Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Beste rijstkoker 2024

Soms is het helemaal niet meer zo moeilijk om de beste rijstkoker in de aanbieding te kopen. Het wordt daarna al helemaal niet moeilijk meer om het meeste uit de koker te halen.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 3
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
2 de 3
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
3 de 3
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl

Het koken van rijst als avontuur is over

Rijst koken is voor vele een crime, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Heel veel mensen kunnen ook de rijst niet tot perfectie koken en daar zijn menig studies aan gewijd. Wat als er nu apparaten bestaan die het allemaal wat makkelijker maken, zodat je niet die hele studie hoeft te volgen maar gewoon op een knop of paneel hoeft te duwen. Makkelijk toch?

In dit artikel vertel ik je niet alleen wat de lekkerste manieren zijn om rijst te koken, maar ook de meest makkelijke manieren om dit te doen. Lees snel verder, want vind je het niet informatief, dan is het in ieder geval leuk om eens een smakelijk gerecht mee te pikken wat makkelijker is als een pak opentrekken.

Rijst koken, hoe en wat is de makkelijkste manier

Een eeuwenoude traditie, dat rijst gekookt wordt in water, al dan niet in soep of gewoon standaard in de pan, beetje water en dat is al lekker en vullend op zich, maar iedereen wil toch van meer gemakken voorzien zijn dan alleen een potje rijst. Een bak lekkere groenten of vlees erbij maakt het net wat lekkerder. Alles tegelijk doen is niet zo makkelijk en meteen moet je al wat thuis zijn in de kunst die koken heet. Daar hebben ze iets op gevonden en dat is onder andere de rijstkoker.

in feite kookt de rijst zichzelf met behulp van de pan. Een simpel edoch interessant apparaat om in huis te hebben en als je het eenmaal een keer gebruikt te hebben, lijkt het me sterk dat je het met de traditionele manier beter kunt als de rijstkoker, die niet werkt op een tijdklok, maar een gewichtsveer.

je hebt rijstkokers in alle vormen, maten en prijzen. Een kleine rijstkoker voor 1 of twee personen of zelfs een mini rijstkoker voor een persoons gebruik. Hoe dan ook, rijst koken in een rijstkoker geeft niet alleen meer gebruiksgemak maar ook rust in de kooktaferelen.

Hoe werkt een rijstkoker

Uiteraard als je net een rijskoker hebt gekocht, maak je hem eerst goed schoon om alle productiestoffen uit de pan te halen, want een smaak aan de rijst is lekker, maar geen chemische smaak. Controleer ook meteen even of je een spatel en een maatbekertje erbij hebt, zo niet pak die er een bij. Voor de maatbetker kun je ook gewoon een koffie kop gebruiken. Zorg ervoor dat je om het even welke rijst hebt gekocht.

rijst kokerJe vult met de meegeleverde (of gewoon een kop dus) maatbeker de rijst en in heel veel gevallen moet je er voor elk kopje rijst, 2 kopjes (of maatbekers) water in doen. Stel voor dat je 2 koppen rijst wilt maken voor een 2 persoons maaltijd, dan heb je 4 koppen water nodig.

De rijstkoker wordt aangezet en door het gewicht van het water en de rijst, drukt de pan naar beneden. Zodra het vocht is weg gekookt, wordt het gewicht in de pan minder en zal de pan een knop omhoogduwen en is de rijst zo goed als klaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten voordat het vocht voor 99% weg is uit de pan. Daarna hoor je een klik, Kijk je in de rijstkoker en een heerlijke stoomdamp van vers gekookte rijst komt je tegemoet. Pak de (in veel gevallen) bijgeleverde spatel en spatel de rijst een paar keer goed om. Laat hem daarna nog even staan en de rijst wordt lekker “fluffy”. Tijd om te serveren bij een lekkere saus of groenteschotel en smakelijk eten. Zo makkelijk is rijst koken tegenwoordig. Geen aanbranden, geen moeilijke dingen, gewoon rijst.

Hoe is een rijstkoker opgebouwd

Als je een rijstkoker kopen gaat, is er een groot scala aan verschillen. Is de rijstkoker action waardig, dan zal deze uiteindelijk minderlang meegaan als degene die je bij een Aziatische winkel gaat halen, maar het aanschaf bedrag zal dan ook wel beduidend lager zijn. Een hele goede instapper dus.

Wat alle rijstkokers gemeen hebben, is de inhoud van de doos als je er een in huis haalt. In de doos zit ALTIJD een verwarmingselement waar de pan in gaat. De pan zelf uiteraard die precies in het verwarmingselement valt. Als je de pan erin zet, zal deze weer een halve cm omhoogschieten. Dit is heel normaal, want dat is het kookelement wat “klik” gaat zeggen als de rijst klaar is. Daarnaast zit er een deksel op. Meestal van glas, zodat je een beetje mee kan kijken. Pas op met koken als de deksel erop zit, er zit een stoom gat in waar het kokende water naar buiten schiet. Dit hoort en dient ook niet afgedekt te worden. Hiermee kan het water uit de pan. Aan extra accessoires zit er in de wat prijzigere varianten een plastic spatel en een maatbeker bij. De plastic spatel is lichtelijk onvervangbaar en een perfect hulpmiddel in de keuken voor onder andere sauzen om te scheppen. Niet verliezen dus. Op de maatbeker staan maten, zoals een goede maatbeker betreft, maar zijn niet echt nodig. Wel weer makkelijk in combinatie met ander keukengerei om voor kleine hoeveelheden te gebruiken.

Om even terug te komen naar het verwarmingselement; hier zit ook de netspanning aan en dient altijd een onbeschadigde kabel te zijn. Is deze open of liggen de stroomkabels bloot, raadpleeg de winkel van aanschaf of laat hem voor garantie (indien van toepassing) opsturen. Deze dient vanzelfsprekend ook niet nat in de netspanning geduwd te worden.

Let even op als je voor de beste rijstkoker gaat. Deze zijn iets luxer uitgevoerd en daar zit geen glazen deksel op maar een deksel als op een broodbakmachine of een friet pan. In veel gevallen zit er op dergelijke rijstkokers ook een knoppen paneel bovenop voor meer gebruiksgemak tijdens het koken zelf. Het prijsverschil varieert wel heel erg, dus kijk goed wat je wilt tijdens of voor de aanschaf.

Hoe kies je een rijstkoker en waar moet je op letten

Als je regelmatig in de Aziatische supermarkt te vinden bent, heb je ze vast wel eens zien staan. Van die aantrekkelijke doosjes met een heerlijk stomende pan met net zichtbare rijst erin en zo een typisch fotogenieke huisvrouw erachter die een schone lege spatel vast houd en een groot bord spierwitte rijst. Het water schiet je in de mond en je besluit een pannetje mee te nemen. Zodra je de doos uit de schappen neemt, zie je een andere doos staan met idem foto’s, maar de pan is wat luxer, groter en een stuk mooier. Welke moet je dan pakken. Hier ga ik samen met jullie eens naar kjiken, want veel verschil in functie zit er niet in, maar wel in de uitvoering.

Simpel gezegd, hoe luxer hoe duurder en hoe meer kans je hebt op functies die je juist gaat gebruiken of juist helemaal niet. Meer knoppen maakt de keuze juist wel makkelijker, want als je die voordelen ziet, moet je juist voor al die extra toeters en bellen gaan. Smaakt de rijst daardoor beter of ziet deze er na het koken lekkerder uit? Nee, helemaal niet. Het is persoonlijke keuze.

Als je dus een keuze gaat maken voor een rijstkoker en je wilt echt alleen maar rijst koken, pak er dan eentje bij de budget winkels, test hem uit en kijk of je de functies meer dan genoeg vindt, of dat je juist wel die toeters en bellen wilt. Ga dan alsnog terug naar die Aziatische supermarkt. De beste rijstkoker is dus afhankelijk van jouw keuze en niet van alles wat er op zit of dat ie kan.

Nu heb je een rijstkoker, en nu?

Heel makkelijk. Je stopt er rijst in. Een kopje voor 2 kopjes water en aanzetten. Gewoon zitten kijken wat er gebeurt. Uiteindelijk eindig je zonder water en met lekkere rijst. Maar is er nog meer mee te doen? Jazeker. Ik ga gewoon in dit artikel je ook nog wat lekkere gerechten meegeven waar je nog wat aan hebt.

rijstkoker actionAls eerste en tevens ook mijn favoriete rijstkoker bezigheid, doe de gewenste rijst in de rijstkoker en de benodigde hoeveelheid water. Zet hem nog niet aan, maar doe er een halve vleestomaat bovenop. Laat dit alle sop de normale manier koken en als alles klaar is, meng je wat er nog over is van de tomaat door de rijst. In sommige gevallen moet je de schil van de tomaat eruit vissen maar dat is dan ook alles. Wat je nu hebt is een halve maaltijd en dit behoeft alleen nog maar een beetje vlees. Niet de meeste groente die je ooit hebt gehad in een maaltijd, maar de rijst wordt er oh zo lekker van. De droom van elke student (al ben ik dat al een tijd niet meer, de heimwee blijft, vandaar dat dit ook mijn favoriet is.)

De tweede die ik je als lezer mee wil geven is de rijst gewoon koken als normaal. Daarna even goed uit laten wasemen. In de paar minuten dat deze aan het “drogen” is, ga je wat rund of varkensvlees bakken in kleine cm grote blokjes. Wat boontjes in 2cm stukjes en wat Chinese kool. Als de rijst klaar is, dan de rijst erbij. Even goed roeren en dan een grove scheut goede sojasaus erbij. Het sleutelwoord is goede sojasaus. Kluts 2 eieren en roer deze door de rijst, sojasaus, kool, bonen en vleesmengsel heen. Laat de rijst goed bakken en je hebt een maaltijd voor meerdere personen waar menig vingers van afgelikt worden.

Er zullen vast nog wel meer makkelijke recepten zijn die met een rijstkoker beginnen, maar deze zijn goedkoop, snel klaar, makkelijk en overheerlijk. Ja deze heb ik meegenomen uit mijn studententijd. Buiten al het bier om, zijn de rijst herinneringen degene die ik nog het beste weet en dat alles begon bij die ene rijstkoker van je ouders die je eigenlijk niet mee mocht nemen.

Hoe verzorg je je rijstkoker het optimaalst

Eigenlijk zorgt het apparaat meer voor jou als jij voor je apparaat. Doe je het goed behoeft een rijstkoker helemaal geen verzorging, daar deze een anti aanbak beschermlaag in de kookpan zelf heeft. Wil je hem toch een keer schoonmaken, dan is het altijd nog interessant om verder dan de pan zelf te kijken. Er wil nog wel eens een rijstkorrel rebellen en onder de kookpan in het verwarmingselement te duiken. Deze wordt meteen gestraft door aan te bakken, maar je zit wel met een bruine bak vlek te kijken. Als je deze probeert te verwijderen, doe dan een beetje natuurazijn in een klein beetje water en giet deze in het verwarmingselement. Let wel goed op hier. Niet alle pannen kunnen dat en dit is een disclaimer. Controleer eerst of deze mogelijkheid bestaat. Mocht de pan al een tijd niet gebruikt zijn en wordt in de kelder/opslagkast gezet, laat deze even een paar minuten koken met wederom schoonmaakazijn in water. Maak daarna de pan nog een keer goed schoon, anders heb je hele rare rijst de eerste keer dat je deze kookt.

De buitenkant van de pan is makkelijk af te doen met een vochtige – niet natte- doek. Zorg bij elke van deze schoonmaaktips er wel voor dat de stekker ten alle tijden uit het stopcontact is.

Conclusie

Rijstkokers zijn mijns inziens onmisbaar in elke keuken. Of je nu van veel luxe houdt of juist het koosjere leven verkiest, rijst is een heerlijke aardappel vervanger en tegenwoordig kan het letterlijk en figuurlijk met alles waar je aardappels ook mee kunt eten. Er is echter meer mogelijk met rijst en met een extra ingrediënt is het dan ook smaakvoller dan aardappels. Je kunt rijst makkelijk opslaan dus als je ineens met meer eters zit is het makkelijker serveren dan wat dan ook. Een rijstkoker kan je in alle gemakken voorzien in deze kookstijl. Net als een magnetron is dit apparaat goud waard in de handen van zowel de ervaren kookninja als de student die graag eens iets anders dan bier en friettent eet. Er is niks boven het eten bij je ouders, maar grote kans dat ook deze goede mensen met de rijstkoker werkt.

Back to top button