Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 5 Beste Split unit airco’s 2024

In de zomermaanden kan het, zeker de laatste jaren, erg warm worden. Kom je dan thuis na een lange dag werken in een huis dat ontzettend warm is, dan kun je alsnog niet goed tot rust komen. Ook kun je een goede nachtrust dan wel vergeten, zeker als het ook in de avonduren wat langer warm blijft. Een (vaste) split airco biedt dan uitkomst. Als je op zoek bent naar de beste split airco, zoek dan niet verder. Wij helpen je met deze koopgids een goede keuze te maken, zodat een split airco kopen voor jou een eitje wordt.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 5
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 5
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 5
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 5
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 5
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

De soorten split airco’s en hun voordelen

Voor je een goede split unit airco kunt kopen is het goed om te weten welke voordelen ze hebben, en wat een split airco nu eigenlijk is. We tonen je daarom eerst hoe een split unit airco verschilt van andere airconditioners.

Wat is een split unit airco?

Een split unit airco bestaat, in tegenstelling tot een monobloc of mobiele airco, niet alleen uit een deel dat je binnen aan de muur hangt of ergens neerzet. In plaats daarvan kent een split unit airco twee delen, een zogenaamde binnenunit en een buitenunit. Zoals de naam al zegt, staat of hangt de binnenunit binnen in huis, en bevindt de buitenunit zich buiten het huis. Beide delen zijn met elkaar verbonden door een eenvoudige slang.

Een split unit werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast. Het is namelijk ook een warmtepompsysteem. Door middel van koelvloeistof haalt de binnenunit de warmte uit de lucht in huis. De koelvloeistof verdampt hierbij tot gas, dat vervolgens via de slang naar de buitenunit wordt getrokken. Door middel van een condensor slaat het gas hier weer neer tot koelvloeistof. De warmte wordt ondertussen aan de buitenlucht afgegeven. De afgekoelde vloeistof stroomt weer terug naar de binnenunit, en het hele proces herhaalt zich opnieuw.

Voordelen van een split unit airco

Waarom zou je nu een split unit airco kopen en bijvoorbeeld geen mobiele airco? Split unit airconditioners hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van andere modellen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat ze vele malen beter koelen dan een monobloc airco (een airco zonder buitenunit) of een mobiele airco (vaak met beperkt vermogen). Dit maakt ze in de zomer uitermate goed geschikt.

Een ander voordeel is dat ze relatief energiezuinig zijn. De koelvloeistof is efficiënt in staat de lucht af te koelen en de hoeveelheid stroom die naar de condensor gaat is de afgelopen jaren door innovatie sterk afgenomen. Daarnaast zijn split airco’s ook nog eens geluidsvriendelijk. Je hoort ze een stuk minder, omdat het enige onderdeel dat echt lawaai maakt (de condensor) zich niet binnen, maar buiten het huis bevindt. Bij de beste modellen split unit airco’s moet je je oren echt spitsen om ze ook maar een beetje te kunnen horen. Je zou bij deze modellen zelfs als je slaapt bijna vergeten dat ze aanstaan.

Een laatste voordeel van de split-unit airco is dat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen. Je hangt de (platte) binnenunit namelijk normaal gesproken aan een (buiten)muur, op een plaats waar anders tóch niets mee gedaan zou worden. Dit in tegenstelling tot mobiele airco’s die op de vloer moeten worden gezet.

Tijd om een split airco te kopen

In onze koopgids kijken we zowel naar de koopjes onder de split airco aanbiedingen, als de beste split airco’s die er op de markt zijn. Zo vind jij de airco die het beste bij jouw wensen en behoeften past. De belangrijkste kenmerken die je in de gaten moet houden bij het doen van je aankoop zijn, naast de aanschafprijs natuurlijk: hun energielabel (hoeveel elektriciteit ze verbruiken), het aantal decibel (dB) dat ze produceren (hoe geluidsarm ze zijn) en het koelvermogen van de airco (hoe meer vermogen, des te groter de ruimte die je met de split airco kunt afkoelen).

De beste split airco’s

In deze categorie vallen airconditioners van 1.500 euro of meer. Deze airco’s kosten een duit, maar daar krijg je ook écht wel wat voor terug. Ze koelen ontzettend goed en efficiënt, en zijn gemakkelijk te installeren. De grote verschillen in deze categorie zitten in de hoeveelheid stroom die de verschillende modellen verbruiken, en de hoeveelheid geluid die ze produceren.

Sommige modellen in deze categorie zijn fluisterstil en verbruiken relatief weinig energie. Ze kunnen worden gezien als de Rolls-Royce onder de split airco’s, maar dat zie je dan ook terug in de prijs. Andere modellen zijn wel geluidsarm, maar verbruiken dan weer veel elektriciteit, of zijn juist relatief lawaaierig, maar ongelofelijk zuinig. Bedenk goed waar jouw persoonlijke voorkeur naar uitgaat.

De beste split airco aanbiedingen

Deze airconditioners zijn zó gunstig geprijsd, dat je niet de hele wereld hoeft af te zoeken naar een speciale airco split unit aanbieding. Ze kosten maximaal 1.500 euro, maar zijn wel van mindere kwaliteit dan hun duurdere tegenhangers. Je merkt dit vooral aan het koelvermogen. Doorgaans zijn de modellen in deze categorie alleen geschikt om relatief kleine ruimtes, tot circa dertig vierkante meter, mee af te koelen. Heb je een wat grotere ruimte, dan heb je al gauw meerdere goedkopere split airco units nodig om deze efficiënte te kunnen koelen.

Qua geluidsniveau en, met name, qua energieverbruik doen de goedkopere modellen het echter vaak stukken beter dan hun duurdere tegenhangers. En dan is er natuurlijk nog die prijs. Al voor minder dan duizend euro kun je namelijk al modellen vinden in deze categorie.

Ons oordeel

Wil je gaan voor kwaliteit, en heb je een grote ruimte die je wilt afkoelen? Dan ontkom je er niet aan een aardige duit neer te leggen voor je split airco. De modellen in deze categorie zijn krachtig, en doen dat waarvoor ze gemaakt zijn met verve. Ze zijn echter niet allemaal even geluidsstil of energiezuinig. Schenk hier dus voldoende aandacht aan bij het doen van je aankoop.

Heb je geen grote, maar een kleine ruimte, zoals een slaapkamer, die je graag wilt verkoelen? Dan is een goedkoper model vaak al geschikt. Ze zijn energiezuinig en meestal ook stil, maar niet allemaal even krachtig. Al met al is het zo dat als je goed let op de kenmerken die wij in onze koopgids genoemd hebben, je vanzelf de split airco vind die bij jou past.

Back to top button