Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Naaimachines 2024

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
3 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
8 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
9 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl

 Kleding naaien is één van de oudste handwerkjes die er bestaan. Gelukkig komt er tegenwoordig veel meer machinewerk bij kijken dan vroeger. Veel mensen gebruiken al jaren thuis een naaimachine, en daar is ook de laatste jaren géén verandering in gekomen. Sterker nog, met de opkomst van sociale media en online platforms voor het delen van creatieve creaties willen steeds meer mensen een naaimachine kopen.

De beste naaimachine volgens de consumentenbond is er eentje die snel, nauwkeurig en goed werkt. Wij hebben onze naaimachines daar op geselecteerd. In deze koopgids helpen wij je verder op weg. Wij tonen je de kenmerken van verschillende soorten naaimachines, en helpen je zo bij het maken van je keuze.

Welke soort naaimachine moet ik hebben?

Overkoepelend zijn er twee soorten naaimachines te onderscheiden. Je hebt namelijk elektrische en mechanische varianten. Wij laten je zien wat het onderscheid is tussen deze soorten. Zodat jij de beste naaimachine kunt kopen.

Mechanische naaimachine

Een mechanische naaimachine kan gezien worden als de doorsnee, meer ‘traditionele’ naaimachine. Schrik niet, we hebben het niet over een handaangedreven apparaat uit 1910, maar over een naaimachine waarbij je handmatig de steken zult moeten instellen. Dit type naaimachine is het meest geschikt voor beginners. Ze zijn vaak met maar één knop te bedienen. Het model biedt daarmee weliswaar weinig speciale opties, maar is ook gemakkelijk in het gebruik. Je zult er dus niet snel mee de mist in gaan.

Wel is het zo dat een mechanische naaimachine net een stukje minder nauwkeurig is dan een elektrische naaimachine. Dit maakt dat je het voor het fijnere precisiewerk beter een elektrische naaimachine kunt gebruiken.

Elektrische naaimachines

Een elektrische naaimachine wordt niet door je hand gestuurd, maar door een ingebouwd computertje. Het apparaat is daardoor erg gemakkelijk in het gebruik. Je begint door een steek te kiezen. Vervolgens worden de breedte en lengte van de steek automatisch door het apparaat ingesteld. Het is daarmee een erg nauwkeurig apparaat, met een grote veelzijdigheid aan steekprogramma’s.

Ben jij erg bedreven in het kleding naaien? Doe je het al jaren zelf, en hou je ervan veel verschillende opties te hebben? Dan past de elektrische naaimachine misschien wel een stuk beter bij je. Door de vele mogelijke steekprogramma’s kun je erg veelzijdig met het apparaat aan de slag gaan.

Dingen om jezelf af te vragen

Ben jij eruit, en weet je intussen of je een mechanische of elektrische naaimachine wilt kopen? Dan is het nu tijd jezelf een aantal uiteenlopende vragen te stellen. Op basis van je antwoorden weet je immers goed welke naaimachine je uiteindelijk zult willen kopen. We geven je de vragen en de informatie hieronder, de antwoorden moet je natuurlijk voor jezelf invullen!

Wat wil je met de naaimachine doen?

Ben je van plan vooral zware stoffen, zoals dekens en dikke gordijnen te naaien? Of juist lichte rokjes, jurkjes en shirtjes? Als je stevige stoffen gaat naaien, waaronder bijvoorbeeld leer en denim, dan zul je ook een sterke machine nodig hebben om goed en met zo min mogelijk rafels door de stof heen te komen. Denk dus goed na over het type stof dat je wilt gaan bewerken, want het zal invloed hebben op de naaimachine die je nodig hebt.

Een naaimachine heeft namelijk óf een AC-motor, óf een DC-motor. Hiermee kun je achterhalen of de machine geschikt is om zwaardere stoffen mee te bewerken. Hoe sterker de motor, des te lager de snelheid waarmee je door de stof heen kunt stikken. AC-motoren zijn de lichtere variant, terwijl DC-motoren een stuk krachtiger zijn.

Waarom zou je dan niet meteen voor een DC-variant kiezen? Dit heeft ermee te maken dat DC-naaimachines doorgaans een stuk duurder zijn. Ook zijn ze een stuk zwaarder, waardoor je ze minder makkelijk meeneemt naar familie, vrienden of naar de naaicursus. Het maakt dat AC-naaimachines nog altijd erg veel verkocht worden. En trouwens, je wilt ook niet met een hamer een mug uit de lucht slaan. Je naaimachine hoeft natuurlijk niet bijzonder krachtig te zijn, als je dit ook niet nodig hebt.Naaimachines met regelbare naaivoetdruk

Welke steken wil je allemaal gaan gebruiken?

Elke naaimachine heeft verschillende soorten steken waarop je het apparaat kunt instellen. Dit zijn die steekprogramma’s, waar wij het eerder al over hadden. Je hebt functionele steken, zoals de zigzag- of stiksteek, die veel in kleding worden toegepast. Maar je hebt ook speciale stretchsteken, waarmee je kleding stretch-eigenschappen meekrijgt. Ook zijn er decoratieve steken, puur bedoeld voor decoratie.

Houd dus rekening met het aantal steken dat je wilt gebruiken en dat je ook echt nodig hebt. Méér steekprogramma’s is niet altijd beter. Dit is ook de reden dat wij een mechanische naaimachine aanraden voor beginners. Je wordt zo tenminste niet overspoeld met een groot aanbod aan steken, waar je nog maar weinig vanaf weet of kunt. Dit komt het gebruiksgemak niet ten goede, en dus is in dit geval minder steekprogramma’s vaak ook al meer dan voldoende.

Welke extra functies lijken me wat?

Sommige meer geavanceerde naaimachines bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld letters of andere decoratieve vormen te naaien. Dit komt je creatieve geest natuurlijk erg ten goede. Dan zijn er verder nog machines met wat ze een ‘vrije arm’ noemen. Naaimachines met een vrije arm maken het mogelijk een kleiner, en dus nauwkeuriger, naaioppervlak te creëren. Zo krijg je ruimte om bijvoorbeeld een mouw of broekspijp om te zomen.

En zo zijn er nog wel meer functies die van pas kunnen komen. Een functie om aan te raden is een naaimachine met een start/stop toets. Als je deze indrukt, dan kun je op een lagere snelheid naaien zonder dat je het voetpedaal hoeft te gebruiken. Ideaal voor de meer precieze naaiwerkjes die je wilt uitvoeren!

De beste naaimachine voor jou

Met al deze tips hopen wij je een eindje op weg geholpen te hebben in je zoektocht naar een goede naaimachine. Zoals we al zeiden is het eerste dat je jezelf moet afvragen of je een elektrische of mechanische naaimachine denkt nodig te hebben. Vervolgens kun je gaan verder zoeken naar het model dat écht het meeste bij je past. Wij wensen je veel succes met kiezen, en natuurlijk veel plezier met je aankoop!

Back to top button