Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste E-readers 2022

Houd je van boeken? Dan heb je er vast wel eens aan gedacht een e-reader te kopen. En ja, waarom niet eigenlijk? Ze zijn licht, gaan lang mee en je kunt er tot wel duizenden boeken op kwijt. Goed, het gevoel van een écht boek in je handen zul je er niet mee krijgen. Maar qua leesplezier doen ze er zeker niet voor onder. Wil jij weten welke de beste e-readers op de markt zijn? Lees dan onze koopgids. Binnen no time weet jij dan welke van de door ons beschreven e-readers het beste bij jou past.

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
3 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

E-readers en hun eigenschappen

Voor je weet welke e-reader je moet kopen is het belangrijk te weten wat je er allemaal mee kunt doen. Daarom vertellen wij in onze e-reader test eerst waar je allemaal op moet letten als je er een wilt kopen.

Waarom een e-reader kopen?

Een e-reader is een handige gadget, waarmee je digitale boeken (bekend als e-books) kunt lezen. Op een gemiddelde e-reader kun je tot duizenden e-books kwijt. Op reis en onderweg is dit ideaal. Je kunt nu namelijk ál je favoriete boeken lezen, zonder kilo’s aan papier met je mee te slepen. Ook scheelt het heel wat ruimte in de boekenkast. E-readers hebben bovendien een speciaal LCD of e-ink scherm. Hiermee zijn ze speciaal gemaakt om gedurende langere tijd teksten op te lezen, in tegenstelling tot laptops of smartphones. Deze zijn ook nog eens een stuk zwaarder (laptops) of hebben een veel kleiner scherm (smartphones).

De beste e-reader eigenschappen

E-readers heb je in alle soorten en maten. Veel mensen die een e-reader aanbieding tegenkomen weten daarom niet waar ze op moeten letten. E-readers hebben echter allerlei eigenschappen, die maken dat het een goede e-reader is of een minder goede. Let bij het doen van je aankoop in elk geval op het scherm: je hebt e-readers met een e-ink scherm en e-readers met een ander scherm, vaak LCD. Een e-ink scherm heeft geen actieve verlichting, wat veel rustiger is voor je ogen. Op een LCD-scherm lees je dan weer gemakkelijker in de avonduren.

Het schermtype heeft vaak invloed op twee andere belangrijke eigenschappen van e-readers: de accuduur en het gewicht. E-readers met LCD-schermen gaan doorgaans één tot meerdere dagen mee, e-readers met een e-ink scherm vaak weken tot zelfs maanden. E-readers met e-ink schermen wegen niet zo veel: zo tussen de 130 en 240 gram. E-readers met LCD-schermen zijn vaak groter en daardoor ook wat zwaarder: van ongeveer 350 tot wel 500 gram.

Nog een eigenschap om in de gaten te houden is het gebruiksgemak. Dit vertaalt zich enerzijds in de hoeveelheid opslagruimte en anderzijds in de interface van je e-reader. Eerst de opslagruimte. Het spreekt voor zich dat, hoe meer geheugen je e-reader heeft, des te meer boeken je er op kunt opslaan. Houd in je achterhoofd dat je op elke GB aan opslagruimte maximaal 1.000 boeken kunt opslaan. Dan de interface. Je hebt e-readers met een touch-screen, met toetsen, of met een combinatie van beide. E-readers met touch-screen zijn normaal gesproken gemakkelijker in het gebruik, maar onthoud dat het vooral je persoonlijke voorkeur is die hier de doorslag geeft.

Tenslotte kan een e-reader verschillende handige extra’s hebben. Er zijn e-readers waarbij je het geheugen zelf kunt uitbreiden, maar ook waterbestendige varianten (perfect voor naast het zwembad) en varianten waarbij je zelf het contrast en de lettergrootte kunt instellen (ideaal voor senioren of slechtzienden). Het is wel vaak zo dat deze extra’s de e-reader nét wat duurder maken.

Als best geteste e-readers

In onze koopgids zijn zowel de allerbeste e-readers te vinden, als e-readers die nét wat goedkoper zijn. Deze laatste soort e-readers missen door hun lagere prijs soms wat functies, maar het is nét die lagere prijs die weer heel veel goed maakt. Wij raden altijd aan de e-reader te kiezen met de eigenschappen en functies die het beste bij jouw persoonlijke voorkeur passen. Daarbij spelen niet alleen de eigenschappen een rol die we hiervoor al noemden, maar ook zaken als ontwerp van de e-reader en het gevoel dat je bij een bepaald model hebt.

De beste e-readers

In deze categorie vallen e-readers van 175 euro of meer. Goed, ze zijn aan de prijzige kant, maar je krijgt daar veel voor terug. Van een lange batterijduur tot een goed scherm, deze e-readers staan doorgaans hun mannetje. Natuurlijk betekent prijs niet alles.

Let goed op of het scherm van een e-reader in deze categorie een e-ink scherm is of niet. Een e-ink scherm is namelijk duurder dan een LCD-scherm, maar wordt door mensen die veel lezen vaak een stuk hoger gewaardeerd. Let ook goed op het gebruikgemak: sommige e-readers in deze categorie hebben misschien wel een groot scherm en een lange accuduur, maar blijken net even iets minder gebruiksvriendelijk. Bijvoorbeeld omdat ze geen touch-screen hebben, of omdat ze niet goed tegen water of licht kunnen.

De beste goedkope e-readers

Deze categorie bevat e-readers tot 175 euro. Deze aantrekkelijk geprijsde e-readers hebben vaak wat minder functionaliteiten dan hun duurdere broertjes, maar vaak kun je er alsnog erg goed mee uit de voeten. Veel e-readers in deze categorie hebben tegenwoordig ook een e-ink scherm. Maar vaak verschillen deze modellen op de andere eigenschappen flink. De één heeft een goede accuduur, de ander is erg gebruiksvriendelijk. De één is waterbestendig, maar daardoor juist relatief duur, de ander is erg goedkoop maar heeft bijvoorbeeld zeer weinig intern geheugen.

In deze lagere prijsklasse geldt, je kunt niet alles hebben. Kies je toch voor een goedkoper model, weet dan voor jezelf goed wat jij belangrijk vindt. Stel jezelf vragen: neem ik de e-reader veel mee op reis? Lees ik aan het zwembad? Lees ik tien boeken per week? Of ééntje per maand? Zo kom jij vanzelf op het model uit dat weinig kost, maar toch goed bij je past.

In het kort

Zoals je ziet zijn er veel verschillende e-readers, elk met verschillende eigenschappen en voordelen. Ben je op zoek naar een wat goedkoper model? Wees dan extra kritisch, en bedenk goed wat jij de belangrijkste kenmerken vindt. Kies je in plaats daarvan voor een model met een aardig prijskaartje? Let dan vooral op de schermgrootte en de extra’s die het model met zich meebrengt. Uiteindelijk vind je zo vanzelf een model waar je in de wereld van ebooks helemaal de blits mee maakt.

Back to top button