Beste eierkoker 2019

Delen:
eierkoker magnetron

Wie lust het nu niet, een lekker eitje bij je ontbijt, lunch, op brood in een broodje gezond of gewoon een gezondere sncack voor tussendoor. Met wat zout erop is dit een lekker hongerstiller als je er een of twee neemt. Vroeger werd gezegd dat er teveel cholesterol in eieren zat en ze zijn recentelijk nog in het nieuws geweest over stoffen die erin zaten, maar niemand gaan mij mijn dagelijks heerlijke eitje tegenhouden. Naast het bijzondergrote assortiment aan eieren, van duur tot goedkoop, zijn er natuurlijk ook heel veel verschillende manieren om een ei te bereiden. Scrambled, gebakken, gekookt, gepocheerd, in de noodles door het kokende water enzovoorts enzovoorts.

Vandaag gaan we het hebben over een van deze bereidingstechnieken die flink over het hoofd wordt gezien als een bereiding. Een gekookt ei. Het zal eens makkelijk zijn als ik zeg dat het hier ophoudt, maar uiteraard kun je een ei ook weer op veel verschillende manieren koken. Je kunt de makkelijke en moeilijke weg kiezen. Doe je hem 5 tot 6 minuten in kokend water voor een zoals mijn moeder het in het ouderhuis altijd noemde, een snot ei, wat niks meer dan zachtgekookt is dat je lekker kunt soppen met een korstje brood, of een klassiek hardgekookt ei wat je 8 tot 10 minuten door laat koken. Ik maak het je nog makkelijker. Ik ga het met jullie hebben over de eierkoker. Een nog makkelijker apparaat waarmee je elke keer het perfecte ei naar wens kunt bereiden. Omdat de eierkoker efficienter is dan een pan op het vuur, is deze manier van eieren koken ook nog minder belastend voor de energie rekening.

Wat zijn eierkokers?

Simpelgezegd, eierkokers zijn de apparaten die jouw noodzaak naar een lekker ei kunnen vervullen zonder dat je er heel diep voor in de buidel hoeft te tasten, zowel financieel als met je kennis.

De eierkokeer is een klein apparaatje waar je 4 tot 6 eieren mee kunt koken met maar een klein beetje water. Als je een eierkoker van binnen bekijkt, vind je een kookplaatje voor dat beetje water wat in de koker moet. Daarboven een rekje wat de eieren op zijn plaats houdt tijdens het koken en daarop gaat een deksel die de warmte bij houdt. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je op de bodem gooit, zal het ei naar de gewenste hardheid koken. Zodra het water is verdampt onderop de kookplaat in de eierkoker, zal er een signaal te horen zijn, wat je alarmeert om de eieren te komen halen. Let op, ze zijn gekookt, dus kokent heet.

Deze variant is de variant die je niet in de magnetron kunt doen, maar gewoon op het aanrecht kunt zetten voor de functie van het apparaat te benutten.

Dan is er ook nog een eierkoker voor magnetron. In feite werkt deze op dezelfde manier als de normale eierkoker, maar het grote verschil is dat er geen stroomtoevoer aan zit. Deze werkt dus helemaal op de magnetrons functionaliteit. Een handeling is wel echt nodig en als je dat niet doet wordt je meteen gestraft.

in een ei zit een luchtkamer. Deze luchtkamer zal uitzetten als de magnetron aanstaat en uiteenspatten als je deze niet doorprikt. Doe dit dus. Je doet het maar een keer fout. Ook deze varianten van de eierkokers zijn er in verschillende maten, maar de meest voorkomende zijn toch wel de eierkoker voor 2 eieren of de eierkoker voor 3 eieren. Omdat niet elke magnetron even groot is, is ervoor gekozen om de magenetron eierkokers kleine eierkokers te maken als de electrische eierkoker. Als we een kokertje hebben voor maximaal 2 eieren, spreken we van een kleine eierkoker. Om het even welke variant van eierkoker je gebruikt, jouw ei zal in de ochtend perfect bereidt zijn omdat je een van deze kokers gebruikt! Uiteraard werken ze net zo goed als je ze in de middag of avond gebruikt.

Wat is het verschil tussen de verschillende eierkokers die je nu op de markt kunt vinden.

eierkoker magnetronIk heb net al het overduidelijke verschil uitgelegd tussen de magnetron en normale eierkoker, maar zijn er nog meer duidelijke verschillen tussen de eierkokers die je nu kunt vinden op de markt? Jazeker.. en nog veel ook. Laten we beginnen bij de makkelijkst vindbare

Een eierkoker met timer. Niet geheel onverwacht als je geen bikkelhard kippenproduct op je bord wilt hebben en je weet niet goed hoe je de maat aan moet houden in de maatbeker die bij de koker wordt geleverd. Iets minder sarcastisch zou de mogelijkheid zijn om zowel hard als zachtgekookte eieren uit een batch te halen. Je vult de schaal met water voor hardgekookte eieren, zet de timer op zachtgekookt. De timer zala afgaan op de juiste tijd, pikt er een ei tussenuit en de rest kookt lekker door tot het water op is en er dus weer een signaal klinkt, dat al je eieren klaar zijn.

De grootte van de eierschaal in de koker. Nu hebben we het over de electrische variant, waar al standaard meer eieren in kunnen als de magnetron variant. Er zijn er al voor maximaal 6 eieren, maar als je een beetje goed doorzoekt en kijkt bij horeca bedrijven, zul je ze zelfs vinden met 10 of meer eieren. Ik kan me alles voorstellen dat een bedrijf wat in de ochtend een ontbijt geeft, niet gaat zitten wachten op de volgende 6 eieren, terwijl de hele tafel al deze eieren al op eet als je nog een heel restaurant moet vullen met hongerige mensen die allemaal zon lekker eitje van je willen.

Daarnaast is het design van welke eierkoker dan ook heel verschillend. Over de afmetingen hebben we het in de volgende paragraaf. Kijk je naar de magnetron eierkokers, zijn deze wel wat speelser dan de electrische broertjes. Veelal staan de magnetron kokers op kippenpoten, zijn het openschuifbare kuikentjes of hele kippen. Dit model staat bekend onder de naam Magnetron kip. Het is echter puur het ontwerp wat het verschil maakt. De electrische varianten zijn wat normaler omdat ze tijdens functie ook meer in het zicht staan. De Tristar koker is bijvoorbeeld een zwarte bak, met daarin een zwarte tray voor de eieren, met daaroverheen een roestvrijstalen koepel om de hitte wat meer binnen te houden. Niet echt heel mooi om te zien, maar je koopt – althans de meeste mensen- een eierkoker niet als een kunstobject. Er is bij de electrische varianten duidelijk meer naar de functie gekeken als het uiterlijk en daar is niks mis mee voor de prijs van het apparaat. De magnetron kokers vind je dan ook vaker terug in wat luxere kookwinkels, juist vanwege het design van de koker.

De afmetingen van een eierkoker.

Het is als je bovoenstaande gelezen hebt, erg moeilijk om een vinger te leggen wat nu de echte afmetingen zijn van de eierkoker. We gaan dus de bovengenoemde Tristar eierkoker als voorbeeld noemen, want dat is een goede goede gulden middenweg. De magnetron eierkokers zijn een stuk groter in design en weer een stuk kleiner aan maximale inhoud. Dit zal dus met het Tristar voorbeeld tegen elkaar opwegen.

lengte x breedte x hoogte is deze koker voor 6 eieren 17,5 x 16,1 x 17,5 cm. Dit is een standaard grootte voor de gemiddelde eierkoker. Hoe meer eieren je vanaf 6 gerekend erin wil hebben om tegelijkertijd te koken, hoe groter deze dan ook wordt. Niet zozeer in hoogte, want een ei is een ei, maar meer in diameter als je een ronde hebt en in lengte en breedte als je een vierkante hebt.

Wat is de gemiddelde prijs voor een eierkoker?

Niet om het bovenstaande merk op te hemelen, maar deze begint bij 15 euro. Met het onderzoek wat ik heb gedaan voor dit artikel, kan ik ook wel zeggen dat dat het begint bedrag is voor een fatsoenlijke eierkoker. De prijzen kunnen oplopen tot ongeveer 70 euro als je er een met alle toeters en alarmbellen wilt hebben, of kiest voor een hoog design kippen eierkoker. Weet je wel, zo een voor de magnetron. Omdat hier designers aan hebben gewerkt willen de laatste wel eens wat duurder zijn, waarbij sommige 4 ei’s eierkokers al snel richting de 100 euro gaan. Reden is dat je deze na gebruik niet op bergt, maar op de aanrecht laat staan als speelt keukengerei. Deze worden dan ook meer teruggevonden in de wat grotere keukens, waar functie en design hand in hand gaan. Gaan we kijken naar vorm en functie, dan zijn de electrische kokers prijs kwaliteit verhouding een betere aankoop, omdat er meer gekeken is naar de algehele functionaliteit, dan het uiterlijk. Daarnaast is de prijs helemaal afhankelijk van degene die het meeste reclame maken. Hoe meer reclame, hoe exclusiever ze een product willen aanprijzen. Hoe duurder het product in veel gevallen is. Voordeel van dit soort prijsplaatsing is dat ze wel iets te bewijzen hebben, dus je hebt dan ook meer garantie dat je een echt goed product koopt. Het is altijd de verhouding prijs kwaliteit. Hoeveel eieren wil je koken tegelijk, hoe ziet het product eruit en waarom gebruik je het in de functie waarin je hem koopt.

Waar moet je op letten bij het eierkoker kopen.

Voor je je deze vraag gaat stellen, moet je er eerst een aantal andere bij nemen.

  • hoe is de woonsituatie
  • wil ik een magnetron of een electrische (niet alle keukens hebben goede stroomaanleg)
  • is het design belangrijk
  • hoeveel eieren wil ik erin bereiden.

Als je deze vragen beantwoord hebt, ben je klaar voor de ultieme vraag; welke eierkoker kopen?

elektrische eierkokerWaarom moet je jezelf afvragen naar de woonsituatie? Nou, ik kan me alles voorstellen dat als je in een kleine flat woont, je niet een giga grote design eierkip op je aanrecht wilt hebben, wat naar alle waarschijnlijkheid ook geen woonkeuken is. In veel gevallen is in een kleine flat de ruimte net groot genoeg om een koffiezetter op te plaatsen.

Wil je een magnetron of een normale. Hoe is de aansluiting mogelijk? Je wilt je eieren neem ik aan niet koken in de woonkamer, maar het keukengerei in de keuken houden. Een magnetron eierkoker die functioneel is gekocht, zal daarom dan ook minder ruimte beslaan. Je kunt hem zelfs nog wegzetten in de magnetron zelf. Dit bespaart weer wat ruimte en kun je je keuken schoon houden voor andere dingen.

Is het design belangrijk. Stel dat je wel een grotere keuken hebt. Wat voor design wil je dan? Wil je een electrische waar de eieren van te zien zijn tijdens het koken? Wil je een kip die mooi op het aanrecht staat als deze niet in gebruik is. Wellicht wil je een paar eenpersoons eierkuikentjes vrolijk over het aanrecht laten rennen als je niet aan het koken bent.

Hoeveel eieren wil je er in bereiden. Dit is een prijs afhankelijke vraag. Hoe meer eieren je tegelijkertijd wilt bereiden, hoe duurde je gaat zitten. Op zich geen probleem, want als je een grotere koker pakt, kun je de gekookte eieren ook weg leggen en er eer de volgende dag op brood doen, of gewoon af en toe er een mee snacken. Lekker toch?

Zo snel je deze antwoorden hebt, is het zoeken naar de beste eierkoker, de gebruikelijke eierkoker test, de eierkoker aanbieding en ga zo maar door. Kies je voor functie kies je voor de eierkoker aanbieding of gewoonweg een goedkope eierkoker. De beste eierkoker in de testen hoeft niet altijd de beste eierkoker voor jouw te zijn.

Hoe verzorg je een eierkokoker.

twee maal daags een beetje sla en een glaasje water… Nee alle gekheid op een stokje. Bij het koken van eieren zal het water verdampen en blijft er kalk achter. Deze is hardnekking als je niet weet welke materialen je zal moeten gebruiken. Net als bij het verwijderen van kalk in een koffiezetter, is het makkelijk schoon te maken met wat kookazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn. Dit is heel ander spul en je eieren smaken nooit meer hetzelfde. Laat het azijn verdunt met water wat inkoken en het meeste van de kalk is verdwenen. Haal de stekker uit het stopcontact en berg hem droog op.

Delen: