Beste stoomstrijkijzers 2019

Delen:
stoomstrijkijzer aanbieding
 AfbeeldingNaamBeoordelingCheck prijzen op

1 de 10

Philips GC4516/20

5.0

Check prijzen opon www.bol.com

2 de 10

Philips GC1433/40

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

3 de 10

Aigostar Steel Purple 31HFZ

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

4 de 10

Tefal Easygliss FV3970

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

5 de 10

Philips GC3811/70

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

6 de 10

Tefal Freemove FV9962

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

7 de 10

Philips GC5037/80

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

8 de 10

Philips 1440/20

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

9 de 10

Tefal Ultragliss FV4981

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

10 de 10

Philips GC4937/20

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

Heerlijk… de wasmachine is weer klaar, lekker te drogen hangen en dan als een dolle aan de slag met de strijk. Echt iets waar je al lang naar uitkijkt. Waarschijnlijk zie je dit net als ik het schrijf, als pure sarcasme. Ik ben helemaal niet weg van strijk was en probeer het dan ook op elk mogelijke manier uit te stellen. Maar het moet gebeuren. Zelfstrijkende overhemden zijn nog relatief zeldzaam, dus het moet. Dan maar door de zure appel heen bijten en je strijkijzer ten strijde laten trekken. Er is geen makkelijkere manier om dit te doen als met een stoomstrijkijzer. Waarom? Dat ga ik je in dit artikel eens haarfijn uitleggen.

Wat is nu een stoomstrijkijzer?

Vroeger liepen de strijkijzers letterlijk en figuurlijk op hete kolen. Gelukkig zijn deze tijden lang en breed voorbij. Na de kolenstrijkers kwamen de ijzers die voor opgewarmd werden op ovens of gasfornuizen. Ook deze waren niet echt heel functioneel, maar die tijd was er niet heel veel. Stroom werd in vele huishoudens geïntroduceerd en al snel kwam het idee om een strijkijzer maar eens aan de netspanning te hangen. Het strijken werd ineens een stuk makkelijker en er werd besloten om toch maar op de netspanning door te gaan. Het duurde niet lang, of er kwamen reisstrijkijzers, designstrijkijzers, en de raarste vormen die je je kunt bedenken. Na verloop van tijd moest er weer eens een verandering komen ten goede van het strijkgemak. Hier komt het stoomstrijkijzer.

stoomstrijkijzer aanbiedingEen stoomstrijkijzer is een ijzer die niet alleen op hitte werkt, maar ook op stoom. Je kunt achter in het apparaat voordat je het aanzet een kopje water gieten (of twee, afhankelijk van wat voor een ijzer je hebt en hoe groot het reservoir is), dat wordt verhit door het verwarmingselement in het strijkijzer en het stoom schiet er uit gaten in de onderkant, dus op het strijkoppervlak uit. Als je het lang genoeg hebt laten verhitten komen er stoomwolken uit die het te strijken oppervlak sneller gladgestreken kan worden. Een normaal ijzer heeft hier wat meer moeite mee. De evolutie van het strijkijzer heeft dus een sprong gemaakt in gebruiksgemak en maar een beetje in functie.

Er zijn ook stoomstrijkijzers met een apart reservoir, buiten het ijzer om. Deze zitten aan elkaar verbonden door een stoomslang. Het reservoir is hiervan groter en kan dus meer stoom genereren dan een standaard stoomstrijkijzer, waardoor je langer kan blijven strijken zonder het apparaat weer op te warmen na het bijvullen van het ijzer. Deze ijzers zijn veelal de perfecte optie voor mensen met een spierziekte, aandoening aan de armen of gewoon weg geen zin hebben om een wat zwaarder ijzer te gebruiken tijdens het strijken. Het is namelijk een feit dat een stoomstrijkijzer zwaarder is omdat het reservoir in het ijzer zit en niet buiten het ijzer om op de strijkplank staat.

Verschillen in ontwerpen van de stoomstrijkijzers

Wat er veelal in verschil tussen de stoomstrijkijzers zit, is de temperatuur hoe laag deze gezet kan worden, niet hoe hoog. Stoom ontstaat door water te verhitten naar 100+ graden, dus daar zit vrij weinig verschil in. Hoe laag deze kan is welke stoffen er gestreken kunnen worden zonder het ijzer aan de stof te laten plakken. Hoe duurder het ijzer, hoe meer kans er bestaat dat deze meer stoffen aan kan als de andere van de wat minder dure prijs. Daarnaast moet je ook kijken naar de reservoir inhoud van de ijzers. De ene kan 2 koppen water aan en de ander maar 1. Dit kan resultaat hebben tot de strijkduur en tijd die je bezig bent met opwarmen van het ijzer, maar ook hoe snel je klaar bent met strijken. Ga je dus weer kijken naar het strijkijzer met een los reservoir, dan ben je daar sneller mee klaar als met de andere ijzers die het reservoir in het apparaat hebben zitten, mede doordat het ijzer niet elke keer weer terug naar kookpunt verwarmt hoeft te worden als het water bijgevuld wordt. Er zit zoveel in een los reservoir dat het bijna een heel wasmachine aan kan in een vulling. Zit het reservoir los of is het geïntegreerd in de strijkplank?

Dan heb je nog een ontkalker op de vaste strijkijzers zitten. Hiermee kun je stoten stoom door het apparaat heen schieten die de stukken kalk die zich (hopelijk niet te veel) in het apparaat hebben opgehoopt. Let wel op dat je nadat je het apparaat hebt ontkalkt, even het ijzer laat doorstomen, zodat ook de losse stukjes kalk eruit zijn. Dit kunnen vervelende vlekken op je net gewassen wasgoed maken. In veel gevallen geeft het strijkijzer ook aan als je de ontkalker schoon moet maken. Dit is een stick die je bij de fabrikant van het strijkijzer, of een betere rode winkel kunt kopen wat het merk ook voert. Vervangen is heel makkelijk. Je trekt de stick eruit en stopt de andere erin. Klaar.

Meer verschil is er niet. Dit product is tegenwoordig meer gericht op functie als op uiterlijk, dus ze lijken allemaal redelijk veel op elkaar, buiten dat de ene blauwgroen of rood is natuurlijk.

Voordelen en nadelen van stoomstrijkijzers

Het allergrootste voordeel is natuurlijk het stoomgedeelte van het ijzer. Dit zorgt ervoor dat het strijken gemakkelijker gaat. Een nadeel is dat overal waar water komt, ook kalk ontstaat. Een normaal ijzer heeft dus minder onderhoudt nodig als een stoomstrijkijzer. Als je niet voorzichtig bent kun je je ook akelijk branden aan de stoom van het apparaat en bij schoonmaken kan het ver reiken. Zorg er dus voor dat je niet in de nabijheid van kinderen staat te strijken. In een normaal stoomstrijkijzer kan het waterreservoir ook heet zijn (niet bij allemaal) en dus kan het algehele apparaat ook van temperatuur veranderen. Heel heet zal het niet worden maar je voelt wel dat je een warm apparaat in de hand hebt.

Heb je een los reservoir, dan moet je heel erg uitkijken voor kalk, want het kan de rubbers aan de sluitingen van het reservoir aantasten. Zorg ervoor dat je hem dus continu schoonmaakt en zeker niet met water in het apparaat – of je nu wel of niet een los reservoir hebt- wegzetten. Dit valt overigens ook niet onder de garantie.

Hoe kies je een strijkijzer

Stel jezelf eerst eens een aantal vragen alvorens je een stoomstrijkijzer kopen gaat, zoals wat het budget is, wat het ijzer voor functies moet hebben en hoeveel functies erop moeten zitten. Dit zijn allemaal behoorlijk belangrijke zaken en hebben direct betrekking op de functie van het apparaat. Zit er geen reinigingen functie op, zal het een wat goedkoper apparaat zijn, omdat deze niet zo lang mee gaat als dat er wel een dergelijke functie op zit. Hoe groot is het reservoir is een vraag die direct betrekking heeft op de tijd die je spendeert om het strijkwerk klaar te hebben. Opwarmen is hier dan ook een grote factor.

Heb je een aantal van deze vragen voor jezelf beantwoord, kun je je gaan wenden naar andere interessante dingen om na te gaan kijken of zoeken. Kijk bijvoorbeeld eens of een winkel een test stoomstrijkijzer heeft om de stoom te testen. Zoek eens op het aantal bar dat het stoom strijkijzer stoom duwt of google eens op “beste stoomstrijkijzer test aankoop” wat het oplevert. “Strijkijzer beste koop” is ook een super goede zoekopdracht. De consumentenbond heeft altijd wel beste koop stoomstrijkijzer artikelen die wel eens heel openbarend kunnen zijn voor je als consument zijnde.

Dan zijn er altijd nog de folders waar wel eens een aanbieding stoomstrijkijzer in staat, want als je toevallig toch op zoek bent naar een stoomstrijkijzer aanbieding, is het niks meer dan goed als je hem dan toch net tegenkomt.

Hoe dan ook, het internet kan je veel vertellen over hoe een ijzer reageert op intensief of gewoon gebruik en het is dan ook zeer aan te raden om daar heel goed op te zoeken. Hier staat meer dan voldoende informatie om jou die mooie keuze voor jouw favoriete huishoudelijk product aan te schaffen. Zorg dat je niet bezuinigd op dit product, want hoe meer je investeert in een strijkijzer, hoe meer je straks zorgeloos al jou was gestreken krijgt. Dit wil niet altijd zeggen dat een duur strijkijzer beter is dan een andere. Je moet kijken wat voor jou het beste stoomstrijkijzer is en je niet moet bezuinigen op iets wat je echt nodig hebt. Hiermee bedoel ik dat als je een spierziekte hebt of iets vervelend moeilijk te genezen, dan ben je beter af met een ijzer waar het reservoir los van kan en heel jammer gezegd, maar die zijn nu eenmaal duurder dan de normale. Gewoon puur omdat ze meer gemakken hebben als de normale. Dit weerhoud je wellicht niet om toch een goedkopere te pakken, het is helemaal jouw keuze en als jij een strijkijzer goed vindt, is dit jouw beste koop stoomstrijkijzer.

Tips om een stoomstrijkijzer te gebruiken

Een van de allerbelangrijkste tips die ik je kan geven, is dat je na het vullen en aanzetten van het apparaat, gewoon even moet wachten. Dit omdat water in een waterkoker ook niet meteen kookt. Het heeft nu eenmaal even opstarttijd nodig. Ik zal de laatste zijn dat je dit met je keuze van strijkijzer te maken heeft. Hoe goedkoper hoe langer het duurt. Hoe duurder, hoe sneller je aan de slag kunt. Gewoon even geduld dus.

Als je eenmaal aan de slag bent, kijk uit voor de stoom. Vergeet niet dat dit kokend water is en dat is niet leuk om met de huid in aanraking te laten komen. Krijg je het toch voor elkaar, dan ga meteen met de geraakte plek onder de ijskoude kraan staan om nog verdere schade aan de huid te voorkomen. Raadpleeg meteen nadat je onder de kraan uit bent een dokter.

beste stoomstrijkijzerZorg ervoor dat als je de stoomfunctie gebruikt, je niet de stoomstrijkijzer droog laat koken. Dit geeft schade aan het reservoir en kan de levensduur van je strijkijzer drastisch verkorten. Goede zorg is dus erg belangrijk voor de levensduur van je strijkijzer. Als je een linkshandige bent en je staat aan de andere kant van de strijkplank, zorg ervoor dat je niet in de knoop komt met zowel de standaard op de plank als met jezelf. De stroomkabel om je heen wikkelen tijdens het strijken is helemaal niet wenselijk als je met een kokendheet apparaat aan de slag bent. Als je meer kabel gewend bent dan dat je op dat moment hebt, kan deze uit je hand schieten en precies (uiteraard) op de verkeerde plek terecht komen, wat niet altijd even goed afloopt voor de gebruiker van het ijzer op dat moment.

Het mag vanzelfsprekend zijn dat als je schade aan de stroomkabel ziet, je het apparaat niet gaat gebruiken, maar het inlevert bij een gecertificeerd persoon voor een garantie of reparatie afhandeling. Als je veel met water en elektriciteit werkt, wil je niet onder stroom kunnen staan als je een bloedje heet apparaat in je handen hebt en lees het handboek grondig door alvorens je het apparaat in gebruik gaat nemen.

Ten slotte wil ik je nog meegeven dat je een stoomstrijkijzer goed moet ontkalken voordat je het apparaat in gebruik neemt. Er kan altijd nog test residu inzitten wat je niet in je kleding wilt hebben.

Conclusie:

Ondanks dat ze niet veel in vorm zijn veranderd over de jaren heen, is er technisch gezien veel veranderd. Het vervelende werk is zeker nog steeds voor vele niet een van de leukste werkjes die men op een dag kan uitvoeren, maar is er wel makkelijker op geworden. Met de uitvinding van de losse reservoirs zijn er veel mensen mee geholpen die eerst hulp nodig hadden bij de simpele taken zoals strijken.

Wat aankopen betreft, zorg ervoor dat je jezelf heel goed laat informeren en test desnoods de ijzers alvorens je er een aanschaft. Ga eens stoomstrijkijzers vergelijken. Dit is niet heel raar maar hoe duurder je gaat zitten, hoe beter het ijzer voor je gaat werken. Kies goed, kies verstandig en strijk met heel veel plezier, al weet ik dat dat niet altijd even makkelijk is. Vergeet niet dat je een stoomstrijkijzer ontkalken moet af en toe.

Delen: