben hieronder daarom een aantal kenmerken op een rij gezet die van invloed zijn op de kwaliteit en veiligheid van trampolines.

Vering

De vering van je trampoline is natuurlijk een belangrijk onderdeel. De veren zorgen er namelijk niet alleen voor dat je lekker hoog kunt springen, maar hebben nog een andere belangrijke rol. Hoe langer de veren, des te beter de kracht van een sprong over de trampoline wordt verdeeld.

Let bij het doen van je aankoop goed op de lengte, vorm en dikte van de veer. Kwalitatief mindere modellen hebben vaak veren die tussen de 16 en 18 centimeter zijn. De beste trampolines hebben echter veren die liefst tussen de 21 en 23 centimer inzitten. Ook de dikte is van belang, want dit speelt een grote rol bij de duurzaamheid van je vering: hoe dikker, hoe beter.

Rand van je trampoline

Dit hangt samen met je vering. Elke goede trampoline heeft een beschermingsrand die over de veren heen zit. Spring je per ongeluk te dicht bij de rand, dan zorgt deze laag, vaak van een dikke, stugge vorm kunststof, ervoor dat je nooit met je voeten in de veren vast kunt komen te zitten.

Een vuistregel is: hoe dikker en breder je veiligheidsrand is, des te méér deze beschermt. Een dikkere rand is bovendien duurzamer, waardoor de bescherming ook voor langere tijd gegarandeerd is. De beste randen zijn niet alleen stug, maar ook nog eens waterabsorberend.

Onderstel

Je zou er bijna niet bij stilstaan, maar het onderstel, of frame, van je trampoline is ontzettend belangrijk voor de veiligheid. De meeste frames zijn gemaakt van duurzaam roestvrij staal. Let alleen goed op de dikte van de buizen waaruit het frame bestaat.

Bij een echt goedkope trampoline komt deze dikte nog wel eens onder de 1,6 milimeter uit. Echter, bij een goed frame is de buisdikte tussen de 1,6 en 3 mm. Een goed manier om snel te zien hoe goed het frame van een trampoline is, is het kijken naar de garantietermijn: is deze langer dan 6 jaar, dan is het een duurzaam frame en is de kans groot dat het aan al je kwaliteitseisen voldoet.

Veilige extra’s

Zeker bij trampolines op poten is een veiligheidsnet eigenlijk gewoon een must. Let op de sluiting, de manier waarop het net aan het frame is bevestigd en hoe stevig het net en haar palen zijn. Zo weet je zeker dat niemand zich veilig waant en per ongeluk tóch met net en al de diepte in valt.

Let tenslotte ook heel goed op de springmat, want deze gaat alléén jaren mee als deze gemaakt is van een speciaal materiaal: permatron. Spring bovendien nooit met je schoenen op de mat, met je huisdier of met andere bijzondere voorwerpen. Zo gaat de kwaliteit van je mat namelijk snel achteruit. Sommige trampolines komen met een gratis extra springmat. Handig voor later!

Persoonlijke voorkeuren

Weet je zeker dat het met de veiligheid goed zit, dan kun je bijna je slag slaan en profiteren van de trampoline aanbiedingen die je zoal voorbij hebt zien komen. Maar dan nóg blijft de vraag: welke trampoline? Kopen we een rechthoekig of rond model, een ingegraven model of één op poten?

Ook bij die vragen helpen wij je natuurlijk op weg. Wij hebben hieronder de voor- en nadelen van de verschillende opties die je hebt op een rij gezet. Zo kun jij je eigen afwegingen maken.

Rond of rechthoekig?

Ronde trampolines hebben maar één echt nadeel: ze nemen méér ruimte in dan vierkante trampolines. Voor dezelfde hoeveelheid sprongoppervlak heb je bij een ronde trampoline méér ruimte nodig. Ze hebben echter ook twee grote voordelen. Er zijn meer ronde modellen op de markt, waardoor je keuzevrijheid groter is. En, ronde trampolines zijn extra veilig: de veren zijn door de ronde vorm overal even strak gespannen. Zo blijven kinderen bij het springen automatisch in het midden en kunnen ze daar de hoogte in, maar aan de zijkanten véél minder.

Rechthoekige trampolines zijn méér voor de ervaren springers. Dit komt omdat de hele springmat beter wordt gebruikt en er daardoor hoger op kan worden gesprongen. Bij springcompetities zie je dan ook bijna altijd rechthoekige trampolines. Een nadeel van een rechthoekige trampoline is de prijs. Het frame moet sterker zijn en is daardoor duurder. En natuurlijk de veiligheid: hoe hoger de sprong, hoe harder de val..!

Ingegraven of niet?

Door de lagere instap is een ingegraven trampoline heel gemakkelijk toegankelijk. Ze zijn stevig, gemakkelijk te betreden, en zonder net veiliger dan een model op poten, omdat je niet zo ver de hoogte ingaat als bij een model op poten.

Ze zijn echter wel vaak duurder dan modellen op poten. En, je zult er een kuil voor moeten graven die eigenlijk nergens anders voor geschikt is. Hierdoor verliest je tuin ‘definitief’ een stuk aan ruimte. Bovendien is een model op poten met veiligheidsnet op zijn minst net zo veilig.

Spring erop los

Na het lezen van deze koopgids kun je snel verder. Denk eraan dat veiligheid boven alles gaat bij de aanschaf van een trampoline, en let daarom op het onderstel, de vering, de beschermrand en veilige extra’s zoals een veiligheidsnet. Kies dan een model dat je voorkeur heeft: rond of rechthoekig, ingegraven of niet.

Onthoud dus onze tips in dit artikel, en voor je het weet staan jij en je gezin elke zomerse dag in de tuin te springen.

Back to top button