Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Mondkapjes 2024

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Het coronavirus heeft onze maatschappij ingrijpend veranderd. Veilig de deur uitgaan is niet langer vanzelfsprekend. Veel mensen maken daarom gebruik van mondkapjes. Om niet alleen henzelf, maar ook anderen te beschermen. Sterker nog, in het OV is het vanaf 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen. Maar ook mondkapjes kopen doe je niet zomaar. Het is écht belangrijk goed op te letten wat voor mondkapje je in huis haalt. Want je wilt niet het gevoel hebben beschermd te zijn, als je dat eigenlijk helemaal niet bent. Wij zetten daarom in dit artikel voor je op een rij waar je op moet letten. Zo ga jij met een gerust hart weer de deur uit.

Veiligheid boven alles

Je belangrijkste prioriteit bij het kopen van mondkapjes is veiligheid. Je wilt immers jezelf, en bovendien de mensen om je heen, beschermen tegen verspreiding van het coronavirus. Let daarom zowel bij het gebruik als de aanschaf van je mondkapje op de tips die wij je hieronder geven. Ze helpen je de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een veilig mondkapje.

Medisch of niet-medisch?

Veel mensen stellen zich de vraag of ze een medische of niet-medische variant moeten aanschaffen. Hier kunnen we kort over zijn. De medische mondkapjes zijn niet bedoeld om door consumenten te gebruiken. Hoewel ze goede bescherming bieden, zijn ze hard nodig in de strijd tegen het coronavirus in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Wees dus niet egoïstisch, en koop een niet-medisch masker. Deze bieden voor normale dagelijkse bezigheden, zowel binnen- als buitenshuis, voldoende bescherming.

Er zijn ook speciale FFP-maskers, van FFP-1 tot en met FFP-3. Deze voldoen aan de hoogste Nederlandse normen voor ademhalingsbescherming. Echter, ook aan deze is in de zorg en andere essentiële beroepen al snel een tekort. Ga dus écht voor een normaal, niet-medisch gezichtsmasker.

Herbruikbaar of wegwerp?

Er zijn twee overkoepelende soorten mondkapjes te vinden: wegwerp- en herbruikbare mondkapjes. Het is een kwestie van voorkeur welke je wilt hebben. Wegwerp-mondkapjes zijn handig in het gebruik: je zet ze op, gebruikt ze een dag lang (of minder), en gooit ze aan het eind van de dag in de prullenbak. Let erop dat je bij het weggooien nóóit de binnenkant van het masker aanraakt. Wegwerp-mondkapjes zijn echter niet duurzaam, en de kosten van het gebruik ervan lopen al snel op.

Herbruikbare mondkapjes zijn duurder maar, doordat je ze véél vaker dan één keer kunt gebruiken, verdienen ze zichzelf terug. Ze zijn ook duurzamer. Wel moet deze mondkapjes ná gebruik wassen in de wasmachine, op minimaal 60 graden. Zo doodt je bacillen en ziektekiemen. En gebruik je het mondkapje even niet? Stop deze dan in een steriele, afgesloten, liefst luchtdichte, container of tas.

Hoe is het mondkapje ontworpen?

De meeste mondkapjes worden gemaakt van katoen of een synthetische stof. Doorgaans bieden mondkapjes van katoen de beste bescherming. Katoen is duurzaam, en bovendien stevig. Kijk daarom goed naar hoe het mondkapje ontworpen is. Hierbij telt zeker niet alleen de gebruikte stof.

Heeft het mondkapje één of meerdere lagen stof? Doorgaans geldt, hoe meer, hoe beter. Kun je het mondkapje gemakkelijk op- en afzetten, zonder in contact te komen met de binnenkant? Heeft het mondkapje elastiekjes en, zo ja, snijden deze niet teveel in de gevoelige huid rond je oren?

Naast bescherming telt draagcomfort namelijk ook: zeker als je een hele werkdag, of zelfs langer, een mondkapje draagt. En draag je een bril? Dan kan het helpen om een mondkapje met luchtfilter te kopen. Dit kan voorkomen dat je bril de hele dag door beslaat.

Tenslotte is het belangrijk dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht. Dit lijkt een open deur, maar een goede pasvorm is zeker niet altijd het geval. En je wilt natuurlijk niet dat ziektekiemen zich via de zijkanten van het masker alsnog verder kunnen verspreiden. Het kan daarom helpen een aantal verschillende soorten maskers te testen voor je jouw perfecte pasvorm gevonden hebt.

Websites voor mondkapjes

Er gaan al sinds het begin van de corona-epidemie verhalen rond van onbetrouwbare leveranciers van mondkapjes. Vaak ging het daarbij om grote partijen mondkapjes, die voor veel geld besteld én betaald werden, maar nooit geleverd. Maar ook op kleinere schaal wordt er gefraudeerd met mondkapjes. Let daarom in elk geval op de volgende zaken.

Keurmerk

Let goed op of de winkel die je op het oog hebt is aangesloten bij één van de in Nederland erkende keurmerken voor webshops. Dit kun je zien aan een klein logootje, dat vaak helemaal boven- of onderaan de webpagina vermeld wordt. In Nederland kennen we onder andere het Webshop Keurmerk, maar ook de Thuiswinkel Waarborg en Webwinkelkleur. Dit laatste keurmerk is echter niet aangesloten bij de Geschillencommissie. Dit is een organisatie die bij klachten bemiddelt tussen klant en webwinkel.

Betaalopties

Ook bij het doen van je betaling kun je voor veiligheid kiezen. Dit doe je door te betalen met een veilig, erkend betaalmiddel. Veel mensen maken gebruik van iDeal, maar dit is niet altijd de veiligste optie. Als je een pakketje niet ontvangt, dan krijg je met iDeal het door jouw betaalde bedrag niet terug. Andere betaalopties, zoals het betalen met creditcard of Paypal, geven je wél aankoopbescherming. Ook Afterpay is een goed alternatief, omdat je pas betaalt nadát je het pakketje ontvangen hebt. Je betaalt hier dan wel een kleine premie voor.

Onze tips op een rij

Kies dus nooit zomaar een mondkapje, maar let eerst goed op een aantal essentiële kenmerken. Ga eerst voor jezelf na wat voor type mondkapje je wilt hebben (wegwerp of herbruikbaar). Kies vervolgens een mondkapje dat veilig ontworpen is. Bijvoorbeeld omdat deze gemaakt is van katoen, meerdere lagen stof kent, goed aansluit op je gezicht en het liefst ook makkelijk op- en af te zetten is. En onthoud: het kopen van een medisch mondmasker is écht niet nodig. Sterker nog, je benadeelt er een grote groep essentiële beroepen mee. Kies dus voor een sterk en veilig niet-medisch mondmasker. Zo houden we samen het coronavirus buiten de deur.

Back to top button