Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Beste Yogamatten 2024

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 3
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
2 de 3
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
3 de 3
4.7
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl

Veel mensen zweren er al jaren bij: yoga. Zij kennen de vele voordelen ervan, en gebruiken yoga niet alleen om hun lichaam sterk en gezond te houden, maar ook om te ontstressen, om méér bewust in het leven te staan en lichaam en geest met elkaar in balans te laten komen én houden. Yoga is niet voor niets steeds populairder aan het worden. Wil je ook beginnen met yoga? Of wil je jouw yoga-vaardighed naar een hoger niveau tillen? Dan is een goede yogamat een echte must. In dit artikel laten wij je zien waar je op moet letten. Zodat jij de beste yogamatten weet te vinden.

Waarom kiezen voor een yogamat?

Het lijkt misschien overdreven: want, waarom kan ik niet gewoon op een dikke handdoek mijn yoga beoefenen? Of een fitness-matje gebruiken? Daarvoor bestaan verschillende goede redenen. Samen maken deze redenen dat een yogamat kopen toch écht een goed idee is. Zowel voor beginnende yogi’s als voor mensen die al véél langer aan yoga doen.

Hoe beter je mat, hoe beter je yoga-practice

Dit klinkt misschien een beetje overdreven, maar dat is het toch écht niet. Goede yogamatten helpen je namelijk de balans en stabiliteit te vinden die je nodig hebt, van je gewone yoga-oefeningen tot zelfs de meest intense yoga-workout. Ze zijn stroef, bieden daarmee grip en zekerheid, en dat is niet alleen goed voor je lichaam (het voorkomen van blessures) maar ook voor je geest (je zult gemakkelijker oefeningen uitvoeren en zo je motivatie behouden).

Hygiëne en veiligheid

Sommige mensen doen yoga op een stenen vloer, op het parket of op een tapijt of katoenen matje dat zij hergebruiken. Deze ondergronden kennen verschillende nadelen. Zo zijn ze onveilig (op parket glijdt je makkelijk uit, en als je valt op een stenen vloer dan voel je dat echt wel), maar ook niet hygiënisch (katoenen matjes kun je vaak niet goed schoonhouden, en tapijt kan niet in de wasmachine). Een yogamatje van moderne materialen biedt daarom zowel hygiëne en veiligheid.

Overal aan yoga doen

Met een yogamatje kun je overal, waar en wanneer je dat ook maar zou willen, aan yoga doen. Ze zijn licht, gemakkelijk op te rollen en daardoor ook gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Of je nu in een hotelkamer zit, naar het strand wilt, een boswandeling maakt of gewoon thuis bent: met een yogamatje zit je altijd en overal goed.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een yogamat?

Je wist het waarschijnlijk al, en anders ben je nu wel overtuigd: doe je aan yoga, dan is een yogamat kopen een goed idee. Maar, in het oerwoud aan yogamatjes dat er te vinden is, waar moet je dan eigenlijk op letten? Wij wijzen je hieronder de weg, zodat jij je keuze kunt maken. Zo vind jij het type matje dat het beste past bij jouw eisen en wensen op het gebied van yoga.

Yogasoort

Voor de meeste soorten yoga is een PVC yogamat goed geschikt. Ze bieden veel grip, zijn licht en bieden toch demping. Zo kun je ook op harde ondergronden prima van positie wisselen. Doe je aan Bikram, of aan Ashtanga yoga? Kies dan voor een mat die gemakkelijk zweet absorbeert en een goede grip heeft. Of maak gebruik van een extra (katoenen) matje, voor extra grip en zekerheid.

Duurzaamheid

Het maakt hierbij uit hoe vaak je per week aan yoga doet, en welke soort. Want, natuurlijk wil je het liefst een goede yogamat hebben, die zo lang mogelijk meegaat. Yogamatjes die iets dikker zijn, gaan meestal ook wat langer mee. Als je voor écht duurzaam wilt kiezen, kies dan voor een yogamatje dat (voor een gedeelte) bestaat uit biologisch afbreekbare, gerecyclede materialen.

Grootte

Stel jezelf de vraag of je voldoende hebt aan een doorsnee yogamat, of dat je beter voor een extra lange of brede yogamat kunt gaan. Bijvoorbeeld, omdat je een brede bouw hebt of juist erg lang bent. Maar ook bij bepaalde soorten yoga, waarin je veel van positie wisselt, kan een extra lange mat fijn zijn. Een kleine mat is juist fijn als je vaak onderweg bent, of als je een lichter matje zoekt.

Gewicht

Dit lijkt een beetje een gekke, want hoeveel weegt zo’n yogamatje nou? Maar, zeker bij dikkere of extra lange varianten kan het gewicht toch echt aardig oplopen. Als je jouw matje alléén thuis gebruikt, dan is dat niet zo’n probleem. Maar, reis je veel, of wil je jouw yogamat ook binnensland overal mee naartoe slepen? Dan kun je er beter voor kiezen een lichtgewicht soort mat te kiezen.

Prijs

Als je op alle bovenstaande elementen voor jezelf een goede afweging hebt kunnen maken, dan telt natuurlijk de prijs van je yogamat. Het is waar dat mooi ontworpen yogamatten, met een speciale kleur of in een speciale uitvoering, vaak wat duurder zijn. Maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn, en er zijn ook in de lagere prijsklasses tegenwoordig héél mooie modellen te vinden.

Met een gerust gevoel aan yoga doen

Met een goede yogamat zul jij voortaan vol goede moed, en met een gerust hart, aan je yoga-sessies beginnen. Je zult zonder problemen zelfs de lastigste combinaties kunnen uitvoeren, en als je net bent begonnen, dan hoef je niet bang te zijn dat je snel geblesseerd zult raken. Ook kun je op een hygiënische manier altijd en overal aan de slag gaan met je oefeningen.

Ga je een yogamat kopen, let dan goed op een aantal belangrijke kenmerken. Kies ten eerste voor een yogamat die past bij de yogasoort die je doet. Let dan op de duurzaamheid, want je wilt immers wel dat je matje even mee kan gaan. Let tenslotte ook op de grootte en het gewicht van je mat. Alles hangt natuurlijk af van je eigen voorkeuren en wensen, maar als je dit allemaal bepaald hebt, dan pas telt wat ons betreft de prijs.

Heb je de kenmerken uitgezocht, en ben je eruit wat voor jou belangrijk is en wat niet? Dan wensen wij je veel plezier met je nieuwe yogamat. Namaste!

Back to top button