Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

Beste ijsmachine 2023

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 7
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
2 de 7
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
3 de 7
4.8
CHECK PRIJZEN OP
on www.coolblue.nl
4 de 7
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.coolblue.nl
5 de 7
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.coolblue.nl
6 de 7
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.coolblue.nl
7 de 7
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.coolblue.nl

Ken je dat? Zit je lekker voor de televisie, buiten op het terras, lekker in de zon of ben je gewoon lekker een wandeling aan het maken, krijg je ineens zin in een ijsje. Dan heb je een aantal opties en sinds kort een nog een extra leuke optie. Uiteraard is de ijsboer op de hoek een heel goede optie, maar goedkoop is het niet. Je betaalt al snel een euro voor een bolletje. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die kiest voor een bolletje meer liever dan een bolletje minder en dus eindig je al snel met een bolletje of drie en meteen ben je 3 à 4 euro armer. Tel je dit op, ben je per maand of week toch al bijna een andere oplossing rijker. Waar ik het over heb, is een ijsmachine.

Een ijsmachine kopen, was vroeger toch nog een flinke aanbesteding, tegenwoordig is het een leuke gadget voor in huis dankzij de prijsdaling en beschikbaarheid. Waar het vroeger allemaal nog moeilijk was, omdat de productie nog heel duur was, wat dan weer leidde tot een duurdere winkel prijs, hebben meer en meer bedrijven de techniek opgepakt en is daardoor de prijs omlaaggegaan, wat weer geleid heeft tot de aanschaf van meerdere machines. Aangezien het internet dan ook niet stilzit, heeft de community dan ook veel ijsmachine recepten gemaakt die overal over het internet te vinden zijn.

Hoe werken ijsmachines?

Uiteraard heb je heel veel keuzes aan technieken die er aangeboden worden wat machines betreft. De meest voorkomende zie je al een hele tijd terug op de braderieën en dat is de vriesplaat. De plaat wordt diepgevroren als ie in gebruik genomen wordt. Men heeft een crème gemaakt van volle melk, bijvoorbeeld chocolade en wat meer bestandsdelen die als een dunne laag over de diepgevroren plaat heen wordt verspreid. Deze blijven ze heen en weer spatelen tot de crème begint te bevriezen. Dit eindigt in een chocolade ijs.

Er is ook een ijs machine die dit spatelen al voor je doen. De automatische spatel machines lijken meer op broodmachines dan iets anders, maar ze werken hetzelfde. Een diepgevroren wand, waar een melksubstantie in wordt gedaan, wordt rond gespateld en eindigt in ijs na een paar minuten. Het laatste voorbeeld is ook wel weer de beste manier van roomijs maken.

Wil je er een spektakel van maken, is de zelf spatelmachine wel de beste en leukste optie om je kunsten te laten zien. Deze vind je dan ook veel vaker terug op shows, conventies en braderieën waar vele mensen naar toe komen. Het heel leuk om te doen, maar zeker ook leuk om de kunst van het ijs maken op kleine schaal te zien gebeuren. Hoe groter de vriesplaat, hoe sneller er gespateld moet worden en dat kan wel eens voor flink wat amusement zorgen. Is er dan ook nog eens een ijsmaker bij die wel van een grapje houdt, heb je een hele leuke show om naar te kijken.

Wat voor ijsmachine types zijn er?

ijsmachine kopenNatuurlijk zijn er heel veel verschillende manieren om ons aller geliefde dessert te maken; van een ijsmachine professioneel in gebruik genomen door massa fabrikanten tot de kleine variant waar je net 2 bolletjes uit kunt halen. We hebben het in dit artikel voornamelijk over de kleine, maar om je toch een idee te geven, neem ik de professionele machines ook mee.

In feite kun je de ijsmachines opdelen in twee verschillende types, welteverstaan degene met een koelelement en ze hebben een ijsmachine zelfvriezend gemaakt.

Degene met het koelelement is hierboven al eens ter sprake gekomen. Dit is degene die je eerst goed in moet vriezen, om er vervolgens met spatels mee te werken. Je legt hier dus een crème op die je door middel van het gekoelde element mee bevriest. Zolang je maar blijft spatelen, zal er ijskristallen vormen die jouw overheerlijke crème in een ijsmassa veranderd. Deze methode zie je vaak terug op braderieën en conventies, omdat dit niet alleen het leukste is om naar te kijken, maar ook het leukste is om te doen.

De tweede is met de ingebouwde vriezer. Dit is echt een “ijsmachine”. Je pakt dezelfde crème (andere mag ook als die al op is gegaan met de andere methode) en giet deze in een machine. Deze zal een spatel hebben die rustig ronddraait. Dit is eigenlijk hetzelfde als met het koelelement, maar dan elektrisch en gelijkmatiger. Tijdens het spatelen in de machine, zal het gedeelte waar de crème zich bevindt bevriezen en zo je heerlijke dessert creëren. Omdat dit vol automatisch gaat en succes verzekerd moet zijn, zal dit proces ook wel wat langer duren. Het resultaat is dan wel gelijkmatiger en gladder ijs dan dat je het ooit met de hand kunt doen.

Als laatste dus, de professionele ijsmachines, Deze ijsmonsters laten niks aan de verbeelding over en zijn niks anders dan grote vrieselementen met spatels erin, die niks anders doen dan de hele dag gestaag ronddraaien om zoveel mogelijk ijs te maken. Een machine kan soms wel eens 3 tot 5 meter doorsnee zijn en zijn ook ontworpen om functioneel te zijn. Ze doen precies wat ze moeten doen en zijn uitsluitend voor fabrieksgebruik. Kleine ijssalons willen deze nog wel eens in functie tentoonstellen om echt te laten zien dat ze het ijs zelf maken en ik moet toegeven dat twee of drie van deze gigantische ijsmakers naast elkaar aan de gang te zien best imposant is, maar zeker niet voor thuisgebruik.

Wat is de gemiddelde prijs van een ijsmachine?

Na een kort vergelijk, ben ik tot de conclusie gekomen dat er een heel divers assortiment aan ijsmachines is. Hier hangt natuurlijk ook een heel divers assortiment aan prijzen aan. Voor wat ik gevonden heb, begint het ongeveer bij 40 euro. Daarna heb je ze zelfs voor 6000+ euro! Op een of andere manier is er een grote diversiteit aan prijzen te vinden, wellicht ook gelinkt aan de kwaliteit van de machines. Ga je kijken naar de merken van de wat lager geprijsde apparaten, zie je meteen dat bekende budget merken bovenaan het lijstje staan en de merken van gerenommeerde keukenapparaten toch rond de 150 tot 300 euro zitten voor een degelijke machine. Ik heb het hier overigens echt alleen over de machines. De spatelbakken kom ik dadelijk nog op terug.

Ook is de inhoud van de ijsmachines erg afhankelijk van wat de prijs doet. Hoe groter de inhoud hoe meer ijs je kunt maken, maar ook hoe groter het koelelement in de machine moet zijn. Dit is een heel grote factor voor de prijs van een machine. Als je er een gaat halen, denk dan zeker aan de hoeveelheid ijs die je wilt maken.

Een spatelbak kun je in de echte variant vinden, dus een plaat waaronder een koelelement zit, maar als je al een gietijzeren pan hebt, is het meer dan makkelijk om het met deze pan te doen. Heb je er echter nog geen en je houdt van koken, is dit voor jou de uitkomst. Deze heb je ook een veel verschillende varianten en prijzen, maar we hebben het hier over de ijsmachines en niet over pannen. Ongetwijfeld dat je er hier een ruim scala aan kunt vinden.

Heb je nu echt een ijsmachine nodig?

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat je het niet nodig hebt, want ik ben een rasechte ijsfanaat. Er gaat in de zomer geen dag voor bij dat ik het niet eet. Vroeger ging ik naar de “ijsman” of hij kwam langs in zo’n auto met een deuntje erin. Laatste blijft overigens enorm retro. Wij hebben hier het zogenaamde Postelijs en ongeacht dat ik een ijsmachine thuis heb staan, neem ik elke keer nog een portie van deze man, puur omdat zijn ijs niet te overtreffen is, zelfs niet door de Italiaan op de hoek. Maar weer terug naar de ijsmachines. Is er nut voor een zelf vriezende ijsmachine? Niet voor iedereen. Is zelf ijs maken met een ijsmachine leuk? Jazeker en zelfs erg aan te raden om dit met de kids te doen. Je ziet precies wat je erin stopt en hoe gezond je het wilt hebben. Vanuit dat oogpunt denk ik zelfs dat het niet mag ontbreken in welke keuken dan ook als je kinderen hebt.

Niks is leuker dan samen met je kinderen je favoriete ijsrecepten te combineren met de lekkerste ingrediënten volgens de kinderen. Zo heb je al heerlijk ijs met het volgende recept:

  • 200Gram verse aardbijen, 70Gram fijne witte basterdsuiker, 1 eetlepel citroensap, 175CC volle melk en 50cc slagroom.

Doe dit allemaal in de ijsmaker en stel hem in op de voor jouw beste tijd volgens het handboek. Het is heel makkelijk en je hoeft er vrijwel niks voor te doen. Een soort slowcooken met een diepvries.

Hoe kies en vind je nou een goede ijsmachine?

roomijs makenDe beste ijsmachine en de beste ijsmachine voor thuis, gaan we proberen te vinden met de tips die ik je meegeef om de juiste machine voor bij jou thuis aan te schaffen.

Allereerst moet je je een aantal vragen stellen. Waarom wil ik machine, hoe groot moet deze zijn en hoe vaak ga ik hem gebruiken. Hoe groot is je gezin en wie lust er veel ijs? Laatste is dan wel een retorische vraag, want er is geen kind op de planeet die een bakje ijs vrijwillig laat staan. Maar er zijn meer mensen in huis als alleen kinderen. Voor een normaal gezin met 1 a 2 kinderen heb je met een halve liter ijs wel genoeg. Hoe vaak je hem gaat gebruiken heeft betrekking tot de luxe van het apparaat. Gebruik je hem wekelijks, kan ik me voorstellen dat je hem wat luxer hebt als een a twee keer in de maand.

De waarom vraag is nog de meest interessante om te beantwoorden en het antwoord is simpel. Als je zoveel ijs eet dat je beter een machine kan kopen. Tel al die bezoekjes naar de Italiaan (of in mijn geval Postelijs) eens op en kijk hoe snel je daarmee aan een machine zit. Precies… dat bedoel ik… ook jij bent aan de machine toe.

Op internet is heel veel informatie te vinden. Nu het een beetje de nieuwe trend wordt om een ijsmachine te hebben, zul je ook de stuntwinkels een ijsmachine action zien gaan doen tijdens de vakantieperiodes. Zoek eens op “beste ijsmachine voor thuis” en verbaas jezelf over hoeveel er alleen al met deze opdracht te vinden is.

Tips voor het gebruik

Houdt natuurlijk altijd de richtlijnen van de handboeken in nauwkeurig in de gaten. Een kleine fout kan kortsluiting veroorzaken en dus een defect aan het apparaat. Dit kun je voorkomen door niet alleen het handboek goed door te lezen, maar ook het apparaat goed schoon te houden. Het is een must om deze goed te reinigen voor je je nieuwe ijscrème er weer in stopt. Niet alleen smaakt het ijs dan lekkerder op lange termijn, je apparaat gaat ook veel langer mee.

Als je een bijzonder lekkere smaak wil toevoegen aan je ijs, gebruik dan geen aroma’s maar de echte vruchten. Het kan soms wat duurder zijn, maar het loont wel voor de smaak van je eindproduct. Een beetje alcohol hier en daar kan ook wel zorgen voor een lekkere “volwassen” smaak van ijs. In de winkels kun je ook rum rozijnen kopen. Waarom zou jij het dan niet doen thuis? Toch? Het ligt alleen helemaal aan jezelf of je een scheut of scheutje alcohol gebruikt tijdens het bereiden en of je het daarna nog na kunt vertellen. Gebruik het dus wel met mate. Daarnaast is het ook cruciaal voor het slagen van de ijsbereiding.

Zo zie je maar weer

Er is genoeg te doen met een ijsmachine en ik denk ook wel dat ik je meer dan genoeg reden heb gegeven om er eens naar te gaan kijken als je een fan van ijs bent. Als je al die documentaires bekijkt over het bereiden van ijs, lijkt het allemaal heel moeilijk, maar met een machine is het juist heel gemakkelijk met de juiste ingrediënten. Het zal nooit zo authentiek smaken als het echte Italiaanse werk, maar met een beetje moeite kom je er heel dicht in de buurt!

Back to top button