Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Traphekjes 2021

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Ouders met kleine kinderen weten er alles van. Een ongeluk is zó gebeurd. Het trappenhuis kan, als je niet goed oplet, één van de gevaarlijkste plekken in huis zijn voor je kindje. Een traphekje kopen is dan ook geen overbodige luxe. Tegenwoordig is het meer een vereiste om je kindje een veilige speel- en ontwikkelruimte te bieden. Zo kan je kindje namelijk ongestoord rondkruipen, en zijn of haar eerste stapjes zetten.

Uit onze traphekjes-test komen verschillende kenmerken naar voren om op te letten bij het winkelen. Lees daarom snel verder.

Welke soort traphekjes zijn er te vinden?

Traphekjes zijn kleine deurtjes, van metaal, kunstof of hout, die bedoeld zijn om het trappengat afgeschermd te houden van jouw zich voortbewegende kindje. Een traphekje is speciaal ontworpen zodat kleine kinderen deze niet kunnen openen, of er overheen kunnen klimmen of vallen. Het slot is speciaal voor volwassenen gemaakt, en de spijlen van het hekje zó gemaakt dat kindjes zich er niet aan kunnen optrekken.

Heb je een traphekje in de aanbieding gezien, maar weet je door de vele soorten op de markt door de bomen het bos niet meer te vinden? Dan helpen wij je hieronder graag op weg Wij vertellen je de belangrijkste soorten traphekjes, zodat jij kunt afwegen welke voor jou het meest geschikt is.

Traphekjes met spijlen

Deze soort staat bekend als het klassieke model. De eerste traphekjes die op de markt kwamen, jaren geleden, waren volgens dit model ontwerpen. Dit hekje heeft een scharnier, waarmee je het hekje in een draaiende beweging kunt openen. Het lijkt daarmee eigenlijk op een deurtje. De spijlen hebben wat ruimte ertussen. Dit maakt het een licht, gemakkelijk voor volwassenen te openen hekje, en zorgt ervoor dat je door het hekje heen kunt kijken. Het geeft het hekje, en daarmee je trappenhuis, ook veel meer een open en gastvrij karakter mee. Traphekjes met spijlen komen het meeste voor. Let er bij je aankoop extra op dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is. Zo kan jouw kindje er geen arm, been of hoofdje tussensteken.

Vouwhekjes

Vouwhekjes openen allereerst op een andere manier dan klassieke traphekjes met spijlen. Ze zijn te vergelijken met een schuifdeur, die bovendien in elkaar vouwt. Je kunt het zien als een soort harmonica, waarbij het hekje door losse panelen in elkaar schuift. Vouwhekjes staan bekend als erg veilig omdat ze, in tegenstelling tot hekjes met spijlen, niet doorzichtig zijn. De nieuwsgierigheid van je kindje wordt, doordat vouwhekjes massief zijn, zo niet aangewakkerd. Je kindje kan zich ook niet door dit model heenwrichten. Ook is het ontwerp van vouwhekjes vaak erg goed doordacht, en past het vaak beter bij je interieur. Let er bij vouwhekjes op dat de constructie goed aan de muur of trap te bevestigen is, en dat er aan de zijkanten van het hekje niet teveel ruimte zit.

Rolhekjes

Tenslotte zijn er ook rolhekjes op de markt. Dit is de meest recente innovatie op het gebied van traphekjes. Rolhekjes zijn flexibel inzetbaar. Het grote voordeel ervan is dat ze, als ze niet in gebruik zijn, gemakkelijk kunnen worden opgerold. Het hekje blijft op zijn plek, en kan gemakkelijk weer worden uitgerold zodra dat nodig is. Ze voelen wat flexibeler aan, zijn daardoor licht, maar desondanks heb je heel wat kracht nodig om door een rolhekje héén te komen. Dit heeft te maken met het textiel of de kunstof waarvan het scherm van het hekje gemaakt is. Ze zijn vaak iets lastiger te openen (eigenlijk heb je altijd wel twee handen nodig om een rolhekje gemakkelijk open te kunnen maken), maar daardoor ook voor je kindje niet open te krijgen.

Waar moet ik verder op letten?

Onthoud dat je, naast het soort model, ook een aantal eigen kenmerken van traphekjes goed in de gaten moet houden voor je besluit er één te kopen. Zo vind je uiteindelijk het traphekje dat het meest geschikt is voor de situatie bij jou thuis.

Fysieke eigenschappen

Kijk als eerste goed naar de fysieke eigenschappen van het traphekje. Hoe groot is het hekje, en hoe staat het met het ontwerp? Is dit degelijk, niet al te zwaar, en is het materiaal van dusdanige kwaliteit dat je zeker weet dat je kindje het hekje niet kan openen? Eén van de belangrijkste fysieke kenmerken van een traphekje is de hoogte ervan. Een traphekje moet minimaal 65 centimeter hoog zijn. Dit is op Europees niveau bepaald, zodat alle traphekjes die op de Europese markt te vinden zijn veilig genoeg zijn.

Echter, de Consumentenbond en andere Nederlandse spelers raden een minimumhoogte van 73 centimeter aan. Dit heeft ermee te maken dat langere kinderen er anders in extreme gevallen overheen zouden kunnen klimmen. Kijk bij de hoogte van het hekje niet alleen naar de bovenkant. Zit er aan de onderkant meer dan 6,5 centimeter ruimte tussen de vloer en het hekje? Of zit er tussen de spijlen van je hekje, als deze spijlen heeft, ook méér dan 6,5 centimeter ruimte? Dan is het hekje niet 100% veilig voor je kindje. Let hier dus goed op, zeker als je een wat goedkoper traphekje op het oog hebt.

Openingsmechanisme en bevestiging

Op het eerste oog lijkt de manier waarop een traphekje opengaat van ondergeschikt belang. Het is toch alleen belangrijk dat mijn kindje het hekje niet kan openkrijgen? Natuurlijk is dat belangrijk, maar toch maakt ook het openen van het traphekje uit. Zorg ervoor dat je kiest voor een traphekje dat gemakkelijk met één hand te openen is. Zo hoef je geen gekke capriolen met je kindje op de arm uit te halen als je de trap op- of afloopt.

Als laatste is ook de bevestigingswijze van belang. Sommige hekjes komen met een drempel, waarmee je het hekje aan de vloer bevestigt. Andere moeten worden ingeklemd tussen twee steunpunten, en ook zijn er traphekjes die je aan de muur moet bevestigen. Kijk naar je situatie thuis, en stem daar je keuze op af.

Tot slot

Je weet nu welke drie soorten traphekjes er op de markt te vinden zijn. Zowel rol- en vouwhekjes als klassieke hekjes met spijlen hebben voor- en nadelen. Let er in elk geval op dat het hekje dat jij gezien hebt veilig is voor je kindje. Dit heeft te maken met het ontwerp, de stevigheid, de gebruikte materialen en tenslotte ook hoe hoog het hekje is en hoe deze wordt bevestigd. Denk eraan, veiligheid staat voorop. Koop daarom een veilig hekje dat bij jouw trappenhuis past, en zie je kindje volop en veilig genieten.

Back to top button