Koopslimmer team weet dat er zoveel producten zijn in deze categorie en dat het moeilijk is om het beste voor jouw behoeften. We testte, vergeleken parameters en verzamelden de beste producten om jouw keuze gemakkelijker te maken. Als je iets koopt via links in onze content, kan het zijn dat we een kleine commissie verdienen die ons helpt ons te ondersteunen in ons werk.

TOP 10 Beste Airco’s 2021

Afbeelding
Naam
Beoordeling
Check prijzen op
1 de 10
5.0
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
2 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
3 de 10
4.9
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
4 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
5 de 10
4.8
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
6 de 10
4.7
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
7 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
8 de 10
4.6
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
9 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com
10 de 10
4.5
CHECK PRIJZEN OP on www.bol.com

Het wordt, ook in Nederland, steeds warmer. Klimaatverandering leidt er ook bij ons toe dat elke zomer weer recordtemperaturen lijken te worden geregistreerd, met ook steeds vaker langere periodes van droogte, en meer zonintensiteit. Vooral voor ouderen en kleine kinderen, maar ook bij mensen met een zwakke gezondheid, kan dit leiden tot, soms ernstige gezondheidsklachten. Het is dan ook niet gek dat steeds meer gezinnen een airco kopen. Het grote voordeel van een airco is natuurlijk dat het lekker koel in huis blijft, ook als de temperaturen buiten tot grote hoogten stijgen.

Wil jij ook een (liefst goedkope) airco kopen? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of heb jij juist alleen grote airco’s gezien, maar wil jij liever een kleine airco kopen? Neem dan de tips in deze koopgids goed door. Wij helpen jou op weg, zodat jij weet wat de beste airco is voor jouw eigen situatie en leefomgeving. Zo weet jij, als er weer eens een aanbieding voorbij komt, welke airco te kiezen.

Soorten airco’s

Airco’s komen in allerlei soorten en maten. Vooral de laatste jaren zijn er steeds meer verschillende modellen op de markt gekomen, elk met zo hun eigen voor- en nadelen. Wij zetten de meestvoorkomende soorten voor je op een rijtje, zodat je in de winkel goed weet waar je uit kunt kiezen, en niet voor verrassingen zal komen te staan.

Inbouw airco’s

Dit is het meer klassieke type airco. Een inbouw airconditioning kan uit één unit of uit twee afzonderlijke units bestaan. De eerste variant staat bekend als monobloc airco. Deze heeft als voordeel dat je er géén gat in de muur voor hoeft te boren, en dat de installatie ervan relatief makkelijk gaat. Je vind een leeg plekje aan de muur, en hangt de airco-unit hieraan. Vervolgens steek je de stekker in het stopcontact, en klaar is Kees. Ook is dit type airco vaak relatief goedkoop.

Dit type airco werkt als volgt. De airconditioning zuigt de warme lucht in je huis naar binnen. In de airco zit een koelelement, met daarin koelvloeistof dat in aanraking komt met de warme lucht. Deze wordt zo afgekoeld, en vervolgens via een ventilator weer terug naar binnen geblazen. Sommige airco’s dienen zo ook als luchtontvochtiger, omdat met het onttrekken van warmte ook vocht in de airco achterblijft, dat via een afvoerslang naar buiten wordt geleid of in een reservoir wordt opgevangen.

Er zijn echter ook split-unit airco’s. Deze hebben niet één, maar twee afzonderlijke units, een binnen- en een buiten-unit. De installatie hiervan verloopt niet altijd even makkelijk, omdat er voor deze variant vaak wordt gekozen een gat door de buitenmuur heen te boren. Hierdoor lopen zowel de luchtslangen tussen beide units, als de stroomkabel voor de buiten-unit.

Een split-unit airco maakt dit ongemak goed, door twee extra voordelen. Warme lucht wordt van binnen naar buiten gezogen, en tegelijkertijd wordt verse lucht van buiten aangezogen. Het is deze lucht die wordt afgekoeld, en vervolgens je huis in wordt geleid. Zo heb je niet alleen koele, maar ook nog eens verse lucht in huis. Het andere voordeel is dat je veel minder geluidsoverlast hebt. Het meeste geluid komt namelijk van de ventilator in de buitenunit, en deze hangt zoals de naam al zegt niet binnen, maar buitenshuis.

Mobiele airco’s

Tegenwoordig zie je naast inbouw airco’s ook steeds vaker mobiele airco’s. Deze hebben een aantal duidelijke voordelen. Ze zijn een stuk goedkoper dan inbouw airco’s, zijn gemakkelijk te installeren (je steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar) en ze zijn te verplaatsen in huis. Zo kun je ’s nachts je slaapkamer koelen, en vervolgens overdag diezelfde airco gebruiken om ook andere ruimtes, zoals je woonkamer of keuken, mee te koelen.

Ze hebben echter ook wat nadelen. Zo is het koelvermogen van mobiele airco’s aan de lage kant. Je kunt er daarom alleen relatief kleine ruimtes mee koelen, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook maken deze units soms nog aardig wat lawaai, wat een stille nachtrust niet bepaald ten goede komt.

Tips bij het kopen van een airco

Goed, ben je eruit, en weet je ongeveer welk type airco je wilt kopen? Dan komt nu ons lijstje met tips goed van pas. Wij geven jou de kenmerken waar je op moet letten bij het doen van je aankoop. Zo kies jij de beste airco voor in huis.

Koelvermogen

We noemden eerder al het koelvermogen. Een airco moet geschikt zijn om de ruimte waar deze voor bedoeld is goed te kunnen afkoelen. Mobiele airco’s zijn daarom alleen geschikt voor kleinere ruimtes. Hun koelvermogen ligt doorgaans tussen de 1,5kW en 2,5kW, en ze zijn daarom perfect voor ruimtes tot 70m3. Grotere ruimtes vragen echter om meer koelvermogen. Een ruimte van zo’n 150m3 heeft minimaal 3kW aan koelvermogen nodig, en met een ruimte van 200m3 of meer kom je al gauw uit op 4,5kW of hoger.

Energieverbruik

Een groter koelvermogen brengt doorgaans een grotere energiebehoefte met zich mee. Hoe meer energie de airco verbruikt, des te minder goed dit is voor het milieu en, bovendien, des te duurder voor de portemonnee. Kijk naast het koelvermogen echter ook naar het energielabel en, in het bijzonder, de efficiëntie van je airco. Een slim ontwerp kan soms de efficiëntie erg ten goede komen, en daarmee het energieverbruik laag houden.

Geluidsniveau

Zoals we al zeiden kan ook het geluid dat een airco produceert een doorslaggevende rol spelen bij het wel of niet kiezen voor een bepaald model. Stillere modellen zijn doorgaans duurder, maar een absolute must als je de airco in je slaapkamer wilt gebruiken. Ook het type airco kan hierbij verschil uitmaken, omdat bij een split-unit het geluid voornamelijk buitenshuis. geproduceerd wordt. Een airco van 60dB of minder wordt gezien als fluisterstil, daarboven loopt het geluidsniveau echter al gauw op.

Onze conclusie

Na het lezen van deze koopgids ben jij er klaar voor je slag te slaan als er weer eens een airco aanbieding voorbij komt. Je weet nu dat er verschillende soorten airco’s bestaan, van inbouw-units tot mobiele airco’s, elk met zo hun eigen voor- en nadelen. Ook weet je dat de prijs niet altijd doorslaggevend hoeft te zijn. Een goedkope airco, die echter mobiel is, kan voor jouw specifieke situatie namelijk uitstekend geschikt zijn. Bijvoorbeeld als je een airco wilt kopen voor de slaapkamer, en deze overdag ergens anders wilt gebruiken. Los daarvan zijn er een aantal eigenschappen om goed op te letten bij het aanschaffen van je airco.

Back to top button