Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.
Beste lijmpistolen 2024
Wat is nu een lijmpistool precies?
Ken je dat? Dat je net lekker aan het knutselen of handwerken bent, maar je niet het juiste apparaat kunt vinden om je spullen mee vast te lijmen? Dan moet jij zeker te weten een lijmpistool kopen!
Een lijmpistool is een apparaat die staven lijm door een verhittingselement duwt, daar het vervolgens vloeibaar maakt en dan met een trekker, het pistool uit duwt. Hiermee krijg je een vloeiende, bloedhete lijm, die als deze weer verhard door afkoelen, alles aan elkaar lijmt wat in contact komt met lijm. Daarom is dit soort lijm ook uitermate goed geschikt voor hobby projecten. Of je nu steentjes moet vastlijmen, of die mooie band stof om dat blik om er een fleurige pennenbak van te maken, het kan allemaal met een lijm pistool. Voordeel van een dergelijk apparaat is dat het nooit permanent hoeft te zijn want van bijvoorbeeld bakpapier kun je het zo af halen.
Uiteraard is knutselwerk niet het enige wat je kunt lijmen met dit soort apparaten. Heb je een lijstje, waarvan het schilderij zelf met nieten is vast gezet en deze zijn los gelaten. Laagje lijmpistool lijm er overheen, even vast houden en klaar. Doe dit echter niet met Polaroid foto’s want die kunnen niet tegen de hitte van de lijm en zullen er zwarte vlekken ontstaan op je foto’s, en dat moet je niet willen. Eigenlijk kun je het pistool voor elke andere doeleinden gebruiken.
Hoe werkt het?
Zoals al half hierboven uitgelegd, werkt een lijmpistool op verwarming, maar we beginnen bij het begin.
Als je een lijm sessie begint, zul je eerst de stekker van het lijmpistool in het stopcontact moeten stoppen. Zodra dit gedaan is, heb je lekker even tijd voor jezelf want het element in het pistool moet eerst verwarmt worden om de lijmstiften te doen smelten. Dit duurt, afhankelijk van welk merk en type, van welke prijsklasse je hebt, maximaal 10 minuten. Precies genoeg tijd om nog even een bakkie koffie of thee te pakken en je te lijmen werk even te bekijken waar je precies moet lijmen. Zodra deze warm is, stop je er een stift aan de achterkant in. Er zit een ingang hiervoor bovenop, achterin het pistool. Duw hem door tot je de trekker grip voelt krijgen op de stift. Trek nog een paar keer aan de trekker en je zult je hete lijm aan de voorkant uit de spuitmond zien komen. Smeer vervolgens die hete lijm over het te lijmen oppervlak en plak het meteen vast, want de lijm, eenmaal uit de spuitmond, koelt snel af en veranderd weer in vaste vorm. Zet hem uit als je klaar bent en haal de stift er uit om verstopping te voorkomen. Let op, het pistool is nog wel heet dus verbrand jezelf niet.
Wat zijn de basis functies van een lijmpistool?
Afhankelijk van welk pistool je aan geschaft hebt, zitten er bepaalde functies wel of niet op het apparaat. De meest voorkomende zijn een grote(re) stift invoer, een standaard zodat de spuitmond niet op de grond ligt, een temperatuur knop en een plastic of rubber isolerend handvat.
De temperatuur knop maakt het mogelijk om de temperatuur van het verwarmingselement te verhogen of verlagen. Zo hoef je niet elke keer het apparaat uit het stopcontact te halen, want je zet de temperatuur gewoon omlaag. Daarnaast is de grootte van het pistool ook een functie. De een ziet een kleiner pistool als functioneler dan een grote.
De standaard is vooral gemakkelijk omdat als het apparaat nog een beetje na drupt, wordt deze meteen vast gelijmd aan het oppervlak waar deze op ligt en dat is niet altijd even handig.
Een grotere lijm stift is vooral handig als veel wilt lijmen. Hoe dikker deze stift is, hoe meer lijm er tegelijkertijd verhit kan worden en hoe meer je kunt lijmen. Standaard diktes van stiften zijn 7,11 en 15mm. Let er wel op dat je de juiste stift diktes ook echt aanschaft, anders kan de trekker in het pistool de stift niet vastgrijpen. De meest voorkomende dikte voor huis tuin en keuken gebruik is Lijmpistool met 11mm stiften. Let wel goed op dat er soms andere kleuren lijmstiften zijn. Je hebt 100% doorzichtige, troebele en vrijwel vaal gele stiften. Laatste twee zijn dan weer beter geschikt om dingen te lijmen waar het helemaal niet zichtbaar is. De doorzichtige is vanzelfsprekend minder zichtbaar en kun je met mate aanbrengen op zichtbare plekken.
Wat heb je nog meer nodig om een lijmpistool te gebruiken.
Een aantal dingen die ik zo zou kunnen bedenken, zijn bakpapier of als je dit niet hebt een bakje. Zoals eerder gezegd, heeft de lijm geen hechting op bakpapier en voorkom je een plakkerige bedoeling. Is het er toch een druppel lijm opgekomen, dan laat je het afkoelen en raapt het druppeltje er af.
Om verbranding aan de vingers of handen te voorkomen, is het zeker handig om een paar hittebestendige handschoenen te gebruiken. Niet meteen van die glasblazer handschoenen, niet te dikke tuinhandschoenen doen het altijd wel goed in zulke situaties. Raak je er wat meer met het lijmpistool gewend, dan kun je de handschoenen uit doen. Blijf wel opletten met draden die het apparaat trekt. Zodra de lijm het te lijmen oppervlak raakt, zal deze zeer snel afkoelen en als je dan het hete pistool terug trek, zal deze een bloedhete draad achterlaten. Die fout maak je al het goed is en gelukkig maar een keer.
In welke situaties is een lijmpistool kopen het nuttigst
Je zou geen enkele situatie kunnen bedenken waar het een onnuttig apparaat is, maar het gebruik van deze pistolen is het meeste in het hobby segment te vinden. Of je nu aan modelbouw of knutselwerk doet, het werkt altijd als een trein.
In de modelbouw is het een perfect hulpmiddel om diorama’s ofwel maquettes te maken. Heb je rotswanden die je vast wil lijmen aan de te worden rotswand, beetje lijm op de te lijmen rots, meteen aan de wand plakken, seconde vasthouden tot deze is afgekoeld en het hangt. Hetzelfde geldt voor steentjes, stukken plastic en hout. Voordeel van een lijmpistool is dat het zich kan hechten aan alles behalve bakpapier, althans, ik heb nog niks anders gevonden waar het niet aan blijft hangen.
Gaan we meer naar praktische functionaliteit kijken, dan zien we deze applicatie regelmatig terug in het lijmen van hout, schuim, plastic en alles wat een beetje hittebestendig is. Ga je bijvoorbeeld kijken naar het witte schuim wat voor verpakkingsmaterialen wordt gebruikt, dan is dit niet de juiste keuze in combinatie met een lijmpistool. Dit zorgt ervoor dat het schuim smelt en zal de lijm erdoorheen vallen. Laatst heb ik het nog gebruikt om een houten schilderijtje in een houten frame te lijmen. Leg het frame op tafel, Druk op de achterkant het schilderij ertegenaan en spuit een paar drupjes, wat meer is als je denkt, lijm op de hoeken. Eenmaal koud, herhaal dit met een paar drupjes in het midden van de randen en het zit muurvast! Waar hij ook veel voor gebruikt wordt, is het afdichten van electriciteitsdraden. Heb je een verbinding, zoals een aansluiting van een soldeernaad op een printplaatje, doe er een druppel of paar druppels lijm op en het is niet alleen helemaal afgeschermd, maar ook nog eens waterdicht! Mooie bijkomstigheid.
Waar moet je op letten als je een lijmpistool of hot glue gun kopen gaat…
Net als elk product, is het ook hier geen uitzondering dat als je meer uitgeeft dat je het beste lijmpistool krijgt. Bij het beste lijmpistool is het wel zo dat er meer van de bovengenoemde functies opzitten. Kijk bij het uitzoeken naar hoe je hem wilt gebruiken. Ga je hem even gebruiken om dingetjes vast te zetten en dan weer klaar, of verg je tijdens het lijmen elke keer wat voorbereiding.
Komen we weer terug bij hobby gebruik. Wat zou interessant zijn om als hobby pistool te pakken. Hier kun je op de volgende dingen letten.
- Moet ik hem af en toe wegzetten?
- Hoe zet ik hem weg?
- En als ik hem weg zet, wil ik hem dan uitzetten?
- Zou het gemakkelijk zijn als er een temperatuur regeling op zit?
- Lijm ik veel in een keer of juist niet?
- Welke temperatuur moet het pistool aan kunnen?
- Draadloos lijmpistool of niet?
Stel voor dat ik hem dus ga gebruiken voor mijn treinen tafel. Ik zou dan kiezen om hem weg te kunnen zetten met een temperatuur regelaar. Ik “schiet” wat lijm op het oppervlak, leg hem weg en lijm het geheel aan elkaar. Soms moet ik dan wat voorbereiden, dus moet ik de temperatuur omlaag zetten. Het is minder lang wachten om hem weer op temperatuur te krijgen als dat opwarmen vanaf uit stand.
Mocht je een heel stevige binding willen hebben, dus als je hem voor praktisch gebruik aanschaft, is het verstandig om een hogere temperatuur pistool te nemen. Dan spreken we over een temperatuur van ongeveer 170 graden. In veel gevallen is het niet nodig, maar als je echt een goede hechting wilt, is dit een must. Denk hierbij aan het isoleren van loszittende schroeven in muren, het onzichtbaar repareren van scheuren en gaten in deuren, of het lijmen van steen op steen. Ruw het oppervlak van laatste voorbeeld wel eerst even op.
Lage temperaturen zijn uitermate geschikt voor kinderen met toezicht van ouders. De temperatuur blijft wel boven het kookpunt en kan dus vervelende brandwonden opleveren bij verkeerd gebruik.
Kijk dus naar wat je ermee wil doen, denk vooruit en ga eerst vooronderzoek doen bij verschillende winkels en lees eens een lijmpistool review of lijmpistool test. Als je bijvoorbeeld een lijmpistool van de bekende actie voordeelstunter neemt, is dit verre van een verkeerd pistool en zelfs een van de meest verkochte. Dit is ook veelal het goedkoopste lijmpistool en uitermate goed geschikt om te kijken of het iets voor je is, echter het luxe van dit hete lijmpistool is dat deze opwarmt als je de stekker in het contact stopt en daar houdt het wel mee op. Hoe duurder je gaat zitten, hoe meer je voor de prijs terug krijgt. Wil je er een met alles erop en eraan, dan ben je al snel rond de honderd euro kwijt. Doe je weinig met het pistool, dan heb je je lijmpistool goedkoop!
Tips voor het gebruik van een goed lijmpistool.
Laten we beginnen bij de allerbelangrijkste tip van allemaal. LET OP! Het is en blijft een elektrisch apparaat en je mag hem dus niet in natte omgevingen gebruiken.
- Als een minderjarige alleen thuis is, laat hem dan niet met een lijmpistool werken! Het is en blijft lijm die boven 100 graden uit het pistool komt.
- heb je gekozen voor een zonder standaard, zorg ervoor dat je altijd een velletje bakpapier bij de hand hebt, of een deksel van een potje wat je toch weg zou gooien. Hiermee voorkom je vlekken op de ondergrond, die je er helemaal niet wilde hebben.
- neem de tijd voor het lijmen. Hoe rustiger je dit aanpakt, hoe beter de hechting van het te lijmen object en de ondergrond.
- Zorg ervoor dat je je vingers en handen weghoudt van de lijmdraden. Deze zijn heel uitnodigend om meteen na het lijmen weg te halen, maar doe dit niet. Deze zijn ook erg heet!
- ga niet meteen voor een duur en enorm uitgebreid apparaat. Meeste van de tijd ben je beter af met een goedkoop lijmpistool en doe je niks met alle toeters en bellen die heel mooi leken in de winkel. Met een duur pistool heb je dan wel weer een pistool dat niet lekt
Zo. Nu heb je als het goed is meer dan genoeg informatie om een lijmpistool te kopen, goed mee om te gaan en weet je welke lijm stiften je nodig hebt voor veilig gebruik met veel plezier. Of het nu hobby is of praktisch gebruik, welke je ook koopt, er is geen werktuig zo functioneel en voordelig in aanschaf als een lijmpistool. Het enige wat ik nog niet vast heb kunnen lijmen aan onze muren, zijn onze kinderen. We hebben er liever een schilderij hangen en dat lukt met gemak!