Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Autostoeltjes 2024

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP
on www.amazon.nl
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
6 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
7 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
8 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
9 de 10
4.4
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl
10 de 10
4.3
CHECK PRIJZEN OP on www.amazon.nl

Autostoeltjes zijn al vele jaren op de markt. En dat is ook niet gek, want de normale stoelen in auto’s zijn niet bepaald gemaakt voor de grootte van je kindjes. Maar wat is nu de beste kinderstoel? En, is het zo dat een goedkope autostoel altijd slechter is dan een duurder model? In dit artikel geven wij het antwoord op al je vragen. Zo vind jij niet alleen de beste autostoel, maar leer je meteen ook waarom dit zo is. Zodat jij ook anderen kunt helpen bij het maken van hun keuze uit de vele autostoel aanbiedingen die er zijn.

Welke soort autostoel moet ik hebben?

Het vinden van de beste autostoel begint bij het bedenken welk model je nodig zult hebben. Autostoeltjes heb je in allerlei soorten en maten. Wij helpen je door de bomen het bos weer te zien, zodat je het stoeltje kunt vinden dat het beste bij je kindje past. Gelukkig spreekt de indeling voor zich.

Babystoeltjes

De naam zegt het al, deze zitjes zijn het meest geschikt voor baby’s tot ruim één jaar. In de indeling volgens de geldende normen vallen deze stoeltjes onder Groep 0+ of i-Size tot en met 75 centimeter. Deze autostoeltjes hebben gemeen dat ze in achterwaartse richting geplaatst moeten worden. Deze positie biedt je kindje méér bescherming aan het hoofd en de nek bij een frontale aanrijding. Bevestiging gebeurt meestal via de autogordel, en je kindje zit vast met een klein harnasje.

Peuterstoeltjes

Deze stoeltjes zijn voor kinderen die op zijn vroegst 9 maanden, en maximaal 4 jaar oud zijn. Ze vallen onder groep 1, oftewel 1-Size tussen de 60 en 105 centimeter. In deze categorie vallen zowel modellen waarbij kindjes naar voren kijken als modellen waarbij kindjes naar achteren kijken. Denk eraan dat het aan te raden is om, ook in deze categorie, je kindje naar achteren te laten kijken. Tests hebben uitgewezen dat dit ook voor kindjes in deze categorie veiliger is.

Kinderstoelen

Kinderstoelen zijn bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Daarmee is het de grootste categorie uit deze indeling. Binnen deze categorie vallen de groepen 2 en 3, net als i-Size modellen bedoeld voor kinderen tussen de 100 en 135 centimeter. Deze soort kent vooral zitting-verhogers, die ervoor zorgen dat je kindje hoger in de bestaande autostoel zit. Ze komen vaak met een rugleuning die het hoofd van je kindje voldoende ondersteuning biedt.

Hybride soorten

Het zou makkelijk zijn als het bij deze drie categorieën bleef. Echter, er is nog een vierde categorie, en daaronder vallen de vele hybride soorten autostoeltjes die op de markt zijn. Hun grote voordeel is dat je er de groei van je kindje mee kunt volgen. Zo zijn er autostoeltjes die voor baby’s en jonge peuters geschikt zijn, en ook stoeltjes die passen bij peuters én jonge kinderen. Deze stoeltjes gaan zo langer mee. Pas alleen op, want stoeltjes die niet speciaal voor één leeftijdscategorie gemaakt zijn kunnen soms door allerlei compromissen maar matig geschikt zijn voor jouw kindje.

Autostoel kopen? Let hier dan extra goed op

Nu je weet welk soort kinderzitje je voor jouw kindje nodig hebt, is het belangrijk te letten op de drie kenmerken hieronder: veiligheid, gebruiksgemak en materiaalkeuze. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar ook beide andere kenmerken zijn belangrijk als het aankomt op je definitieve keuze.

Veiligheid

Natuurlijk wil je dat jouw kindje in je auto zo goed mogelijk beschermd is. Ga je een autostoel kopen, dan is veiligheid je absolute topprioriteit nummer één. Gelukkig voldoen steeds meer kinderzitjes aan de nieuwe, strenge i-Size norm. Deze norm voor kinderstoeltjes geldt sinds 2013 in heel Europa, en is steeds vaker terug te vinden. Voldoet een autostoeltje aan deze norm, dan mag je ervan uitgaan dat deze veilig is. Vaak kun je dit terugvinden in de handleiding of op de verpakking van het product. Weet je het niet helemaal zeker? Vraag het dan aan de winkelier, of check het bij de fabrikant. Let ook op de fabriekstests: sommige modellen kunnen frontale botsingen prima aan, maar laten het afweten bij aanrijdingen van de zijkanten.

Gebruiksgemak

Je kindje moet niet alleen veilig, maar ook comfortabel kunnen plaatsnemen in het stoeltje. Kies daarom voor een model dat je gemakkelijk kunt afstellen op de precieze lengte van je kindje. Ook is het fijn als de bekleding van het stoeltje gemakkelijk te reinigen is, bijvoorbeeld omdat er een afneembare hoes overheen zit. Het stoeltje moet ook gemakkelijk in de auto gezet kunnen worden, maar er ook weer gemakkelijk uit te halen zijn. Dit vergroot namelijk de kans dat je het kinderstoeltje ook daadwerkelijk veilig zult gebruiken.

Materiaalkeuze

Ook het materiaal waar het stoeltje van gemaakt is telt. Waarom? Omdat er helaas nog altijd kinderstoeltjes op de markt te vinden zijn waar schadelijke chemische stoffen in gebruikt zijn. Dit betekent niet dat je kindje automatisch gevaar loopt als je hem of haar in zo’n stoeltje zet. Maar het betekent wel dat, mocht er iets kapot gaan aan het stoeltje, je kindje mogelijk gevaar loopt. Of dat nu bij een ongeluk is of doordat je kind zelf op verkenningstocht gaat. Let daarom goed op bij het doen van je aankoop of het door jou gewenste autostoeltje géén schadelijke plastics of andere chemische stoffen bevat, die gemakkelijk in kleine deeltjes kunnen loskomen.

Wat wij denken

Uit onze autostoeltjes test komen een aantal kenmerken naar voren die je goed in de gaten moet houden. De veiligheid van het stoeltje, en daarmee die van je kindje, staat natuurlijk voorop. Let dus goed op of het stoeltje aan de i-Size norm voldoet. Maar ook de stof waar het stoeltje van gemaakt is telt hierbij. Helaas zijn er namelijk nog altijd stoeltjes op de markt die gemaakt zijn van schadelijke stoffen. Tenslotte telt ook het gebruiksgemak. Zeker als je vaak onderweg bent wil je een stoeltje hebben waar je gemakkelijk mee overweg kunt. Vergeet tenslotte ook niet het juiste soort en formaat autostoeltje te kopen. Zo reis je voortaan overal in alle veiligheid naartoe met jouw kindje(s).

Back to top button