disclaimer

Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Koptelefoons 2024

Koptelefoons. Ze zijn er in alle soorten en maten. De beste koptelefoon vinden doe je daarom niet zomaar. In het bijzonder, omdat het beschikbare aanbod de afgelopen jaren ontzettend is gegroeid. Dat brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Zo is de kwaliteit van koptelefoons weliswaar in het algemeen vooruit gegaan, door nieuwe technische ontwikkelingen. Maar tegelijkertijd is de afstand tussen de beste en slechtste modellen daarmee ook groter geworden. Wij helpen je daarom in dit artikel door de bomen het bos te zien. In onze koptelefoon test hebben wij diverse modellen met elkaar vergeleken.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1de 10
Apple AirPods Max Space Gray
BEOORDELING9.9
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
2de 10
Sony WH-1000XM5 Zwart
BEOORDELING9.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
3de 10
Sennheiser Momentum 4 Wireless Zwart
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
4de 10
Bose QuietComfort Ultra Headphones Zwart
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
5de 10
Sony WH-1000XM4 Zwart
BEOORDELING9.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
6de 10
Sony WH-CH720N Zwart
BEOORDELING9.2
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
8de 10
Bose QuietComfort Headphones Zwart
BEOORDELING8.8
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
9de 10
JBL Live 660NC Zwart
BEOORDELING8.5
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl
10de 10
JBL Tune 720BT Zwart
BEOORDELING8.4
CHECK PRIJZEN OPon www.coolblue.nl

Soorten koptelefoons

Je koopt natuurlijk niet zomaar de eerste de beste koptelefoon. Eerst is het goed te weten welke verschillende modellen je kunt vinden, en wat hun voor- en nadelen zoal zijn. Zo kun jij een goede afweging maken met welk model jij het liefst naar je muziek en podcasts zou willen luisteren.

In-ear

Deze oortjes zijn bekend, omdat ze compact zijn en je ze daardoor gemakkelijk kunt meenemen. Je draagt ze in het oor, en komen daardoor aan hun kleine formaat. Dit formaat heeft ook nadelen: de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers legt het in de meeste gevallen af tegen die van andere, grotere modellen koptelefoons.

In-ear oortjes zijn er met en zonder draad. Een model met 3.5mm plug heeft als voordeel dat de geluidsverbinding in principe stabiel is. Je zult dus nooit haperingen in je muziek horen. Een ander voordeel is dat er geen sprake is van een batterij die leeg kan raken; de oortjes krijgen hun energie via de kabel van je mobiele apparaat.

Je hebt ook modellen waarbij de beide losse oortjes met een draad of beugel aan elkaar zijn verbonden. Dit model heeft vaak een relatief grote batterij, waardoor deze draadloze oortjes lang meegaan. Het nadeel is dan weer dat ze niet 'true wireless' zijn. Kies je voor écht draadloze oortjes, dan is het nadeel dat hun accu niet bijzonder lang meegaat. Echter, ze bieden wel ultieme vrijheid en gebruiksgemak.

On-ear

Dit model koptelefoon rust of 'leunt' op je oorschelpen. Het voordeel daarvan is dat ze relatief licht en compact zijn. Vaak kun je deze modellen ook nog eens erg compact opvouwen. De geluidskwaliteit is vaak prima, en de afgelopen jaren ook steeds beter geworden. Een nadeel is dat ze na verloop van tijd op je oren gaan drukken. Luister je vaak langere tijd naar muziek of podcasts, dan kan dit vervelend zijn.

Ook on-ear modellen zijn zowel draadloos als met draad te verkrijgen. Modellen met een 3.5mm plug zijn vaak wat goedkoper dan draadloze modellen, en je hoeft ze niet op te laden. De draadloze varianten maken gebruik van Bluetooth om muziek af te spelen. Zolang je je telefoon, laptop of tablet dichtbij je houdt, is hierbij de geluidskwaliteit ook uitstekend.

Alleen de accu kan bij draadloze modellen snel leegraken. En daarbij ook die van je mobiele apparaat, omdat Bluetooth relatief veel energie kost.

Over-ear

Koptelefoons die over het oor vallen bieden een stuk meer comfort dan on-ear modellen, en vaak zelfs ook ten opzichte van in-ear modellen. Ook bij langer naar muziek luisteren is dit model dan ook geschikt. Ze zijn door hun grotere formaat vaak wel wat zwaarder en minder compact op te vouwen. Sommige over-ears zijn zelfs helemaal niet in te vouwen, en zul je dus altijd in een apart doosje of hoesje mee moeten nemen.

Over-ear koptelefoons zijn ook als variant met en zonder draad te verkrijgen, waarbij dezelfde voor- en nadelen gelden als we hierboven al eerder aangaven. Daarnaast zijn er sinds kort ook modellen op de markt met een nieuw type verbinding. Deze modellen maken draadloos via RF (radiofrequenties) verbinding met je apparaat. De audiokwaliteit gaat daarmee met sprongen vooruit ten opzichte van Bluetooth.

Wel kun je, door het losse zendstation dat je hiervoor moet gebruiken, alléén thuis goed gebruikmaken van deze functie. Gebruik je jouw koptelefoon vaak binnenshuis of op kantoor? Dan is dit toch wel het overwegen waard.

Extra eigenschappen

Heb je eenmaal je keuze uit bovenstaande modellen gemaakt? Onthoud dan goed dat er nog veel andere eigenschappen zijn die een koptelefoon kan hebben. Hieronder hebben wij de belangrijkste van deze eigenschappen voor je op een rij gezet.

Volumeregeling

Bij sommige modellen koptelefoons kun je het volume alléén regelen op je mobiele apparaat. Heb je jouw apparaat echter vaak diep weggestopt in je tas of jaszak, dan vind je het misschien fijn als je er ook een volumeregelaar in de draad zit, of op de koptelefoon zelf.

Microfoon

Gebruik je jouw koptelefoon vaak met een smartphone, dan is een model met een ingebouwde microfoon handig. Gelukkig hebben de meeste modellen dit tegenwoordig, van in-ear en on-ear tot over-ear modellen.

Het maakt vaak wel nog wat uit waar de de microfoon dan zit. Een microfoon in een draad maakt dat je vaak beter te verstaan bent (het microfoontje zit dan dichter bij je mond). Maar ook over- en on-ear draadloze koptelefoons hebben tegenwoordig soms heel goede microfoons ingebouwd, die prima opvangen wat je zegt.

Ruisonderdrukking

Een relatief nieuw snufje is actieve ruisonderdrukking, ook wel 'noise-cancelling' genoemd. Passieve ruisonderdrukking wordt bereikt door een goede aansluiting van je koptelefoon op je oren. Achtergrondgeluid komt zo verminderd binnen.

Bij actieve ruisonderdrukking worden storende externe geluiden echter actief onderdrukt. Dit doet je koptelefoon door geluiden van buitenaf te detecteren met speciaal daarvoor bedoelde microfoons. Volgens wordt een even luid 'tegengeluid' geproduceerd, waardoor het geluid per saldo op of nabij 0 dB uitkomt. Een groot deel van het externe geluid wordt zo geblokkeerd.

Het beste geluid binnen handbereik

Goed, nu je ons artikel hebt gelezen hopen we dat je een beetje wijzer bent geworden in de interessante wereld van de koptelefoons. We onderscheiden in-ear, on-ear en over-ear modellen koptelefoons, elk met hun eigen voor- en nadelen: van prijs tot audiokwaliteit, van gebruiksgemak tot comfort. Ze zijn in draadloze varianten, of in varianten met draad te verkrijgen.

Tenslotte zijn er nog handige extra's, zoals een microfoon, volumeregelaar of (actieve) ruisonderdrukking waar je jouw voordeel mee kunt doen. Kies op basis hiervan het model bij je past. Wij wensen je alvast veel luisterplezier!