Luchtbevochtiger test 2019

Delen:
lucht bevochtiger
 AfbeeldingNaamBeoordelingCheck prijzen op

1 de 10

Medisana 60065

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

2 de 10

Philips HU4803/01

4.5

Check prijzen opon www.bol.com

3 de 10

Clean Air Optima CA-605

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

4 de 10

Clean Air Optima CA-604W

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

5 de 10

Medisana AH 665

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

6 de 10

Clean Air Optima CA-606

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

7 de 10

Clean Air Optima CA-603

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

8 de 10

Philips HU5930/10

4.0

Check prijzen opon www.bol.com

9 de 10

Philips HU4706/11

3.5

Check prijzen opon www.bol.com

10 de 10

Medisana AH 662

3.5

Check prijzen opon www.bol.com

Ooit erover nagedacht hoe het nu komt dat je regelmatig een droge hoest hebt? Wellicht heb je regelmatig een dreinende hoofdpijn of voel je je juist heel licht in het hoofd? Er kunnen een aantal verschillende reden achter zitten, waarvan een aantal zelfs met een reden waarvan je echt heel snel naar de dokter moet. Hoe het ook wend of keert, er zit altijd een reden aan een oorzaak en soms is het antwoord dichterbij dan je denkt. Soms heb je gewoon vocht nodig. Dit kan zijn door het drinken van water, of het bevochtigen van de ruimte waar je je in bevindt voor het grootste gedeelte van je dag. De ideale lucht vochtigheid van een kamer is 45% en dit is ook aan te raden om regelmatig te testen. Dit kun je onderandere doen met een barometer. Laatste oplossing is dan ook de meest voor de handliggende en degene die het makkelijkst te verrichten is. Je koopt een luchtbevochtiger. Hiermee los je de meest gebruikelijke kwaaltjes op door niet alleen jezelf te voorzien van vochtopname door de huid, maar ook het huis zal er beter van worden. Niets in dit land is immers gemaakt of ontworpen om uitgedroogd te gebruiken, ook jij niet, aangezien je voor 60% uit water bestaat. Mochten overigens na het lezen en kopen van een luchtbevochtiger, de problemen zich nog voordoen, ga dan zo snel mogelijk naar een dienstdoende arts om er eens over te praten. Er kan iets meer aan de hand zijn. We lopen niet te hard van stapel en beginnen bij het begin.

Wat is een luchtbevochtiger

Zoals hierboven vermeld, bestaat de mens uit 60% water. Bedenk eens wat er met de mens gebeurt als je ergens woont waar je letterlijk en figuurlijk uitdroogt? Er ontstaan kwaaltjes, waarvan het menselijk lichaam jouw verteld dat er iets niet helemaal goed gaat met je. Met een lichtbevochtiger houd je een hoop van die kwaaltjes buiten de deur. Jouw huis zal een gezonde luchtvochtigheid behalen en jij hebt geen last meer van droge huid, ogen en mond, Droge hoest ofwel proesten, Concentratieproblemen, sneller aftakkende meubelen en huisdieren die er niet van gediend zijn dat ze te weinig vocht hebben. Omdat deze beestjes niet kunnen communiceren over luchbevochtigers, zullen deze wel eens vervelend over kunnen komen, terwijl ze alleen maar willen vertellen dat er iets niet helemaal goed gaat.

lucht bevochtigerEen luchtbevochtiger is een apparaat wat stoom of vocht de kamer in werkt, waardoor het vocht gehalte in de nabije omgeving van het apparaat “natter” wordt. Dit merk je niet direct, maar zul je na verloop van tijd als prettig gaan ervaren. Je voelt je comfortabeler, hebt minder droge mond en lippen en wrijft minder in je ogen om deze nat te houden. Het gaat om de ervaring meer dan om de directe resultaten van het apparaat. Het verspreidt dus vocht door een ruimte heen om je leefervaring beter te maken, alsmede jouw eigen gezondheid.

Niet alleen je gezondheid speelt een rol, maar wat als je nu wierrook aan hebt, de luchtbevochtiger erover heen en de wierrook brand niet meer naar behoren omdat de bevochtiger de wierrook als het ware blust? Dan is er ook nog de aroma luchtbevochtiger. Veel van de apparaten kunnen alleen de dikte van water als vloeistof aan. Er zijn er echter ook die wat dikkere vloeistoffen aan kunnen, waardoor je een geurende substantie aan het water toe kunt voegen. Sommige hebben daar ook een aparte bak voor in het apparaat, het resultaat is hetzelfde. Je kamer ruikt in een aroma naar keuze, dus wat je in het apparaat hebt gedaan voor je hem weer in gebruik nam.

Hoe werken luchtbevochtigers

Voor ik deze vraag direct beantwoord, moet ik eerst een aantal dingen uitleggen over de verschillende bevochtigers. Die zijn er namelijk nogal wat.

Iedereen kent de stenen bakken wel aan de verwarmingen in huis, ofwel de radiator luchbevochtiger .Hier doe je wat water in en na verloop van tijd is het water verdampt en moet je het bijvullen. De warmte van de verwarming zorgt ervoor dat het water verdampt en deze damp zal dan de kamer weer bevochtingen. Dan is er nog de ultrasone luchtbevochtiger en warme stoom luchtbevochtiger.

De ultrasone luchtbevochtiger werkt met een metalen “diafragma”, vibrerend op een ultrasone frequentie. Hierdoor ontstaan waterdruppels. Dit wordt een nevel en de bevochtiger werkt deze nevel de kamer in. Dit apparaat is muisstil. Een ultrasone bevochtiger verwarmt het water niet omdat de nevel dus ultrasoon gevormd wordt. Dit maakt de ultrasone bevochtiger ook de meest energie vriendelijke van alle electrische luchtbevochtigers. Dan is er nog de stoom lluchbevochtiger. Deze heeft een verwarmings element, wat op zijn beurt het water weer verwarmt tot een stoom. Deze gaat door een soort van uitlaat de kamers in waar deze staat. Het kan zijn dat met de stoom luchtbevochtiger de kamer ook wat in temperatuur stijgt als een logisch gevolg van stoom die de kamer in komt. Als laatste heb ik nog de luchtbevochtiger met ionisator voor je. Een ioniserende luchtbevochtiger is in feite een ultrasone luchtbevochtiger, maar dan met een toegevoegde ionisator. Ook deze werkt koude mist de kamer in, maar zorgt er ook voor dat de luchtkwaliteit een stuk beter wordt, niet alleen natter.

Wat zijn de gemiddelde afmetingen van een Luchtbevochtiger?

Vroeger, eigelijk nog niet zo lang geleden hadden we allemaal van die bakken aan de verwarming hangen. Deze hingen aan ijzeren haken aan de bovenkant en waren niet groot. Deze hadden, of hebben, want ze bestaan nog steeds, ook voor verkoop, een afmeting van ongeveer lengte x breedte x dikte 10x20x3cm en je kunt er maar een beetje water in doen.

Gaan we naar de electrische varianten kijken, heb je ze al van ongeveer dezelfde afmetingen, maar dan ook 10cm dik. Natuurlijk heb je in de nieuwe varianten een hoop verschil. Sommige ben je blij dat ze klein genoeg zijn dat je ze uit het zicht kunt zetten, andere zijn zo mooi ontworpen dat je ze juist in het zicht wilt hebben als design object. Hierover later meer. Dan heb je ook nog een vorm van bevochtiger die ook meteen de binnenkomende lucht reinigd. Dit zijn mijns inziens de minst mooie, en ook de grootste. Deze hebben een afmeting van ongeveer lengte x hoogte x dikte 30x50x20cm, omdat hier ook wat meer techniek in moet komen. Daarnaast is de lucht inlaat bij deze modellen ook wat belangrijker als de andere tafelmodellen. Dit is een goed woord, want als je naar veel voorbeelden kijkt, zijn de meeste aangenaam genoeg om gewoon op een bijzet tafeltje te hebben staan. Hier zijn de afmetingen dan ook op gebasseerd. Veel groter dan behalve degene met luchtinlaat zal het dan ook niet worden.

Het design van een Luchtbevochtiger.

luchtbevochtiger kopenDe mens heeft wensen (wat een mooie zin is dat toch) en die wensen worden graag nageleefd bij de designafdeling van de bedrijven die deze apparaten leveren. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je hebt het model wel wat je zoekt. De een wil een druppelvorm, terwijl de ander juist net wil zien wat er binnenin een dergelijk apparaat gebeurt. De ene wil hem achter de bank verstoppen en de ander wil hem juist op een tafeltje hebben staan omdat ie niet alleen functioneel is, maar ook erg mooi. Je kunt op een aantal manieren achter een luchtvochtigheid apparaat aan gaan. Geen enkel bedrijf zal nog een standaard vierkant blok maken. Het is natuurlijk ook de tijd waarin we ons bevinden, hoe het apparaat eruit zien. Vroeger in de jaren 70 had iedereen van dat prachtige bloemen behang. Ik kan het me nog herinneren alsof het nog maar 45 jaar terug is, gelukkig, want als we daar op terug kijken, was het toen mooier dan nu. Dit is niet anders met luchtbevochtigers, ook al is het niet echt een vergelijking. Als we zelfs naar de simpelste van apparaten kijken, zien we dat zelfs de radiator luchtbevochtiger in de slaapkamer veranderd is, ook al is deze nog steeds van dezelfde vorm. Het is veel speelser geworden, geen rechte hoeken meer en er zit een soort van flow in het ontwerp van de bak. Ook de electrische varianten zijn hieraan onderworpen. De ronde vormen van de druppel, de vaas look, de ufo, er zijn genoeg vormen te bedenken waar ik in mijn onderzoek naar heb zitten kijken. Dit is ook maar goed. Vroeger, toen het bloemenbehang helemaal hot was, vonden we andere dingen belangrijker als design. Ook hier weer, gelukkig is dat veranderd.

Dingen om in acht te nemen alvorens je een lucht bevochtiger aanschaft en waar moet je op letten…

Ik heb voor je een aantal punten op een rijtje gezet, waar men rekening mee zou moeten houden als je een luchtbevochtiger kopen gaat.

Hoe groot is de ruimte waar je hem in gaat gebruiken.

De prijs is van je apparaat is voor een groot gedeelte afhankelijk van de grootte van de kamer die je vochtiger wilt hebben. De ene bevochtiger kan bijvoorbeelt rond de 25m2 bevochtigen, terwijl de andere rond de 40m2 aan kan. Ik denk zelfs wel dat dit DE belangrijkste is die ik kan bedenken.

Waar ga je hem gebruiken?

Als je keuze valt op een luchtbevochtiger voor in de babykamer, zorg ervoor dat er niet zoals met een stoombevochtiger teveel hitte vrijkomt. Zorg er ook voor dat de kamer zo schoon mogelijk blijft. Eentje met een ingebouwde ionisator zou helemaal perfect zijn, al weet ik dan ook weer dat de prijs van deze apparaten iets hoger ligt dan gewoonlijk.

Is design belanrijk.

Zie hierboven, wil je een jaren 70 bloemenbehang of een mooi gevormde voor op een bijzettafeltje dat gezien mag worden.

Wat wil je maximaal uitgeven aan een bevochtiger

Weet dat ze allemaal hetzelfde doen. De lucht vochtiger maken. Dit kan echter goedkoop, maar je kunt ook een fortuin kwijt zijn aan precies hetgeen wat je wilt hebben, plus een lekker geurtje in huis. Houdt er rekening mee dat ook de geuren verdampen en je er losse uitbreidingen bij moet kunnen blijven kopen. Hoe duur zijn die dan weer en is het dit allemaal waard?

Dit zijn handige tips die je zeker in acht moet nemen als je er een gaat kopen. De meest simpele tips die ik hierover kan geven, is koop hem buiten het seizoen. ’s Zomers is het geregeld wat vochtiger als in de winter, dus zullen deze dan ook vaker in het nieuws zijn. Houdt de luchtbevochtiger aankoop test in de gaten, bekijk de plaatselijke electronica zaken en kijk zeker ook in de huishoud zaken. Mocht je een idee op willen doen van een aroma, loop dan eens een keer een meubelzaak binnen. Hier doen ze alles om je zo lang mogelijk in huis te houden en je keuze te beinvloeden, onder andere met aromas. Er komen ’s winters regelmatig artikelen in boekjes van Luchtbevochtiger beste koop, lees deze ook. In dit artikel staat heel veel informatie, maar die testen zijn nog belangrijker voor jouw keuze. Zoek niet alleen in het Nederlands naar de producten, maar typ ook eens een keer een term in op Google. Je zult versteld staan hoeveel artikelen je vinden kunt met de term “Humidifier kopen” of “Beste luchtbevochtiger”. Sommige verkooppunten geven je zelfs een luchtbevochtiger test aankoop!

Verzorging van het apparaat

Elk apparaat heeft liefde in de vorm van een schoonmaakbeurt nodig. Een luchtbevochtiger i hierop geen enkele uitzondering. Aangezien deze apparaten een water reservoir hebben is er na verloop van tijd sprake van kalk ophoping in de interne leidingen, in de waterbak en zeker in de spuitmond van de stoomvarianten. Ga naar de leverancier voor de meest optimale producten. Heb je deze eenmaal thuis, is het aan te raden om goed te kijken naar de werking van deze reinigings middelen, omdat ze veel van de tijd gewoon bestaan uit materiaal wat je onder de gootsteen hebt staan. Dit wil niet zeggen dat het beter is, het bespaart wellicht wat geld op langere termijn.

houdt de buitenkant zoveel mogelijk stofvrij. Ophoping van stof kan leiden tot kortsluiting als er water bij komt en dat zorgt weer voor het minder functioneren van het product.

Om het af te sluiten, Kies goed, lees goed en laat je goed informeren alvorens je een apparaat aanschaft. Grote kans dat het voor langere tijd is. En nu hup, ga die lucht bevochtigen!

Delen: