Beste stoomkoker 2019

Delen:
stoomkoker recepten
 AfbeeldingNaamBeoordelingCheck prijzen op

1 de 10

Philips Avance HD9170/91

5.0

Check prijzen opon www.bol.com

2 de 10

Russell Hobbs 19270-56

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

3 de 10

Braun FS 3000

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

4 de 10

Tefal VS4003

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

5 de 10

Aigostar Fitfoodie 30INA

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

6 de 10

Aigostar Fitfoodie 30CFO

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

7 de 10

Tefal VC1301

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

8 de 10

Philips HD9140/91

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

9 de 10

Seb VC1451

3.5

Check prijzen opon www.bol.com

10 de 10

Braun FS 5100

3.5

Check prijzen opon www.bol.com

Maak kennis met de gezondste manier van koken

Ah, heerlijk. De meeste verse variant van koken. Laat het dan ook nog eens de makkelijkste variant van alle kookkunsten zijn die nu voor de gemiddelde persoon mogelijk zijn. Uiteraard zijn er koks ergens ter wereld die zelfs de beste apparaten kunnen verslaan zonder bijna een wimper te bewegen, maar waar ik het met jullie over wil hebben, komt er toch wel heel dichtbij.

Maak niet alleen kennis met de gezondste manier van koken, maar gebruik het ook op een manier die niet voor de hand ligt. Stomen is gezond voor je. Maar wist je dat je er ook bepaald fastfood mee kan bereiden? Lees snel verder, dan vertel ik je alles over de lekkerste manier van het bereiden van voedsel, zonder zelf die kokswimper te bewegen!

Een stoomkoker, wat is het precies

Stoomkoken en het stoomapparaat zou net als de waterkoker en de magnetron bijna standaard moeten zijn in huis. Hoe simpel wil je het zo gezond hebben. Je gaat naar de supermarkt en je komt terug met een broccoli, een paar aardappelen en wat vis. Heerlijk he… Je pakt je stoomapparaat, pakt de bovenste bakken eraf, giet een kopje water onderin de “stoombak” en zet de eerste bak terug. Hierin leg je op een bakpapiertje je stukje vis, Daarna de volgende bak erop en legt er de aardappels in en op de laatste bak je groente, in dit geval de broccoli. Dan pak je de stoomtijd van hetgeen het langst nodig heeft en daar laat je het apparaat lekker op gaarstomen. Als het klaar is, heb je de heerlijkste vis, de malste aardappels en de verste beetgare broccoli. En met alle vitaminen in de meest gezonde groente die men nu kent.

beste stoomkokerDe stoomkoker werkt dus, zoals de naam al zegt, op stoom. Kokende damp bereidt je voedsel dat je in de bakken hebt gedaan.

In Aziatische landen werken ze al jaar en dag met een variant van een stoomapparaat. Hierin maken ze lemper, kleefrijst of de nu alom bekende bapao’s. Deze zijn met gemak ook te bereiden als je eens een snelle oriëntaalse maaltijd wilt hebben. En er zijn nog veel meer stoomkoker recepten! Zo veel dat het niet onder doet voor het traditionele koken. Ga je naar de Chinese supermarkt is de kans groot dat je meer dan alleen de elektrische stoomkoker tegenkomt. Koken met stoom is er namelijk al langer dan dat er stoom is. Vroeger zette men een bamboe bak op een stomende pan. Deze varianten zijn nog steeds te koop. Sommige zeggen zelfs dat het nog lekkerder is ook, vanwege het gebruik van bamboe. Stoomkoken is het gemak dat je nooit gedacht zou hebben dat je nodig hebt!

Waarom zou je een stoomkoker willen kopen?

Omdat het gezond is. Punt. Als je op de normale manier je eten bereikt, kook je het wel gaar, maar ook murw. Dit betekent dat het wel goed smaakt, maar de bedoeling van het eten van groente is weg. Veel van de vitaminen verdwijnen in het kookvocht of verdampen samen met dit vocht. Dat is erg jammer als je denkt juist gezond te eten. Veel foodies zijn dan ook erg goed te spreken over de functie van de stoomkoker. Normaal is het gezonde eten een flink stuk duurder, maar als je ziet wat je allemaal uit groentes en vis kunt halen, sta je versteld van de grote hoeveelheden gezonde inhoud die je juist weggooit tijdens het koken.

Een ander groot voordeel is dan ook dat je niet zoveel afwas hebt. Een bord, de stoommachine en het bestek. Dat was het. Komt er ook nog eens bij kijken dat als je de stoommachine nog een keer aanzet met alleen water, deze zichzelf ook nog schoonmaakt, dus daar heb je geen omkijken meer naar! Hoe makkelijk wil je het hebben. Niet te vergeten, tegenwoordig heb je ook eierkokers die op het stoom principe werken. Hierin kunnen ongeveer 6 eieren, die gelijkmatig, zacht, middel of hardgekookt kunnen worden. In de prijsbespreking later in dit artikel gaan we hier nog wat dieper op in en nemen we de eierkoker ook mee in deze gedachten.

Hoe werken stoomkokers?

De kracht van stoom is al een lange tijd geleden ontdekt, maar in Europa is het nog een relatief nieuw fenomeen om mee te koken. Laat ik eens uitleggen hoe het werkt. Houdt er wel rekening mee dat er altijd variaties van deze uitleg kunnen zijn, vanwege het groot aantal verschillende stoomkokers. Dit heeft betrekking tot het gros van de machines.

Een stoommachine heeft een aantal compartimenten. Meestal is het een zwarte bak als onderste van het apparaat, met daarop, afhankelijk van de luxe 3 of 4 plastic bakken. In deze bakken zitten gaten die de stoom, gegenereerd door de onderste zwarte bak, doorlaten. Zo blijft het kokende stoom van onderuit geïsoleerd en lang 100 graden. Pas als het door de laatste bak heen is, zal de stoom verdampen. Dit zorgt ervoor dat alle etenswaren goed gestoomd worden. Omdat de groentes en vis niet ondergedompeld worden in vocht, zal deze zijn vitaminen en mineralen kenmerken niet verliezen, dus wel vers en gezonder blijven als het koken in vocht. Het enige wat je dus effectief moet doen, is zorgen dat het apparaat schoon is alvorens je begint te stomen en zorgen dat er voldoende water in het stoomreservoir onderin de bak zit. Uiteraard moet je het apparaat ook aanzetten om het meeste plezier van het apparaat te hebben. Ideaal dus om te gebruiken als je eters hebt, want de bakken kunnen helemaal volgeladen worden.

Er zijn stoomkokers, zoals hierboven beschreven, Maar in sommige combimagnetrons zit ook een croquepan. Deze kan dubbele dienst doen als stoompan als je er een stoomkap bij hebt gekocht of gekregen. Vanzelfsprekend dat hier niet zoveel in kan als een stoomapparaat wat zijn hele functie baseert op stoomkoken.

Uit welke delen bestaat de gemiddelde stoomkoker?

Zoals hierboven al beschreven, zijn er verschillende stoomkokers. Degene die je kunt krijgen bij combimagnetrons, bestaan meestal uit de croquepan, het stoomrek wat je in de pan legt en dan het deksel wat over de pan gaat om de stoom zijn werk te laten doen.

Afhankelijk van de prijsklasse van de stoompannen (hierover later meer), kun je verwachten dat de ene een groter stoomreservoir heeft als de andere, maar ook meer of minder stoombakken die de stoomtoren maken. Hoe duurder je in prijsklasse zit, hoe meer bakken je hebt en hoe meer water er onderin gedaan kan worden voor langere stoomtijden.

In de onderste bak, waar ook dus het waterreservoir in zit, zit ook de stroom aansluiting naar de netspanning. Let dus op bij het aansluiten dat de stekker en de kabel niet nat zijn. Ook is het niet aan te raden om blootliggende kabels te gebruiken met water, in verband met brandgevaar. Raadpleeg altijd de handleiding of ga terug naar de winkel indien een situatie als beschreven zich voordoet.

Wat is de gemiddelde prijsklasse van de stoomkoker

Laten we beginnen om te zeggen dat de hierboven beschreven eierkokers ook mee doen met de prijsindicatie, dus niet alleen de machines zelf, daarnaast is het natuurlijk helemaal afhankelijk van welke winkel je gaat kijken als je een stoomkoker kopen gaat. Verassend genoeg kunnen de bamboe stomers ook nog wel eens duurder zijn dan de elektrische broertjes. Normaliter als je wat stoomkoker action wil, dan zit je p een begin bedrag voor een simpele van rond de 25 euro. Dit kan oplopen tot de meest luxe van ongeveer een goede 150 euro! Dat is nog steeds niet veel als je alle voordelen ziet van een dergelijk apparaat.

Hoe kies je een stoomkoker

Alvorens je een stoommachine kopen gaat, is het aan te raden, om net als met elk ander product goed onderzoek te plegen. De goedkopere varianten kunnen soms wel eens sneller zijn, maar verbruiken ook veel meer stroom dat degene die wat rustig aan doen. Lees daarom eens een stoomkoker review, of zoek eens op internet naar “stoomkoker beste getest”. Op de laatste zoekopdracht zul je zeker wel een goed gevoel krijgen van wat je wilt kopen. Je kunt ook gewoon op je gevoel afgaan en eerst kijken of deze manier van koken iets voor je is, alvorens je meer geld spendeert aan de duurdere stoomkokers.

stoomkoker actionTegenwoordig haakt elke winkelier aan op de stoomkoker revolutie en word Nederland steeds gezonder, wat goed te melden is natuurlijk. Dit houdt ook in dat de prijs stunters hun graantje mee willen pikken en je dus daarom steeds goedkopere apparaten vindt. Perfect om eens te proberen, zolang je het CE-keurmerk maar kunt vinden op de verpakking, want je speelt toch met kokend water. Goed opletten dus, al komt het steeds minder voor. Heb je het stoomkoken onder de knie en bevalt het je, ga dan eens kijken voor een upgrade van je machine.

Er zijn tegenwoordig zoveel merken en prijsvarianten dat er een stoomkoker consumentenbond opgericht kan worden. Lees daarom veel reviews, want de duurste hoeft niet perse de beste stoomkoker te zijn! Het grote aantal merken wat met deze gekte meedoet, geeft e consument wel weer veel meer keus, waarop het aantal kokers in huizen dan ook weer groeit. Zo worden we allemaal een stukje gezonder, mits we niet allemaal bapao’s gaan stomen.

Tips voor het gebruik van de stoomkokers

Het eten is heerlijk, maar er zijn een paar kleine regels die je eten NOG lekkerder maken. Hieronder een aantal van deze regels.

  1. zorg ervoor dat je kiest op welke hoogte wat ligt. Het is niet altijd lekker als je broccoli naar kip of vis smaakt, dus dan moet je de broccoli eerst door de stoom laten gaan en dan pas je kip of vis.
  2. zorg ervoor dat je wat rijst kookt voor je gaat beginnen met stomen. Het is heerlijk als je een velletje bakpapier in de bak legt, daar wat rijst in legt om mee op te warmen. Hierdoor wordt de rijst als het ware een stuk malser. Daarnaast is het opbakken van rijst ook nog een optie, maar dat wordt al zo veel gedaan.
  3. Als je grote stukken vlees wilt stomen, stoom dat al voor, voordat je de groentes erin doet. Zo heeft het vlees meer tijd om te garen en zul je lekkerder malser vlees krijgen.
  4. bij het bereiden van vis, bestrooi het met wat kruiden, want door de stoom trekken deze in het vlees en wordt het nog lekkerder. Als je het blokje vis onderin legt, komt die kruiden aroma ook nog eens langs je aardappels en groentes. Heerlijk!
  5. Bij waterdamp hoort kalk. Hoe haal je die kalk weg? Eigenlijk hetzelfde als je eten bereidt, maar dan zonder de bakken erop. Pak wat natuurazijn, of azijn voor koken en doe een klein scheutje in de bak alvorens je gaat stomen. Laat het water lekker verdampen en poets goed na met een vochtige doek. Als alles goed is, is je stoompan weer helemaal op en top in orde. De bakken kunnen indien gewenst, gewoon mee in de afwas. Let wel op dat niet elke bak in vaatwasser kan, dus handwas is aan te raden.

Conclusie

Een stoompan moet je hebben. Het is niet alleen heerlijk, maar ook gezond en zeker te betalen. Combineer dit met de enorme hoeveelheid lekkere recepten die overal te vinden zijn op het internet (Youtube is je beste bron van informatie) en zijn in heel veel gevallen ook nog eens goed te doen met de alledaagse ingrediënten. De prijsklassen variëren heel erg van 25 tot 150, maar als je maar op zoek bent naar een stoom eierkoker, hoef je niet meteen de beste te pakken. Mag wel. Het is zeker goed voor de economie, maar je kunt zoveel lekkers kopen voor die paar euro die je op het apparaat kan besparen! Kijk goed naar de reviews, lees er veel over en kies goed. Niet tevreden? Probeer een bapao en je bent helemaal verkocht, al is het alleen maar daarvoor.

Kortom, een stoomkoker zou niet meer weg te denken moeten zijn in de alledaagse keuken. Snel naar de winkel en smakelijk eten!

Delen: