Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Rookmelders 2021

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Rookmelders zijn al heel lang geen overbodige luxe meer. Ze zijn één van de meest effectieve manieren om je, bij een beginnende brand, op tijd te waarschuwen. Zo kunnen jij en anderen in je directe omgeving veilig en op tijd je woning of bedrijfsruimte verlaten. Een rookmelder kopen is alleen nog niet zo eenvoudig. Want waar moet je beginnen? Welke rookmelder is het beste? En, als ik een rookmelder test, waar moet ik dan op letten? Het antwoord op deze, en meer vragen, geven wij je in dit artikel. Wij hebben de beste rookmelders voor jou getest. Zo weet je waar je op moet letten als je straks in de winkel staat.

Redenen om een rookmelder te kopen

Wat zijn nu eigenlijk goede redenen om een rookmelder te kopen? Wij zetten er een aantal voor je op een rij. Zo proberen wij je te overtuigen dat een aantal brandmelders kopen voor je huis geen slecht idee is.

Rookmelders maken je huis veiliger

Als er ergens brand uitbreekt, dan vallen de meeste slachtoffers niet door het vuur zelf, maar door het inademen van de rook die bij de brand vrijkomt. De rook bevat namelijk giftige stoffen die, als je ze inademt, er voor zorgen dat je snel bewusteloos raakt. Vervolgens is de kans groot dat je, door de dikke rook en het ontbreken van voldoende zuurstof, verstikt.

De kans dat je verrast wordt door een brand is ’s nachts nog groter dan overdag. Als je ’s nachts in bed ligt te slapen, dan zie je natuurlijk niet of er ergens brand is. Maar wist je ook dat, als je slaapt, je niets meer kunt ruiken? Je reukvermogen is tijdens je slaap namelijk uitgeschakeld. Zelfs als je slaapkamer zich begint te vullen met rook zul je dit dus niet zo 1-2-3 merken, met alle gevolgen van dien.

Eigenschappen van rookmelders

Waarom is een rookmelder dan zo levensbelangrijk? Omdat een rookmelder, in tegenstelling tot je neus tijdens je slaap, en nog veel sneller dan je overdag kunt waarnemen, wél in staat is rook snel te ontdekken. Ze geven dan een piepend alarm af, dat zó luid en duidelijk is dat zelfs mensen met een slecht gehoor het nog kunnen horen. Je bent zo op tijd gewaarschuwd, voor de brand uitbreekt.

Rookmelders zijn bovendien klein. Ze vallen daardoor helemaal niet op als je ze aan je plafond monteert. Ook kosten ze, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden, maar weinig geld. Bijna altijd ben je voor minder dan 25 euro per stuk wel klaar. Rookmelders zijn daarmee een goede investering, want ze zullen hun waarde als het écht nodig is dubbel en dwars terugbetalen.

Hoe vind ik de beste rookmelder?

We zeiden het al eerder, de beste rookmelder vinden doe je niet zomaar. Wij vertellen je daarom de kenmerken om in het oog te houden als je jouw aankoop doet. Zo weet jij waar je op moet letten.

Prijs en kwaliteit

Sommige mensen gaan af op de eerste de beste rookmelder aanbieding die ze tegenkomen. Dit is op zich niet verkeerd, want alle rookmelders die je op de Nederlandse markt kunt vinden zijn getest als veilig. Pas alleen op bij het online kopen. Een rookmelder die je in een online webshop uit het buitenland vind, en die minder dan tien euro kost, dat klinkt te goed om waar te zijn. En dat is het vaak ook. Deze rookmelders voldoen vaak niet aan Europese eisen, en wij raden deze dan ook niet aan.

Batterij of netstroom

Verreweg de meeste brandmelders werken op batterijen. Hierbij is het belangrijk te letten op de levensduur van de batterij. Sommige gaan maar een aantal jaar mee. Dat lijkt lang maar, geloof ons, als je elke paar jaar alle rookmelders in je huis moet nalopen, dan ben je daar al snel klaar mee. De beste modellen hebben een batterij die tien jaar of langer meegaat. Ook zijn er modellen op netstroom, waarbij je dus geen batterij hoeft te vervangen. En als de stroom uitvalt? Dan schakelt de rookmelder over op de ingebouwde reservebatterij.

Soort detector

Rookmelders kunnen verschillende soorten detectoren hebben. Het meeste zie je rookmelders met een optische sensor en melders met een thermische sensor. Een optische melder werkt met licht. Hij straalt een kleine lichtbundel uit. Wordt deze door rook onderbroken, dan gaat de rookmelder af. Een thermische melder werkt op temperatuur. Wordt het warmer dan 60°, dan wordt het alarm geactiveerd. Een rookmelder die beide soorten sensoren combineert is vaak de beste keuze.

Gebruiksgemak en functies

Rookmelders hebben zo af en toe ook onderhoud nodig. Het vervangen van de batterij noemden we al. Maar ook moeten de sensoren vrij blijven van vuil- en stofdeeltjes. Kun je de rookmelder goed schoonmaken, bijvoorbeeld doordat deze makkelijk afneembaar is, dan is dat dus een pré. Verder zijn er rookmelders die je tijdelijk kunt uitzetten, bijvoorbeeld als je even uitgebreid gaat staan koken. Je wilt dan natuurlijk niet gestoord worden.

Smart rookmelders

Tegenwoordig zijn er ook smart rookmelders te vinden, die je aan je smartphone kunt koppelen, en zo op afstand kunt aan- en uitzetten of testen. Dit geeft wat extra gebruiksgemak, maar leidt ook tot een hogere prijs. Ook zijn deze rookmelders net zo veilig als goedkopere, klassieke rookmelders. Ze zien er misschien wel mooi uit, maar bieden dus géén extra bijzondere bescherming. Los daarvan, als je het kunt betalen én technologie interessant vind, dan zijn smart rookmelders ook net zo goed een goede keuze.

Waar rook is, is vuur?

Rookmelders zijn klein, goedkoop en redden levens. Je doet er dus goed aan één of, bij een huis met meerdere verdiepingen, gangen en kamers, meerdere rookmelders aan te schaffen. Let op de soort sensor (optisch of thermisch), de aankoopprijs (goedkoop is duurkoop) en natuurlijk het gebruiksgemak (onderhoud en extra functies). Heeft de rookmelder op deze vlakken alles op een rijtje? Dan kun je nog overwegen een smart rookmelder te kopen, voor nét dat beetje extra gebruiksgemak en stijl. Wij wensen je veel succes met het maken van je keuze!

Back to top button