Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Beste wafelijzer 2025

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Wereldberoemde Wafels

Waar een klein land groot in kan zijn. De Belgen staan over de hele wereld niet alleen bekend vanwege de heerlijk chocolade en frieten, maar ook vanwege de beroemde wafels. Je komt de Belgische wafels overal tegen, bij onze Nederlandse buren tot in het zuidelijkste puntje van Afrika. Een authentieke Belgische wafel met suiker of chocolade en aardbeien zijn het meest bekend en hier kun je de dan ook de meeste Belgen ’s nachts voor wakker maken, maar ook met hartig beleg op de zoete wafels wordt steeds meer geëxperimenteerd. In dit artikel bespreken we de diverse type wafels, het gebruik van diverse wafelijzers, de voor- en nadelen en ook de prijzen van de wafelmachines. Daarnaast deel ik ook nog een eenvoudig wafel recept, zodat je na het lezen van dit artikel meteen aan de slag kan!

Zelf wafels maken: “een kind kan de was doen”

Wist je dat het zelf bakken van wafels helemaal niet moeilijk is? Het basisbeslag van de wafel is vergelijkbaar met dat van de pannenkoek. Een beslag van bloem, melk, eieren en suiker vormt de basis van dit overheerlijke product. Het bakken van de wafel is een ambacht, die je ook gewoon vanaf huis kunt uitoefenen, mits je een wafelijzer in huis hebt. Tegenwoordig vind je ook een product met de naam tosti wafelijzer in de winkel, die ideaal is voor thuisgebruik, omdat je deze voor zowel tosti’s als wafels kunt gebruiken.

Verschillende soorten wafels

wafelmakerVeel mensen komen in aanraking met wafels tijdens kermissen of kerstmarkten, maar ook steeds meer koffiezaken en lunchrooms bieden wafels aan. De wafels worden voornamelijk in België en Nederland gegeten. De twee meest bekende soorten wafels zijn dan ook Brusselse wafels en Luikse wafels. Deze zijn zelfs bekend in Azië. Er is een significant verschil tussen de Nederlandse en de Belgische wafel. De Nederlandse wafel is dun en wordt vooral rond de jaarwisseling gegeten. Traditie is dat de wafel in december plat en uitgerold wordt geserveerd en in januari opgerold wordt opgegeten. De Nederlandse wafel is eigenlijk een soort koekje. De bekendste internationale wafel variant van Nederlandse bodem is de stroopwafel. De Belgische wafel is totaal verschillend. Om te beginnen is de structuur veel zachter en voller en zijn de Belgische wafels ook een stuk groter. De Belgische wafels worden in tegenstelling tot de Nederlandse ‘knieperties’ in principe door het hele jaar heen gegeten. In dit artikel richten we ons op de beroemde dikke, zachte wafels, zoals we die in België kennen. Als gezegd is er ook in de Belgische wafels nog onderling verschil te vinden. Een Luikse wafel bijvoorbeeld, is een suikerwafel, die zowel warm of koud wordt gegeten. De Brusselse wafel daarentegen is een stuk minder zoet.

Het mooie aan wafels, is dat je ondanks de eenvoudige basis ontzettend veel variaties hebt met betrekking tot de smaak en het beleg wat je op de wafel, of met de wafel serveert. Van suiker, siroop, chocolade, tot fruit en ijs, er zijn een miljoen varianten te bedenken.

Daarnaast zijn zoals genoemd, ook de hartige wafels in opmars. Deze zijn heel anders dan zoete wafels, maar daarom zeker niet minder lekker. Probeer bijvoorbeeld eens een hartige wafel met kip en mango of een wafel met een romig roerei met zalm als ontbijt of brunch!

Wat is een wafelijzer?

Het belangrijkste naast de ingrediënten is uiteraard een wafelijzer. Een wafelijzer is de machine, waarmee de wafel gebakken wordt en is een soort van metalen klem waartussen het deeg voor de wafel geklemd wordt. Door het patroon op het ijzer krijgt het deeg zijn vaste vorm. De platen van de wafelmaker hebben, daarnaast de functie om het deeg gaar te maken. Dit gebeurt in slechts een paar minuten tijd, door de hoge temperatuur van de platen. Het is altijd belangrijk dat de platen goed vet gehouden worden, zodat het beslag of deeg niet blijft plakken en niet verbrandt.

De geschiedenis van de wafel

Wafels kom je in de verste uithoeken tegen, maar vaak komt dit, omdat er Belgen of Nederlanders zijn geweest of woonachtig zijn. Belgische en Nederlandse wafels zijn over de hele wereld te vinden en worden vaak verkocht als souvenir of authentiek traditionele delicatesse, wat erg veel toeristen en belangstellenden aanspreekt, daarnaast is dit ook populair bij mensen uit het buitenland die weleens in Nederland of België op vakantie zijn geweest en het product linken aan de fijne herinnering van een reis of een vakantie. Hoewel de wafel veel geëxporteerd wordt zul je er in veel buitenlanden wel echt goed voor moeten zoeken om ze te vinden. In ons land zijn wafels zeer eenvoudig op elke straathoek te krijgen. Wafels zijn een nationaal traditioneel product waar we trots op zijn. De wafel zelf of eigenlijk de voorloper hiervan, is overigens een eeuwenoud product, waarvan de oorsprong in Griekenland ligt. Het bakken tussen twee hete platen werd door een Griekse schrijver al rond 200 V.C. beschreven. Hij had het hier over een systeem waarbij koeken tussen twee warme platen gebakken werden. Die koeken kregen de naam ‘obelios.’ Dit ontwikkelde zich verder en vanaf de 13de eeuw zien we het verdere ontstaan van de wafelijzers, wat meer op de huidige manier van wafels maken lijkt. De vakjes in het ijzer doen sterk denken aan een honingraat die de naam ‘gaufre’ opleverde, wat verwijst naar hun specifieke ruitjesvorm.

Welke opties zijn er om het juiste model te kiezen?

Omdat de wafels zo populair zijn in ons land en het relatief eenvoudig is om ze zelf thuis te maken, zijn er ook tal van fabrikanten die wafel machines produceren. Het is natuurlijk geweldig dat er zoveel keuze is, maar welk wafelijzer is de beste aanbieding? En over welke verschillende features beschikt een wafelapparaat. Waar moet je op letten wanneer je een wafelijzer gaat kopen? Zoek je een professioneel wafelijzer of een goedkoop wafelijzer? Wil je een wafelijzer met verwisselbare platen of wil je een wafelijzer met een specifiek patroon? Soms zie je door de bomen het bos niet meer en daarom hebben wij de diverse opties voor je uiteengezet.

Omdat er zoveel soorten bestaan is het moeilijk te bepalen welk wafelijzer de beste koop is. Wafels kun je namelijk maken in verschillende maten. Wil je een rechthoekige of een ronde wafel? Of ben je op zoek naar een specifiek patroon zoals een wafelijzer met hartjes? Ook het aantal wafels dat tegelijkertijd gebakken kan worden verschilt per model. Er zijn modellen waarbij je twee wafels kan bereiden, maar er bestaan er ook waarin je meerdere wafels kan maken.

Bij sommige wafelijzers is het ook mogelijk om de platen uit het apparaat te halen, zodat je het wafelapparaat makkelijk schoon kan maken. Het vermogen van een wafelijzer kan ook verschillen per model. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je wafels klaar zijn. Een vermogen van minimum 1000 Watt is ideaal, zodat de wafels snel genoeg bakken en garen. Sommige modellen beschikken ook over een regelbare thermostaat, hiermee kun je de baktemperatuur en de kleur van de wafels zelf aanpassen. Als tip geven we graag mee dat een antiaanbaklaag een handige optie is om te overwegen. Voordat je naar de winkel gaat om een wafelijzer te kopen bedenk dan eerst welke opties jij zoekt in je wafelmaker.

Hoe duur is een wafelijzer en welk wafelijzer is de beste koop?

wafelijzer kopenDoor het grote aanbod aan wafel machines en de vele verschillende opties, kunnen ook de prijzen van een wafelapparaat enorm verschillen. Daarnaast heeft iedereen diverse wensen om te bepalen wat het beste wafelijzer is. Een instapmodel goedkoop wafelijzer kun je al vanaf twintig euro kopen, maar de prijzen kunnen oplopen tot wel honderd euro en daarboven, wanneer je een professioneel wafelijzer koopt. Natuurlijk hangen de prijzen af van welk merk je graag wilt. Wanneer je een degelijk wafelijzer zoekt met diverse extra opties, dan kom je al snel op een bedrag van rond de 50 euro uit. Soms zijn deze prijzen niet altijd even betrouwbaar, want wanneer we een wafelijzer in de aanbieding zien valt de prijs regelmatig lager uit. Groot voordeel in het geval wanneer je een nieuw wafelijzer aanschaft, is dat je vaak van de fabrikant 2 jaar garantie krijgt, hiermee ben je zeker van je aankoop en heb je een soort van verzekering in geval van mechanische-, elektrische- of fabricagefouten. Om wat orde in de chaos te scheppen en het overzichtelijk te houden hebben wij een aantal wafelijzers voor je op een rij gezet:

  • De Tristar WF-2141 wafelijzer

Pluspunten: compacte vormgeving, snel opgewarmd, snel gebakken, anti-aanbaklaag, regelbare thermostaat.
Minpunten: fragiel qua kwaliteit, geen uitneembare platen

  • Cloer 1445

Pluspunten: de wafel komt makkelijk los, de plaat is heen snel weer schoon, wafels mooi van kleur, anti-aanbaklaag.
Minpunten: geen uitneembare platen, geen regelbare thermostaat.

  • Frifri WA106A

Pluspunten: anti-aanbaklaag, twee wafels per bakbeurt.
Minpunten: geen uitneembare platen, geen regelbare thermostaat.

  • Tefal SW854D Snack Collection Multisnack-apparaat-Contactgrill

Pluspunten: 4 verschillende soorten platen, eenvoudig te gebruiken, goede kwaliteit, afneembare platen, anti-aanbaklaag.
Minpunten: kwetsbaar, lange voorwarmtijd, geen regelbare thermostaat.

  • Bestron ASW217 – hartjes wafel maker

Pluspunten: hartjes vorm, 5 wafels in een keer, goedkoop wafelijzer, eenvoudig in gebruik, anti-aanbaklaag, regelbare thermostaat.
Minpunten: matige kwaliteit, kwetsbaar, geen uitneembare platen.

Hoe maak je een wafelijzer gemakkelijk schoon?

Wanner je een wafelijzer in huis hebt en deze gebruikt voor de hobby, dan is het niet een apparaat die je elke dag gebruikt en het is daarom dan ook belangrijk dat je ongeacht het merk of type ijzer je deze met zorg behandelt. Om ervoor te zorgen dat je wafelapparaat lang mee gaat en je lang en veel wafels kan bakken met je wafelijzer, dien je ervoor te zorgen dat de wafel machine in een goede conditie blijft, hierbij is het schoonmaken erg belangrijk.

Bij veel machines is het mogelijk om de platen eruit te halen, wat het een stuk makkelijker maakt om het ijzer schoon te maken. Pas bij het schoonmaken wel op dat het apparaat goed is afgekoeld en je de platen met je blote handen uit het apparaat kunt halen. Hierna kun je de platen onder de kraan afspoelen. Het is belangrijk om voorzichtig met de platen om te gaan en geen harde of metalen materiaal te gebruiken bij het schoonmaken. Gebruik bij voorkeur een gewone afwasborstel en geen schuursponsje, omdat dit de anti aanbaklaag kan aantasten en schadelijke stoffen kunnen vrijkomen bij de volgende keer dat je het apparaat gebruikt. Bij sommige apparaten zijn de platen gemaakt van speciaal materiaal, die het toelaten om de platen in de afwasmachine te zetten.

Maar wat als de platen er niet uit kunnen? Voor de veiligheid is het van groot belang dat je altijd zorgt dat de stekker niet meer in het contact zit, op het moment dat je begint met schoonmaken, ook wanneer het apparaat al via een knop uitgeschakeld is. Zorg daarna dat het ijzer een paar minuten afgekoeld is. Een simpele hack om een wafelijzer schoon te maken, is door een vochtig stuk keukenpapier tussen het ijzer te doen, wanneer deze nog enigszins warm is. De stoom zorgt er dan voor dat alle aangekoekte resten loskomen. Na een paar minuten kun je ze dan gemakkelijk wegvegen.

En nu jij!

Met al deze informatie kun je hopelijk makkelijker een keuze maken. Ook heb je inmiddels meer achtergrondinformatie over de wafel, en natuurlijk over de verschillende apparaten en de mogelijkheden. Wanneer je een keuze gemaakt hebt wil je natuurlijk direct aan de slag om je nieuwe aanwinst uit te proberen. Zoals in het begin van dit artikel genoemd, is het super eenvoudig om zelf wafels te maken. Om je op weg te helpen, delen wij vast een wafelrecept met jou, zodat je direct kan beginnen en binnen mum van tijd van je huisgemaakte overheerlijke wafels kan genieten!

Benodigdheden voor 25 wafels:

  • 250 gram boter
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren

Om te beginnen dien je de eidooier van het eiwit te scheiden. Dit kun je doen door het ei in tweeën te tikken en de eidooier van de ene schaal over te gieten in de andere helft van de eierschaal en het eiwit wat je hierbij morst in een bakje op te vangen. Wanneer je hier niet vertrouwd mee bent kun je het ei in een kom kapot tikken en met een lepel de eidooier in een ander kommetje overscheppen. Zorg ervoor dat je bij dit proces de dooier niet breekt!

De volgende stap is dat je de boter langzaam smelt. Doe dit op laag vuur, zodat de boter geleidelijk smelt en niet verbrandt. Je kunt dit zien aan de kleur, de boter dient de gele kleur te behouden. Voeg hier de suiker en de vier eidooiers aan toe en mix dit tot een romig geheel. Klop de vier eiwitten op tot een lobbige substantie en voeg het bakmeel toe aan het mengsel en meng dit goed door elkaar. Voeg als laatste de eiwitten toe. Het beslag is klaar voor gebruik.

Je kunt nu met een lepel het beslag in je nieuwe wafelapparaat scheppen en het bakken kan beginnen. Zorg ervoor dat de wafelmaker goed opgewarmd is. Net als bij pannenkoeken zul je ook bij het wafels bakken in je wafelijzer merken dat je vaak even 1 of 2 moet proberen voordat je de slag te pakken hebt en je van deze heerlijke lekkernij kan genieten!

Back to top button