Beste melkopschuimer 2019

Delen:
nespresso melkopschuimer
 AfbeeldingNaamBeoordelingCheck prijzen op

1 de 10

Philips Senseo CA6500/60

5.0

Check prijzen opon www.bol.com

2 de 10

Inventum MK350

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

3 de 10

Severin SM 9684

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

4 de 10

Illy 20709

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

5 de 10

Aigostar MissPuff 30KDF

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

6 de 10

Krups XL2000

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

7 de 10

Severin SM 9688

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

8 de 10

Inventum MK460

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

9 de 10

WMF Lineo

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

10 de 10

Severin SM9495

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

Heerlijk he, zo’n lekker kopje koffie, bakkie leut, bakkie pleur of gewoon bocht. Het is allemaal en helemaal afhankelijk wat je voorkeuren je hebt aan koffie. Net als het grote verschil in grootte en maten van koffiekopjes die je drink ervaring kunnen verbeteren, zijn er ook veel verschillende soorten koffie. Gewone, koffie verkeerd, espresso, latte macchiato, latte, flat white enzovoort enzovoorts. Iedereen heeft een favoriete smaak. De een wil een wat slappere bak, de americano, de ander wil de noterige smaak van het schuim maximaal in de mond laten rollen als een goede wijnproever doet met wijn, zoals je kunt krijgen op een espresso Uiteraard zijn er ook genoeg manieren om de koffie bij je favoriete koffiebar of cafe te immiteren. Ondanks dat je met het materiaal uit de betere koffiespeciaalzaken, supermarkten of koffietentjes goed in de buurt kunt komen, doe je de smaak van een goed getrainde barista niet na. Een van de hulpmiddelen die je goed kunt gebruiken in je speurtocht naar de beste bak koffie voor jouw, is een melkopschuimer. Wat dit is, hoe dit werkt en waarom je er echt een moet hebben, lees je in de onderstaande alineas.

Wat zijn Melkopschuimers of ookwel melkschuimers?

Dit is zo’n beetje de belangrijkste vraag van dit hele artikel. Wat is het nu precies. Natuurlijk kan ik dan wel zeggen, een apparaat om melk mee op te schuimen, maar dit zou te makkelijk zijn. Zo makkelijk is het helemaal niet, aangezien je een behoorlijk groot scala aan melkopschuimers hebt. Twee van de bekendste zijn de Nespresso Melkopschuimer en de hand melkopschuimer, ook wel de klopper of garde genoemd. Deze is er ook als electrische melkopschuimer.

De Nespresso melkopschuimer maakt gebruik van de kokend hete stoom die door melk heen geperst wordt, vanuit een Nespresso koffiemachine. De kan voor het opschuimen is los te koop, kun je vullen met koude melk, zet hem op de juiste plek in het apparaat en de stoom wordt erdoorheen geperst voor een lekkere dikke schuimlaag op je koffie. De garde is je spierbundels gebruiken. Lekker door de melk heen kloppen levert wel een lekker schuimpje op, maar het haalt het bij lange na niet bij de electrische melkopschuimer. Dit is een garde in de vorm van een ring op een stokje. Deze stop je in hete, bijna kokende melk en deze vibreert de melk tot een redelijk goed schuim. Ondanks dat deze al meer resultaat boekt als de handklopper, zal deze het dan ook weer niet halen bij de Nespresso Melkopschuimer, omdat je melk mijns inziens moet opkloppen met stoom. Maar niemand vroeg mij om mijn mening, ik ben er slechts voor de informatie over deze apparaten.

Dan hebben we nog een opschuimer die bij de elite paar apparaten horen die het hebben. Een lekker bakje koffie uit een bonenmaler is heerlijk, maar de optie om melk op te schuimen met een stoompijpje, vind je met veel meer kans op de duurdere apparaten.

De afmetingen van de melkopschuimer.

nespresso melkopschuimerHet antwoord op deze vraag is net als de vorige vraag heel simpel te beantwoorden, maar moeilijk uit te leggen. Hier is geen goed antwoord voor, want dit is heel divers. Gaan we weer als eerst kijken naar de Nespresso melkopschuimer, dan is dit een bus van ongeveer 15cm hoog, 8cm breed en heeft een inhoud van ongeveer 2 kopjes lekker cappucino, macchiato of om het even wat voor schuim. Als tweede hadden we net gekeken naar de handklopper. De gemiddelde garde is ongeveer 20cm lang en 3 tot 4 cm breed. De electrische variant van de garde is wel wat kleiner. Deze heeft een AA batterij compartiment, een motortje en het staafje waaraan de vibratie garde bevestigd zit. Dit komt neer op ongeveer 1,5cm bij 15 tot 20cm in lengte.

Dit zijn slechts drie van de vele opties die je kunt vinden in de winkels, maar het komt neer op een goed gemiddelde van de drie voorbeelden die hierboven genoemd worden, waarbij rekening gehouden kan worden met het feit dat de Nespresso melkopschuimer een bus is en de andere voorbeelden een garde. Daarnaast is een buisje wat aan zo’n wat luxer apparaat bevestigd zit dan weer een buisje van maar 1cm bij 10cm, met een rubber slangetje wat je in de melk hangt. Conclusie, er is niet echt een maat aan de opschuimers te hangen.

Het design van een melkopschuimer.

Bij veel melkopschuimers die je op de markt kunt vinden, zijn er ook veel designs van melkschuimers. Reden hiervoor is dat elk bedrijf wat er een produceert, deze bij zijn of haar product lijn probeert te plaatsen, wat het dan ook meteen weer aantrekkelijker maakt om een andere product in die lijnt aan te schaffen. Ik zal ook de laatste zijn die zal zeggen dat een melkopschuimer geen luxe product is. Maar ja, Je hebt ook een mooie koffiezetter en dan is het wel mooi als het een beetje aaneen sluit aan wat je al eerder gekocht hebt. Daarom is het niet alleen de ideale extra voor in de keuken, maar ook ideale functionele extra, niet alleen om lekkere schuimkragen toe te voegen op een goed bak koffie, maar ook gewoon om ’s avonds lekker achteruitgezakt op de bank te genieten van een latte Macchiato, latte, of cappuchino.

Ja, we gaan gewoon weer de drie verschillende versies volgen die we hierboven ook al besproken hebben, om het makkelijk te houden. De Nespresso, heeft een kan, die in een paar kleur uitvoeringen te verkrijgen is. We hebben het op moment van schrijven van dit artikel over een witte, zwarte, rode en een zilveren. Allemaal hebben ze eenzelfde design; een geribbelde kan met een handvat. Het gedeelte wat geribbeld is, is waar het kleurverschil in zit. Dan kun je nog een andere designoptie kiezen. Het is bij deze melkschuimer mogelijk een losse verhittingsplaat aan te schaffen die de kan opwarmt en schuimt. Hier haalt de kan dan ook zijn electriciteit van die het gebruikt om te schuimen. De andere variant is een koffieapparaat waar de schuim verhittings plaat al in zit. Hier zet je dezelfe kan op die dan weer hetzelfde werk levert.

Handmatige melkopschuimers zijn er in honderden varianten. In elke winkel vind je wel een andere en als je in de wat luxere winkels gaat kijken, is de vorm helemaal hetzelfde, maar de handvaten, samenstelling en kleuren zijn anders. In veel gevallen zit er ook een groter prijskaartje aan als een standaard garde. De electrische garde is er eigelijk maar eentje van. Het verschil in design van deze apparaten zit hem meestal in de grootte van de gardering aan de onderkant van het apparaat, dus het klopgedeelte. De ene keer is het een ringetje van totaal 1,5cm, de andere keer is het een ring van 2,5cm. Laatste zal dus vanzelfsprekend beter te gebruiken zijn in wat grotere kannen of potten waar de melk in geschuimd moet worden.

Al met al, je kunt het helemaal finetunen naar je eigen wensen. Ben je niet tevreden over de functie van een handgarde, kijk dan naar een electrische garde of zelfs een luxe schuim bus van bijvoorbeeld Nespresso.

Heb je echt een melkopschuimer nodig?

Dit is een antwoord wat veel verschilt onder koffie liefhebbers. De ene houdt meer van een cappuchino en de andere meer van puur alleen koffie, dus zonder suiker, melk of andere bedenkbare toevoegingen. Als je het mij vraagt zeg ik volmondig ja. Waarom? Ik drink elke bak koffie die ik drink al met melk. Hete melk is helemaal lekker in een koffie verkeerd, maar je kunt mij echt verrassen met een vers gezette espresso met een grote laag dikke schuim. Dit heet in de volksmond ook wel een cappuchino. Jazeker. Die worden met espresso gezet en je proeft echt het verschil. Ik ben echter wel heel kieskeurig als het gaat om melkschuim. Het liefste wil ik hem met volle melk – deze is ook beter op te schuimen- en mijn lepel moet er in omhoog gehouden kunnen worden.

Dan is het zevende hemel zo lekker. Een snufje cacao op de schuim en ik betaal je dubbel voor de koffie als dank.

Nee je hebt niet per se een melkopschuimer nodig, maar het is een zeer aangename toevoeging voor de personen die wel vaan een beetje melk in de koffie houden. Gaan we kijken welke dan het beste een gulden middenweg creeren en de focus toch nog op de koffie houden, raad ik je aan eens een melkopschuimer test te lezen van de bonenmaler machines. Deze hebben net iets meer bar kokende stoom die ze de melk in spuiten. Heb je dan iemand in huis die niet zo van melk in de koffie houdt, dan is het heel makkelijk aan de kant te hangen, zodat deze helemaal uit het zicht is.

Hoe kies ik een melkopschuimer uit als je een melkopschuimer gaat kopen

melkschuimerTen eerste kijk je naar hoeveel koffie drinkt. Hoeveel van deze bakjes zit melkschuim in en hoevel van die zou je wel eens opgeschuimd willen hebben. Natuurlijk kijk je ook naar de prijs, maar in de meeste gevallen kijkt met ook naar uiterlijk. Zoals hierboven besproken is ook de functie van het apparaat belangrijk. Kom ik weer terug op de Nespresso melkopschuimer, dan zie je dat deze niet alleen voor de melk wordt gekocht maar dus ook om de keuken compleet te maken. Ga je voor uiterlijk, kies je in veel gevallen voor een echte goede melkopschuimer. Ga je voor de beste melkopschuimer, dan is de prijs en het uiterlijk weer minder belangrijk. De beste melkopschuimer is degene die je de lekkerste melk geeft. Dit kan per persoon verschillend zijn dus kijk eerst de melkopschiumer test (en) eens na, en baseer je keuze daarop. Er is altijd wel ergens een krantje te vinden met een melkopschuimer aanbieding. Aan te raden is welk een electrische melkopschuimer. Dan ben je in ieder geval niet te moe om nog te kunnen genieten van je heerlijk bakkie leut met superlekker melk schuim. Laat je echter niet meteen overhalen door een test of aanbieding in een of ander krantje, maar ga ook eens langs bij winkels van diverse luxe, zoals een huishoudzaak die toevallig ook een electronica afdeling hebben met een per ongeluk ingekochte melkschuimer en een luxe koffie speciaal zaak, waar de koffie aromas je al tegoed komen als je nog een kilometer van de winkel af bent. Laatste zal dan ook de duurste zijn, maar heeft wel de meesta kans van slagen.

Hoe onderhoudt je een melkopschuimer.

hoe meer je naar de garde gaat, hoe groter de kans dat deze zo in de vaatwasser kan. Als ik me niet vergis is het ook mogelijk de Nespresso schuimer, in ieder geval de kan, in de vaatwasser te stoppen, maar lees hiervoor altijd even de gebruiksaanwijzing alvorens de kans te riskeren dat deze niet meer functioneerd na de wasbeurt. Wat je het beste kunt doen is een handwasje. De gardes kun je gewoon lekker afsoppen. De kannen versies (laten we het niet alleen over dat merk hebben) zijn aante raden, om meteen na het zetten van de schuim, deze te reinigen met koud water. Een keer in de zoveel beurten, naar gelang het handboek van het product zegt, te ontkalken met een schoonmaakmiddel. Houdt hierbij wel de richtlijnen van de fabrikant aan, anders riskeer je de kans dat je zeepmelk in je koffie hebt. Deze schuimt wel heerlijk lekker, maar de smaak zal twijfelachtig zijn. Dan kun je alsnog voor een goedkope melkopschuimer gaan en dat is niet de bedoeling.

Conclusie

In de hoop dat ik je iets verder heb kunnen helpen, mijn ongezouten mening over koffiezetters heb weten op te dringen en de heerlijke melkschuim aan heb weten te prijzen. Houd met je aanschaf gewoonweg rekening dat er heel veel verschillende merken en modellen zijn. Deze hebben allemaal hun voor en nadelen. Kies dus zorgvuldig. Een melkopschuimer goedkoop aanschaffen is zo gedaan, maar soms is het bij de luxere apparaten beter om eerst bij de speciaal zaken een bakje koffie met de schuim uit jouw voorkeurs apparaat te proberen. In het resultaat zit in veel gevallen net zoveel verschil als in de merken, varianten en prijzen.

Kortom, kies goed, verstandig en met de portemonee, dan zal elke bak geen bocht meer zijn maar een sierlijke kromming in je ochtendhumeur.

Delen: