Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Beste oorthermometer 2023

Iedereen is wel eens ziek geweest. Een beetje hoesten hier en daarna een beetje verwarming. Veelal is kippensoep een goede oplossing, maar soms is het toch wel eens fijn om te kijken hoe warm die verwarming dan wel niet precies is. Daar heb je onder andere de oorthermometer voor. Naar deze oorthermometer, zijn er scala van andere thermometers, die je op diverse plaatsen in kan brengen om je lichaams temperatuur te meten. Als je een rectale thermometer hebt, is die dan weer betrouwbaarder dan een orale thermometer, maar daar is ook weer twist over. Welke van deze thermometers nu beter zijn gaan we het in dit artikel niet over hebben. Wel gaan we kijken naar de oorthermometer en waarom deze dan weer beter is dan de andere twee bij elkaar, Welke je het beste kunt nemen als je er een gaat gebruiken en in welke situaties de oorthermometers het beste toe te passen zijn.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
3 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
7 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
9 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl

Wat zijn oorthermometers nou precies?

Het blijkt dus dat het trommelvlies een extreem goed meetpunt is, om temperatuur te meten, omdat deze in het hoofd zit, net zoals een tong. Het probleem met het trommelvlies is dan wel dat het zo fragiel is dat je het echt niet wilt aanraken met wat voor een instrument dan ook. Dit maakt op zijn beurt weer een ander probleem, maar dat is dan ook meteen weer het grote verschil tussen de andere en deze oortemperatuurmeter. Maar hoe werkt het nu? Als volgt. Met infrarode radiatie. Deze techniek is de perfecte manier om van dichtbij, zonder aan te raken een temperatuur te meten, zoals dus op het trommelvlies.

Ik hoor je hier denken, wat is infrarode radiatie?

Alle objecten om ons heen geven infrarode radiatie af. Mensen hebben niet de mogelijkheid deze radiatie te herkennen, omdat ze de mogelijkheid niet hebben om subtiele verschillen te detecteren in infrarood. Onze huid kan dat wel. Als je dichtbij een vuur gaat staan om jezelf bijvoorbeeld op te warmen, dan “absorbeert” je huid de warmte. Dit is een goed voorbeeld van deze radiatie. Het idee achter de temperatuursensor is, dat deze minimale variaties in deze radiatie kan meten. Deze sensor word took wel eens een Thermopile genoemt in dure woorden taal. Sommige van deze sensors kunnen wel accuraat zijn tot een tiende van een graad, perfect dus voor het gebruik als koortsthermometer. Dus om het antwoord kort te maken, een oorthermometer is een apparaat wat radiatie meet die van het oor af komt, dit omzet naar getallen en die leesbaar maakt op (in de meeste gevallen, afhankelijk van welke thermometer je aan hebt geschaft) een LCD scherm op het apparaat zelf.

Wat is er zo speciaal aan een oorthermometer?

beste oorthermometerEen oorthermometer heeft een behoorlijk aantal features die andere types thermometers niet hebben. Ja hij is precieser, ja hij geeft een regelmatiger metings rapport af, maar hoe je een oorthermometer het beste gebruikt en waarom dit belangrijk is voor deze alinea, ga ik je nu vertellen.

Als je meerdere oren meet, is het belangrijk dat een persoon per persoon de meting uitvoert. Wat bedoelen we hiermee? Iedereen heeft verschillende manieren om een thermometer vast te houden. De een hangt meer naar rechts, de ander meer naar boven. Dit kan afwijkingen in de meting veroorzaken. Zorg er dus voor dat een persoon een persoon meet. Zo zijn het bij alle meetpunten gelijke metingen en zal het resultaat zo stabiel mogelijk zijn.

Zorg ervoor dat je altijd hoesjes voor je oorthermometer in huis hebt. Iemand heeft altijd een meting nodig als je het niet verwacht. Bij kinderen boven de 3 jaar is het zelfs zo spontaan dat je nog niet eens kan zien wanneer ze een verhoging kunnen krijgen. Aangezien een oorthermometer zonder hygienisch kapje, meestal los te koop per 10 of 50, een niet al te schoon apparaat is. Niet iedereen houdt zijn of haar oren even goed bij als de andere en niemand zit te wachten op een portie oorsmeer van de andere in hun oren. Daar zijn deze kapjes voor. Die doe je er op als je een meting verricht en vervolgens gooi je deze weg als je klaar bent met de meting. In veel gevallen is dit niet het duurst product en er zijn al meerdere keuzes beschermdopjes voor een bepaald merk verkrijgbaar.

Kinderen onder de 3 jaar, zullen geen duidelijke meting opleveren. Zorg ervoor dat de meting bij een baby of peuter altijd rectaal – via de anus- gebeurt om zo een duidelijke meting te krijgen. Op een of andere manier is dit gedeelte van de baby of peuter het meest betrouwbare. Als ouder kan ik dit beamen op meerdere vlakken.

Een sensorische thermometer als de besproken soort, moet een duidelijk onverhinderd meet oppervlak hebben. Heeft het dit niet, dan zal de meting verstoord worden en uiteindelijk niet betrouwbaar zijn. Dit kun je testen door een zogenaamde “best of three” meting te verrichten. Dit is simpelweg gezegd. 3 metingen. 2 ervan moeten dicht op elkaar zitten om betrouwbaar te zijn. Hier heb ik het dan over een afwijking van 1 of 2 tiende van een graad en niet meer.

De meeste oorthermometers zijn draadloos. Zorg ervoor dat deze altijd is opgeladen, vol zit of dat de lader binnen handbereik is. Je zult altijd zien dat je net even moet laden als de kleine ligt te creperen van de koorts, terwijl je het niet kunt meten omdat de thermometer leeg is. Heb dus ook altijd een tweede niet stroom afhankelijke digitale oorthermometer bij de hand of in huis.

Hoe betrouwbaar zijn deze thermometers nu en wat zijn de voor en nadelen.

Zoals je hierboven al een beetje hebt kunnen lezen is het erg afhankelijk van wie hem hoe gebruikt. Meet je beide oren van een persoon door een persoon, zul je beter resultaat kunnen verwachten dan dat je 1 persoon met 2 personen meet. Daarnaast moet de lens uiteraard ook goed schoon zijn, dus je zult deze soort meters ook beter schoon moeten houden. Daar zijn dan ook de plastic dopjes voor, maar er kan altijd een vuiltje of iets dergelijks voor de lens gaan zitten. Je bergt hem immers zonder de beschermdoppen op en niet elke verpakking is even functioneel op lange termijn, al wil men dat wel doen geloven. Er zijn bedrijven, uiteraard ook afhankelijk van de luxe die je wilt hebben bij de aanschaf van een thermometer, die ervoor kiezen om een geperst papieren tray te maken waar de oorthermometer in komt te liggen als het niet in gebruik is. Dit geeft na verloop van tijd wat stof af en zoals iedereen weet die wel eens een poetsdoek vast heeft gehad, lensen, glas en ander statisch materiaal trekt stof aan. De wat luxere hebben een zakje of een stofvrij schuim, waar ze in komen te liggen als deze niet in gebruik zijn.

Uiteraard is het weer de prijs die een belangrijke factor speelt in betrouwbaarheid van een product. Als je een heel preciese meting wilt, sprekende over tienden van graden, dan heb je simpelweg een wat kostbaarder apparaat nodig. Hoe goedkoper het apparaat wordt, hoe minder accuraat deze zal zijn. In ziekenhuizen gebruiken ze wegwerp thermometers. Omdat er zoveel mensen werken en dus wel eens afgelost worden, zullen daar heel weinig oorthermometers gevonden worden. Om die reden hebben ziekenhuizen allemaal digitale staaf thermometers. Deze meten via een metalen puntje aan het einde van de thermometer die met afwisselende wacht een wat stabielere meting zal geven. Dit wil niet zeggen dat de oorthermometer meer of minder betrouwbaar is; de toepassing is gewoonweg anders. Dan komen we meteen bij het volgende punt.

In welke situaties zijn oorthermometers ofwel koortsthermometers voor in het oor het bruikbaarst.

Een dergelijke thermometer zal het beste werken als niet veel personen tegelijk een dienst hebben waar men thermometers moet gebruiken. Dit houdt in dat particulier gebruik, waar je iets meer tijd kan nemen een goede meting te krijgen, de meest optimale situatie bezorgt voor een koortsthermometer in het oor. Ik kan het niet genoeg zeggen, als je meerdere mensen hebt die tegelijkertijd aan dezelfde persoon bezig zijn, moet iemand zich focussen op het nemen van de temperatuur. Met meerdere metingen zal dit het beste resultaat opleveren om dat niet iedereen hetzelfde meet. De een meet iets meer naar links en onder, terwijl de andere meer de andere kant op meet, of wellicht helemaal recht. Om deze reden is het aan te raden om door een persoon te laten meten. Het kan het verschil zijn tussen een verhoging of een koorts. Voorbeeld :

een gezin met een baby, een kind en twee volwassenen zal niet gelukkig worden met een koortsthermometer, tenzij voor de baby een eigen thermometer wordt aangeschaft. De reden is dat een baby nog geen duidelijke infrarood meting oplevert, hoe vaak je het ook probeert. Nu veranderen we het voorbeeld : 2 kinderen van 4 en twee volwassenen. Helemaal het perfecte product gekozen. Een oorthermometer werkt goed. Het enige waar je hier moet opletten is dat je voldoende hoesjes voor de lens hebt, en dat de meter is opgeladen. Kortom, hoe kleiner de groep die hem gaat gebruiken, hoe groter de kans is dat een oorthermometer een betere keuze is dan een andere thermometer.

Waar moet je op letten als je een oorthermometer gaat kopen.

thermometer oorStel je zelf een aantal vragen om mee te beginnen. Hoeveel mensen gaan de thermometer bedienen? Wie zullen er gemeten worden en door wie zal deze meting verricht worden. Er zijn veel criteria en dit zijn er slechts een aantal. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het in een ziekenhuis helemaal niet de juiste keuze, omdat heel veel mensen elkaar af kunnen lossen, wat weer verkeerde of onstabiele metingen oplevert. Toch kiezen ze niet alleen maar hierdoor niet voor een thermometer voor in het oor. Het duurt flink wat langer om een stabiele meting te hebben, maar de belanrijkste nog, het is een dure grap op er een aan te schaffen. Waar de meeste ziekenhuizen er een paar honderd tegelijkertijd zal kopen, zal een gemiddeld huishouder er echt maximaal 2 tegelijk aanschaffen. Een gemiddeld huishouden heeft dan ook maar maximaal twee gebruikers als het gezin uit 2 kinderen en 2 volwassenen bestaat. Het zal wellicht ook meer tijd hebben en dus zal er meer naar gebruiksgemak gekeken worden als aanschaf prijs. Al kan ik me laatste best voorstellen als heel belangrijke factor in de uiteindelijke keuze. Dus we weten dat de grootte van het team of gezin een rol kan spelen. Wat nog meer? Prijs… De gemiddelde prijs van een niet infrarood thermometer kan verschillen van 7,50 tot soms wel meer dan 50 euro, wederom afhankelijk van de luxe. Een infrarood oorthermometer zal rond de 50 euro beginnen. Er is veel meer techniek mee gemoeid om een apparaat als de oorthermometer te vervaardigen.

Net als elk ander product, loont het om eens goed rond te kijken. Een oorthermometer test te lezen Welke oorthermometer is het beste getest en welke oorthermometer is betrouwbaar?. Er is altijd wel een oorthermometer aanbieding te vinden in de vele winkelketens die ons land rijk is. Hoe dan ook, een goede oorthermometer is het belangrijkste voor de afleesbare gezondheid van een ieder. Houdt er wel rekening mee dat niet iedereen een thermometer oor heeft. Dit wil zeggen dat niet iedereen gedient is van het inbrengen van iets in het oor. Ik ken er genoeg die juist dit fijner vinden als iets daarbeneden naar binnen brengen voor de temperatuur, of zelfs gaan kokhalzen als er iets anderes dan voedsel in de mond wordt gestopt. Ook dan is het fijn om een temperatuur te kunnen meten in het oor.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende thermometers, maar ze zijn op te delen in twee groepen. De digitale thermometer en de infrarode thermometer. Welke keuze het wordt, is helemaal aan de toepasbaarheid van het product te wijden. Hoe wil je hem gaan gebruiken en waarom wil je hem op die manier gebruiken is hierboven allemaal uitgelegd. Hoe het ook wend of keert, koop de beste oorthermometer, want de beste oorthermometer kopen is niet gemakkelijk maar wel persoonlijk.

Back to top button