disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Routers 2024

Wie kent het niet; wil je nog even snel iets downloaden, heeft je laptop of pc weer even geen goed internet. Het heeft alles te maken met het modem dat je van je internetprovider krijgt, en dat tegenwoordig in bijna alle gevallen ook meteen je router is. En voor normaal gebruik is dat meer dan in orde. Maar, zodra je intensiever je internet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je met meer mensen in één huishouden woont, dan gaat de kwaliteit van je internetverbinding snel achteruit. In dit artikel geven we je daarom tips, zodat de beste router kopen voor jou een eitje wordt. Lees daarom snel verder!

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Netgear Nighthawk M6 Pro
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
2de 10
Asus ROG Rapture GT-AXE11000
BEOORDELING9.7
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
TP-Link Deco X50 3-Pack
BEOORDELING9.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
TP-Link Deco BE85 Wifi 7 Mesh (3-pack)
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
-1%
5de 10
TP-Link Deco BE65 Mesh 3-pack
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
TP-Link Deco XE75 Pro 3-pack
BEOORDELING9.3
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
7de 10
TP-Link Deco X60 3-Pack
BEOORDELING9.1
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
Netgear Orbi RBK853 3-pack
BEOORDELING9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
Netgear Orbi RBK763s 3-pack
BEOORDELING8.8
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
Netgear Nighthawk M2
BEOORDELING8.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Waarom kiezen voor een losse router?

Veel mensen vragen zich af, is zo'n losse wifi router kopen nou wel écht nodig? Hieronder zetten wij daarom alle voordelen van het gebruik van zo'n router op een rij. Een goede router kan namelijk écht het verschil maken.

Voordeel 1: géén beperkingen meer

Hoewel de modem-routers die internetproviders in Nederland meeleveren met hun diensten de afgelopen jaren steeds beter zijn geworden hebben ze één belangrijk nadeel. Het overgrote merendeel van de standaard providerrouters kent namelijk beperkingen qua bandbreedte, zendkracht en reikwijdte. Hier heb je géén last meer van als je voor een losse router kiest.

Voordeel 2: een krachtigere processer

Een router heeft een heuse processer in zich. Deze bepaalt min of meer het vermogen van je router. Hoe sterker de processor, des te beter je router het voor elkaar krijgt om te voldoen aan de vraag die van (veel) verschillende apparaten tegelijk komt. Zeker als je zware applicaties gebruikt, die vragen om het aangaan van vele verbindingen, van tientallen tot honderden. Denk aan het gebruik van beveiligde internetbrowsers, streamingdiensten of torrent-websites.

Voordeel 3: veel meer zendkracht

Met een losse router ben je doorgaans véél beter uit qua reikwijdte. Dit komt omdat de ingebouwde zenders in een losse wifi router krachtiger zijn dan die in een standaard router die je van je provider meekrijgt. Je hoeft dan echt niet direct de beste van de beste wifi router aan te schaffen. Zelfs met wifi routers in het middensegment ben je vaak al een stuk beter uit.

Voordeel 4: een stabielere verbinding

Nog een voordeel is dat een losse wifi router een meer stabiele verbinding met zich meebrengt. Dit komt door een aantal oorzaken: vaak staat de losse router fysiek nét iets dichterbij je apparaten. Maar, belangrijker nog, de techniek en vooral ook de software waarop de router draait is van hogere kwaliteit dan die in een standaard modem-router. En dat merk je.

Voordeel 5: de extra's

Voor de fans en techfanaten onder ons biedt een losse router nog een voordeel: en dat is dat een losse router en haar software vaak handige extra's met zich meebrengt. Zo zijn er routers waarmee je automatisch een veilige VPN-verbinding kunt opzetten en beschikken sommige modellen over port forwarding, waarmee je mobiele apparaten een stuk minder zichtbaar zijn voor kwaadwillenden op het internet.

Welke router past bij mij?

Er zijn echt veel verschillende soorten routers te koop. Heb je een router in gedachten, dan denken mensen in 99% van de gevallen aan een draadloze router, met daarin een zogeheten wifi-accespoint. Sommige routers hebben echter een speciale glasvezelaansluiting, die je dus direct op glasvezel kunt aansluiten. Zelfs bij mensen die glasvezel hebben is dit echter niet nodig, omdat je modem al op het glasvezel zit aangesloten. Let bij het kopen van je router op de volgende zaken:

Specificaties

We beginnen meteen een beetje technisch. Je draadloze router wil je namelijk niet alleen voor draadloos internet gebruiken, maar ook voor (eventueel) bedraad internet. Dit wil zoveel zeggen dat, als je dat nodig hebt, je een ouderwetse LAN-kabel in kunt steken en zo kunt internetten. Dit levert immers een verbinding op die qua stabiliteit niet te evenaren is met draadloos internet.

Wil je dit kunnen, dan moet je ervoor zorgen dat de router aanbieding die je op het oog hebt beschikt over netwerkaansluitingen die minimaal 1000 Mbit/s snel zijn. Let daarnaast ook op de specificaties van de draadloze verbinding. Let met name op de wifi-standaard die in de router wordt toegepast. Het liefst wil je de laatste standaard op dit gebied hebben, omdat die niet alleen het meest snel en stabiel zijn, maar ook het meest veilig. Echter, routers met de laatste wifi-standaard, ook wel wifi-6 genaamd, zijn nog relatief duur.

Meer antennes is niet altijd beter

Op het eerste oog ziet het er gelikt uit: zo'n router waar 3 of meer antennes uitsteken. Weet echter dat dit niet per sé leidt tot een snellere verbinding. Heb je een oud huis, met dikke muren, of een huis met meerdere verdiepingen, dan ontkom je er vaak niet aan een extra wifi-point of zelfs een heel mesh-systeem aan te schaffen. Deze systemen zorgen ervoor dat je overal in huis goede wifi hebt. Laat je dus niet afleiden door technische snufjes die er alleen mooi uitzien!

Speciale functies

Let tenslotte op de functies waarover de router beschikt die je op het oog hebt. We noemden eerder al beveiligingsfuncties zoals het opzetten van een VPN-verbinding of port forwarding. Denk echter ook aan de mogelijkheid bepaalde websites via je router te blokkeren, de kracht van de ingebouwde firewall software, of de extra optie je router alleen als wifi-versterker in te zetten.

Tot slot

De beste router vind je niet zomaar. Gelukkig kun je met de tips in dit artikel een eerste start maken. Weet in elk geval dat het kopen van een losse wifi-router veel voordelen met zich meebrengt, van extra functies tot een stabielere verbinding, en van een hogere internetsnelheid tot het kunnen aansluiten van veel apparaten tegelijk. Let bij het doen van je aanschaf als eerste op de specificaties van het model, en duik vervolgens in de extra functies. Zo vind je vanzelf de router die het beste bij jou, je gebruik en je gezinssituatie past.